Norma privind raportul actuarial anual al fondurilor de pensii

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a transmis spre dezbatere publica Proiectul Normei privind raportul actuarial anual elaborat in baza Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei.

Proiectul Normei privind raportul actuarial anual stabileste continutul si forma raportului actuarial anual privind activitatea fondului de pensii facultative.

Acesta va fi intocmit si transmis CSSPP de catre administratorii care administreaza scheme de pensii facultative in care sunt prevazute masuri de protectie impotriva riscurilor biometrice, (riscuri legate de deces, invaliditate si longevitate) si/sau garantii cu privire la performantele investitiilor ori un nivel stabilit al beneficiilor.

Raportul actuarial anual va face parte din Raportul anual al administratorului si va trebui sa cuprinda opinia actuarului cu privire la respectarea prevederilor legale in vigoare si a principiilor actuariale, care guverneaza calculul provizionului tehnic, precum si opinia cu privire la adecvarea nivelului dobanzilor, provizionului tehnic si capitalurilor proprii.

Raportul actuarial anual va trebui sa mai cuprind si alte elemente precum:
 descrierea tehnica a tuturor produselor oferite prin prospectul schemei de pensii facultative
 descrierea modului de calcul al provizionului tehnic
 descrierea modului de calcul a beneficiilor obtinute din investirea activelor admise sa acopere provizionul tehnic, precum si a modului in care acestea sunt distribuite participantilor
 prezentarea dobanzilor tehnice garantate si adecvarea lor in conformitate cu politica investitionala a fondului
 prezentarea tabelelor de mortalitate/morbiditate, precum si a datelor/tabelelor statistice utilizate in calculul provizionului tehnic pentru respectivul fond de pensii facultative
 structura pe tip de active a programului investitional, randamente investitionale, structura costurilor
 descrierea tipurilor de active utilizate in acoperirea provizionului tehnic si ponderea asociata, gradul lor de dispersie, precum si randamentul investitional obtinut in perioada analizata
 analiza gradului de adecvare a capitalului.

Raportul actuarial anual va fi elaborat, certificat si transmis CSSPP de catre un actuar - persoana specializata in evaluarea riscului prin metode matematice si statistice, inregistrata in Registrul fondurilor de pensii private si al administratorilor.

Proiectul Normei privind raportul actuarial anual este disponibil, din data de 22 februarie 2007, la adresa www.csspp.ro, Rubrica: Dezbatere Publica, Tabelul: Norma emisa in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu