Nu doar BCR are probleme cu scheletele din dulap, ci si alte trei mari banci: BRD, CEC Bank si Bancpost. Topul bancilor cu cele mai mari credite neperformante

La CEC Bank se pare insa ca se ascund cele mai mari probleme, mai exact sub volumele ridicate de credite cu probleme restructurate, cele mai multe acordate firmelor, dar si persoanelor fizice.

Nu doar BCR are probleme cu scheletele din dulap, adica imprumuturile acordate prea usor in perioada anilor de euforie 2007-2008 si care acum nu se mai pot recupera. Alte banci mari, precum BRD, CEC Bank sau Bancpost, au volume importante de credite neperformante, la care se adauga stocuri destul de ridicate de imprumuturi restructurate, care de asemenea se afla in pericol de a nu mai putea fi platite.

Daca luam ca referinta media sistemului bancar in privinta ratei de neperformanta, de 22%, atunci deasupra stachetei se afla trei banci importante, primele doua ca marime din sistem: BCR cu 30% si BRD cu 25%, care impreuna detin peste 30% din totalul activelor sistemului bancar.

Acestora li se adauga ale doua banci cu rate ridicate de neperformanta: CEC Bank, a cincea banca dupa marime din Romania, cu o rata a creditelor neperformante de 20% si Bancpost, care incheie top ten-ul clasamentului bancar dupa valoarea activelor, cu o neperformanta in jur de 30%.

Impreuna, cele patru banci cu volume ridicate de neperformanta detin 41% din activele sistemului bancar! Iata deci cat de grava este situatia creditelor neperformante care iese acum la suprafata, odata cu exercitiul de evaluare a activelor derulat de Banca Centrala Europeana (BCE) si BNR.

O alta banca ce s-a confruntat cu o rata ridicata de neperformanta a fost Volksbank, insa aceasta a vandut recent unui fond de investitii cea mai mare parte a stocului de credite cu probleme, majoritatea credite ipotecare in franci elvetieni. A fost vorba de cea mai mare tranzactie de acest fel incheiata de vreo banca romaneasca, valoarea acesteia ridicandu-se la aproape 500 de milioane de euro. (Vezi aici detalii)

Si BCR a anuntat zilele trecute ca in acest an va vinde doua pachete uriase de credite neperformante, in valoare totala de 4 miliarde de lei, astfel ca rata de neperformanta va cobori spre 25%. In acelasi timp insa, banca a fost nevoita sa constituie provizioane suplimentare de 400 de milioane de euro, care afecteaza serios performanta financiara a bancii.

In privinta BRD, aceasta a anuntat, de asemenea, la finalul anului trecut, pierderi importante ca efect al cresterii provizioanelor, dar se pare ca procesul de curatare a portofoliului inca nu s-a terminat, avand in vedere rata inca ridicata de neperformanta. Banca franceza a raportat o pierdere neta de aproape 400 de milioane de lei in 2013, insa a revenit pe profit in primul trimestru al acestui an, in ciuda cresterii ratei de neperformanta. (Vezi aici detalii)

Bancpost va fi nevoita si ea, cel mai probabil, sa ia niste masuri drastice de reducere a neperformantei, care s-ar putea dovedi cu atat mai dureroasa cu cat banca produce pierderi in ultimii ani iar situatia bancii-mama din Grecia nu este prea grozava, avand in vedere ca a fost nationalizata iar acum este nevoita sa urmeze un plan de reducere drastica de cheltuieli. S-a vorbit chiar de posibilitatea vanzarii sau fuziunii cu o alta banca greceasca, ultima varianta fiind o fuziune cu Piraeus Bank atat in Romania cat si in Bulgaria.

Bancpost a avut in primul trimestru din 2014 pierderi de 4,1 milioane euro, iar banca a continuat sa-si reduca reteaua de unitati, fiind inchise 20 de sucursale. (Vezi aici detalii)

Probleme ascunse la CEC Bank?

La CEC Bank se pare insa ca se ascund cele mai mari probleme, mai exact sub volumele ridicate de credite cu probleme restructurate, cele mai multe acordate firmelor, dar si persoanelor fizice.

Valoarea contabila a creditelor restructurate de CEC Bank era de 2,6 miliarde lei la finalul anului trecut, fata de 2,3 miliarde la finalul lui 2012, din care doar 120 de milioane sunt credite asa-numite nedepreciate, adica fara restante. (Vezi aici detalii)


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu