Norma privind auditorii fondurilor de pensii private

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a transmis spre dezbatere publica Proiectul Normei privind conditiile si procedura de avizare si activitatea auditorilor fondurilor de pensii administrate privat, se arata intr-un comunicat de presa al CSSPP.

Acest act normativ reglementeaza procedura de acordare si retragere a avizului auditorului financiar, precum si activitatea desfasurata de acesta pentru fondurile de pensii administrate privat.

Comisia avizeaza auditorii financiari, membri activi ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, care intentioneaza sa desfasoare activitati de audit financiar pentru entitatile supuse autorizarii, supravegherii si controlului Comisiei.
Auditorii care au fost autorizati, avizati sau supusi unei proceduri similare in vederea functionarii ca auditor pe piata pensiilor intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European sunt exceptati de la cerinta avizarii de catre Comisie.

Pentru eliberarea avizului care confera calitatea de auditor financiar, CSSPP impune conditii precum:
 sa aiba calitatea de auditor financiar, membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din Romania;
 sa fi participat la auditarea situatiilor financiare ale societatilor de asigurari, ale societatilor de administrare a investitiilor sau a fondurilor de pensii private pe o perioada de cel putin 2 ani;
 sa fi functionat minimum 4 ani, cu exceptia persoanelor juridice rezultate dintr-o fuziune sau o divizare, si sa nu fi inregistrat pierderi in ultimele doua exercitii financiare;
 sa aiba incheiat un contract de asigurare de raspundere civila profesionala cu o societate de asigurari autorizata suma asigurata trebuind sa fie la nivelul maxim, in functie de riscul asumat pentru activitatea desfasurata;
 sa aiba cel putin un actuar, salariat sau colaborator cu contract de prestari servicii in cadrul echipei care va realiza auditul financiar, in vederea examinarii calculelor actuariale, conform principiilor fundamentale si general acceptate ale calculului actuarial;
 echipa care va realiza auditul financiar trebuie sa aiba o persoana calificata care sa verifice sistemul informatic utilizat de administratorii fondurilor de pensii.

Auditorul financiar are obligatia de a intocmi un raport anual de audit financiar, in conformitate cu standardele de audit, precum si rapoarte, la cererea actionarilor administratorului sau a CSSPP.

Pentru o buna supraveghere a fondurilor de pensii administrate privat si a administratorilor acestora, la solicitarea scrisa a CSSPP , auditorul financiar are obligatia de a furniza orice detalii, clarificari si explicatii referitoare la datele cuprinse in situatiile financiare ale fondului de pensii administrate privat.

CSSPP poate retrage avizul ca auditor financiar al fondurilor de pensii administrate privat sau poate sa instituie auditorilor interdictii si sanctiuni pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a obligatiilor prevazute in proiectul de norma.

Proiectul Normei privind fondurile de pensii administrate privat, elaborat in baza Legii 411/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, este disponibil, incepand de astazi, 14 februarie 2007, la adresa www.csspp.ro , Dezbatere Publica.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu