Noutati privind accesarea fondurilor europene

Recent, primul ministru a anuntat ca pentru a face “o prioritate 0 a Guvernului” din perfectionarea mecanismului de absorbtie a fondurilor comunitare si monitorizarea permanenta a acestui demers, a fost luata decizia de a infiinta Grupul interministerial. Acesta va fi condus de primul-ministru si de vicepremier si va avea rolul gestionarii absorbtiei fondurilor comunitare.

Acesta demersiune ar plasa accesarea si gestionarea programelor operationale cu fonduri UE la un nivel de interes si de responsabilitate politico-administrativa cat mai inalta.

“O asemenea decizie ar urma sa semnalizeze opiniei publice importanta crescanda a utilizarii banilor publici europeni pentru proiecte de investitii publice sau private din Romania”, potrivit EUROLINK-House of Europe.

Anticiparea unor noi schimbari in procedurile de licitatii. Vor facilita ele procesul de accesare a fondurilor UE?

Conform comunicatului Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului Romaniei, in urma intalnirii de la Bruxelles din 12 ianuarie 2009, intre Presedinte Basescu si Primul-Ministru Boc, pe de-o parte, si Presedintele Comisiei Europene Durao Barroso, partea romana a solicitat aprobarea unor simplificari si reduceri a procedurilor de licitatii pentru proiecte europene, inclusiv la nivel intern.

Cu toate acestea, luand in considerare ritmul anevoios in care se obtin diversele documente si avize de la autoritati competente de catre companiile romanesti, este greu de anticipat daca o scurtare drastica a termenelor pentru licitatiile din Romania ar putea fi pusa efectiv in practica. Ingreunarea ar fi data mai ales de necesitatea de a evita noi suspiciuni privitoare la corectitudinea si transparenta modului in care sunt utilizate in Romania fondurile europene.

Deocamdata, este de presupus ca solicitarea Romaniei va fi analizata de expertii Comisiei Europene, insa acest nou set de modificari ar putea genereze confuzie si noi dificultati de aplicare administrativa.

Potential masiv de finantare a agriculturii prin fonduri UE. Implementarea concreta a proiectelor urmeaza.

Intr-un comunicat din 16 ianuarie 2009, furnizat “Agerpres” de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, aceasta din urma anunta depunerea pana in prezent a peste 6 000 de proiecte, din care, insa, au fost selectate doar aproximativ 1 300.

“Deocamdata, din punct de vedere obiectiv si in cunostinta de cauza, este insa greu de apreciat daca numarul relativ redus de proiecte selctionate reflecta sau nu exigenta evaluatorilor, atractivitatea programelor pentru beneficiarii potentiali sau, mai degraba, nivelul inca scazut de informare publica asupra potentialului de finantare al activitatilor agricole prin fondurile europene”, precizeaza in comunicat EUROLINK-House of Europe.

Primele semnale concludente vor incepe sa vina doar odata cu implementarea proiectelor si cu constatarea capacitatii de raportare a beneficiarilor si de rambursare ritmica a platilor.

“Putem de pe acum anticipa ca vor aparea suficiente obstacole si intarzieri, in special datorate fragilitatii sistemului de inter-comunicare in mediul rural intre beneficiari si reprezentantii autoritatilor, ca si numeroaselor subtilitati birocratice europene cu care fermierii sau tehnicienii agricoli romani nu sunt decat prea putin acomodati”, se mai specifica in comunicatul EUROLINK-House of Europe.

Ar fi necesar sa amintim ca, pana la finele anului trecut, autoritatile de management din Romania nu primisera inca avizul favorabil din partea Comisiei Europene pentru a putea fi in masura sa acorde pre-finantarile pentru proiectele deja selectate apartinand unor autoritati locale sau organizatii neguvernamentale.

Invitatii la evenimente recomandate

In conditiile actualei crize de lichiditati sau de garantii cu care se confrunta mediul de afaceri, dar si primariile, EUROLINK-House of Europe propune participarea la primul experiment in Romania de tip INCUBATOR de PROIECTE si AFACERI EUROPENE in direct.

Acesta va avea loc la Bucuresti, Centrul de Training ALERON (proximitate Piata Dristor), in data de 30 ianuarie 2009 (orele 10:00-18:00).

Knowledge Management Institute-Romania, in parteneriat cu Platforma de Actiune si Interventie Rapida “EU-RO Clearing Funds” (coordonata de EUROLINK-House of Europe) va ofera sansa sa participati la o prima sesiune de lucru in acest format, in cadrul proiectului nonguvernamental “Atelierul Inter-activ de idei, proiecte si investitii inovative” . Este vorba despre un nou concept exclusiv de invatare si de sprijin adresat tuturor intreprinzatorilor, managerilor, ca si liderilor in formare din sectorul public sau privat.

In mod compact, invitatii vor avea posibilitatea ca de-a lungul unei singure zile sa se concentreze pe urmatoarele componente:

1. Examinarea oportunitatilor de investitii si de parteneriate posibile pentru ideea aleasa;
2. Identificarea liniilor, programelor sau instrumentelor optime pentru co-finantare;
3.Cunoasterea si prevenirea dificultatilor si riscurilor intampinate in cursul pregatirii si depunerii proiectului;
4. Consultarea specialistilor pentru imbunatatirea planului de afaceri si formularea unui buget echilibrat si eligibil;
5. Incadrarea investitiei in structura si evolutia pietei din domeniul corespunzator proiectului, inclusiv prin cooptarea celor mai viabili parteneri pentru implementare/aport financiar;
6. Adaptarea cu succes la raspunderile juridice si contractuale rezultate, inclusiv prin exploatarea profitabila a legislatiei achizitiilor, noilor scheme UE ale ajutorului de stat pentru competitivitate, a parteneriatului public-privat in proiectele de investitii complexe.

Astfel, in cadrul Atelierului Inter-activ, participantii:

- se consulta in direct asupra greutatilor sau problemelor intrezarite sau care pot sa survina in cursul pregatirii/elaborarii pe hartie a proiectului;
- creioneaza pe viu, sub ghidajul direct al mentorilor, fazele-cheie ale propunerii de proiect, in acord cu rigorile/eligibilitatea proiectelor cu finantare UE;
- dobandesc abilitatile de relationare activa cu autoritatile, partenerii si propria echipa pentru a inlatura dificultatile legate de avizare, inspectia tehnica, furnizarea garantiilor, primirea co-finantarii, evaluarea favorabila a proiectului;
- primesc Indrumarul Metodic pentru demararea investitiilor cu bani europeni (format CD), beneficiaza de consiliere juridica si contractuala pentru prevenirea litigiilor juridice, obtin Diploma de Absolvire si adeverinta anexa eliberate sub egida International Knowledge Management Institute si EUROLINK-House of Europe, membra a Institute of International Education Network.

Aceasta sesiune demonstrativa face parte dintr-un proiect nonguvernamental si nonprofit mai amplu, sprijinit in principal de urmatorii Parteneri Media: NewsChannel.ro; Grupul “Tribuna Economica” (revistele “Euroconsultanta” si “Economie si Administratie Locala”); ClubAfaceri.ro; GhiseulBancar.ro, precum si al altor Parteneri Media permanenti: SmartFinancial.ro; SmartBank.ro; Comunicatii Mobile; PRWave.ro; ComunicateMedia.ro, StiriEvenimente.ro.




Alte stiri

8 comentarii

andreea
28 Jan 2009

um pot obtine o finantare europeana nerambursabila pentru deschiderea unei pensiunu?

dana
29 Jan 2009

Pai, pune pe google \"finantare europeana nerambursabila\" si vezi ce apare, numai ca nerambursabil este pentru Statul Roman, nu pentru noi astia mici, noi rambursam banii, doar ca avem avantajele unor dobanzi mici si altor instrumente financiare, altfel cum iti inchipui ca astia iti dau bani gratis si dupa ce le iei banii te razgandesti si nu mai faci nimic ca tot e nerambursabil. Iti trebuie un studiu de fezabilitate pentru afacerea pe care vrei sa o deschizi, iti trebuie scrisori de bonitate de la diverse organisme (asta inseamna ca ai o firma care merge binisor si cu ajutorul banilor europeni o faci sa mearga super), este greu, dar merita sa incerci. Ai putea sa pornesti chiar si o afacere noua.

george movileanu
1 Feb 2009

pentru construirea unui camin de batrini pe un teren de 2500m intro zona linistita la marginea unei paduri as putea obtine finantare europeana nerambursabila.

SURU IRINA
2 Feb 2009

CUM SE POATE SA OBTIN FONDURI EUROPENE PT DESCHIDEREA UN CABINET MEDICAL ?

snova50
3 Feb 2009

Pentru consultanta priviind acesarea fondurilor europene ma puteti contacta la nr. tel. 0744 17 98 44. CONSULTANTA PENTRU INCADRAREA PROIECTULUI SI INFORMATIACU PRIVIRE LA OBTINEREA FONDURILOR GRATUITA.

anto
5 Feb 2009

pentru un IMM nou infiintat.Deci nu imi ajung banii pentru terminarea halei de productie.cum pot proceda?societatea cpmerciala este in zona rurala cu pina la 50 000 locuitori.Domeniul de activitate este confectionare utilajelor reciclare'.cum pot ob tine un credit bancar sau credite din ue ???

Dascalu Constantin
8 Mar 2009

Cum se poate obtine fonduri europene pentru dezvoltarea unei ferme pentru cresterea cincilei

DRAGOS
27 Mar 2009

daca toata documentatia depusa este "beton" in cat timp se obtin fondurile solicitate?

Posteaza un comentariu