Numarul IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit l-a intrecut pe cel al bancilor

Numarul restantierilor este in crestere de sase luni consecutive, perioada in care acestia s-au inmultit cu 57.000 de persoane.

Numarul Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) care raporteaza la Biroul de Credit date despre clientii carora le acorda imprumuturi a ajuns la 32 in luna aprilie, intrecand, pentru prima data, cele 31 de banci, o dovada a cresterii puternice din ultimii ani a pietei imprumuturilor online de valori mici si pe termene scurte, de una sau mai multe luni.

In 2016 si 2015 s-au infiintat 26 de IFN-uri inscrise in registrul general al BNR avand ca obiect de activitate in principal acordarea de credite de consum, dar si microfinantari sau credite imobiliare.

Alte sase IFN-uri s-au inscris in prima parte a acestui an in registrul general al BNR: cinci au ca principal obiect de activitate creditele de consum, iar una microcreditarea.

Bancile incep sa obiecteze

Ascensiunea IFN-urilor a ajuns sa atraga si atentia bancilor, care par sa resimta concurenta acestora, cu toate ca tipurile de imprumuturi pe care le acorda IFN-urile (online, de valori mici si pe perioade scurte) nu se afla in oferta bancilor. Insa in ultima perioada oferta de creditare a IFN-urilor s-a dezvoltat, in sensul majorarii valorii imprumuturilor si a perioadei de creditare.

Dana Demetrian, vicepresedinta BCR, liderul bancilor romanesti, a atras atentia ieri, in cadrul unei conferinte de presa, cu privire la faptul ca numarul IFN-urilor a ajuns acum destul de important pentru a fi luat in seama, mai ales ca 40% dintre clientii bancilor apeleaza si la creditele de consum de la IFN-uri.

Datele de la Biroul de Credit arata ca in primele patru luni din acest an numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile a crescut cu aproape 20.000, la un total de 668.682 de persoane. (vezi graficul)

De altfel, numarul restantierilor este in crestere de sase luni consecutive, perioada in care acestia s-au inmultit cu 57.000 de persoane.

Si numarul restantelor a crescut cu 92.000, la un total de 915.361, ceea ce arata ca exista multi romani care au doua sau mai multe credite restante, cel mai probabil fiind vorba de cele luate de la IFN-uri.

Dar in ciuda cresterii numarului de restantieri si de restante, valoarea datoriilor a scazut considerabil in ultima jumatate de an, cu aproape o jumatate de miliard de lei, de la 8,5 la 8 miliarde lei, arata statisticile Biroului de Credit.

Contradictia dintre cresterea numarului de restantieri si scaderea valorii restantelor se explica prin faptul ca, pe de o parte, bancile isi fac curatenie in bilanturi, prin vanzarea creditelor neperformante, ceea ce duce la scaderea restantelor, iar pe de alta parte se inmulteste semnificativ numarul romanilor care se imprumuta la IFN-uri iar apoi intarzie sa le ramburseze.

Piata creditelor online acordate de IFN-uri este estimata de principalii jucatori din domeniu la aproximativ 400.0000 de imprumuturi acordate anul trecut, in valoare de aproape 100 milioane lei, reprezentand in jur de 5% din volumul total al creditelor acordate de IFN-urile din registrul general si special al BNR, de aproape 2 miliarde de lei. (vezi aici detalii


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu