Noi reglementari pentru prevenirea spalarii banilor in sistemul de pensii private

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis aprobarea normei privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private.

Noile reglementari au drept scop prevenirea si impiedicarea implicarii entitatilor de pe piata pensiilor private in operatiuni suspecte de spalare de bani si de finantare a actelor de terorism si sunt aplicabile administratorilor de fonduri de pensii private si fondurilor de pensii private pe care acestia le administreaza precum si agentilor de marketing autorizati/avizati in sistemul pensiilor private.

Pana la aprobarea sa de catre CSSPP, actul normativ s-a aflat in proces de dezbatere publica.

Entitatile autorizate si supravegheate de catre CSSPP vor avea obligatia, potrivit prevederilor actului normativ, sa intocmeasca, sa stabileasca si sa aplice politici, proceduri, mecanisme si masuri adecvate in materie de cunoastere a clientelei, de raportare, de pastrare a evidentelor, de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor.
Politicile si procedurile de cunoastere a clientelei, elaborate de fiecare administrator sau agent de marketing persoana juridica, vor trebui sa contina un set minim de elemente, dintre care amintim:
• proceduri de identificare si monitorizare permanenta a clientilor
• proceduri de monitorizare a operatiunilor derulate de clienti pentru a detecta tranzactiile neobisnuite si cele suspecte
• modalitati de intocmire si pastrare a evidentelor corespunzatoare, precum si a accesului la acestea
• proceduri de verificare a modului de implementare a politicilor si procedurilor elaborate si de evaluare a eficientei acestora

Informatiile aferente fiecarei operatiuni derulate vor trebui pastrate pentru o perioada de cinci ani, pentru a putea fi puse la dispozitia organelor de urmarire penala, CSSPP sau ONPCSB, la solicitarea acestora.
De asemenea, administratorii si agentii de marketing persoane juridice vor avea obligatia sa desemneze una sau mai multe persoane cu responsabilitati in aplicarea prevederilor legale referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism.


Prezenta norma completeaza cadrul legal aplicabil administratorilor de fonduri de pensii private si agentilor de marketing, respectiv:
 Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificarile si completarile ulterioare
 Hotararea Guvernului nr. 594/2008 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor
 Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare
 Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Norma privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism in sistemul de pensii private elaborata in baza OUG nr. 53/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislatie, la data publicarii ei.

Alte stiri

2 comentarii

Eu
23 Apr 2009

Din seria multa minte, saracia omului,cei de la CSSPP au "mosit" o reglementare cel putin bizara, daca nu inutila. Va explic de ce: 1. Banii in sistemul pensiilor private pilonul II sunt virati de catre CNPAS, si sunt colectati de la contribuabili de catre ANAF 2. Nu exista operatiuni in numerar, sau vreo plata la ghiseu, administratorii de fonduri de pensii neavand casierie 3. Numai o minte creata poate sa presupuna ca statul, reprezentat de CNPAS si ANAF va spala banii prin viramentele catre fondurile de pensii De asemenea, pentru a efectua o raportare catre Oficiul pentru prevenirea spalarii banilor si finantarea actelor de terorism, suma depusa in numerar, am stabilit deja ca nu se opereaza cu numerar, dar ma rog,, trebuie sa fie minim echivalentul in lei a 15.000 euro. Acum sa imi spuna mie cineva ca exista o persoana in Romania care are salariul de peste 600.000 de euro pe luna. Chiar si in acest caz, absurd de altfel dar sa presupunem ca ar fi cazul, banii sunt virati din contul bancar al CNPAS, institutie de stat, in contul bancar al fondului. Unitatile bancare au obligatia de raportare automata pt tot ce depaseste 15.000 euro, si in plus pt orice operatiune suspecta. Ca sa fim mai cu mot, se cere sa mai raporteze si administratorii, adica o dubla raportare. Cireasa de pe tort, prin aceasta prevedere se presupune ca statul prin CNPAS si ANAF ar putea sa efectueze actiuni de spalare de bani sau finantari ale actelor teroriste. BRAVO tuturor celor care au "contribuit" si au pierdut banii contribuabililor pentru a ajunge la o asemenea capodopera BRAVO

Posteaza un comentariu