Mugur Isarescu despre legea darii in plata: bancile isi vor apara dreptul de proprietate la Curtea Constitutionala

Mugur Isarescu

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi ca Banca Nationala este preocupata ca bancile sa-si apere in justitie dreptul de proprietate afectat de legea privind darea in plata la Curtea Constitutionala si in alte instante de judecata, conform legislatiei romanesti si a celei europene.

Guvernatorul anticipeaza ca daca pana acum am vazut in actiune mai mult avocatii clientilor bancilor, de acum inainte vor aparea si avocatii bancilor, care vor incerca sa apere drepturile acestora.

Intrebat care ar putea fi efectele legii privind darea in plata asupra bancilor, Mugur Isarescu a raspuns astfel, in cadrul conferintei de presa de la BNR, prilejuita de decizia de mentinere neschimbata a dobanzii de politica monetara, la 1,75% pe an:

"Legea se remarca printr-un grad destul de ridicat de impreciziune: sunt pusi laolalta si cei care nu mai pot sa plateasca, cu cei care eventual nu vor sa plateasca sau au optiuni diverse. In conditiile acestei legi si cu datele pe care le avem in prezent, e greu ca cineva sa poata face o evaluare corecta aupra impactului, de aceea nici noi nu ne grabim sa facem aceste evaluari. Trebuie sa vedem reactiile bancilor, a diversilor debitori, pentru ca legea acopera o gama larga de potentiali debitori beneficari, beneficiari intre ghilimele, pentru ca mi-e greu sa spun care vor fi beneficiile acestei legi. In consecinta cu greu cred ca cineva se poate incumeta sa spuna ca din aplicarea legii va rezulta urmatoarea chestiune.

Mai avem o incertitudine: bancile am vazut ca au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala iar rezultatul acestei viitoare decizii a diverselor banci, sunt totusi 40 de banci in Romania, urmeaza sa fie vazut in timp. Cu regret, in momentul actual, mai mult decat atat nu am cum sa va raspund, si cred ca nici marti, la conferinta de presa, nu voi putea sa fac evaluari mai exacte. Prezint scuze.

Cuvantul cheie aici este incertitudine. De aceea il gasiti si in comunicatul de presa. Greu sa faci o prognoza in conditiile actuale. Chiar foarte greu."

Intrebat daca bancile vor continua ofensiva cresterii avansului la creditele ipotecare, Isarescu a raspuns:

“Eu cred ca bancile au fost in defensiva. Faptul ca vor incerca sa treaca in ofensiva depinde de...nu stiu ce intelegeti prin ofensiva. Ele sunt in defensiva si in toata aceasta incertitudine, ceea ce apare mai clar este ca isi vor apara drepturile de proprietate. Cand vorbim de o banca cu active de 10 miliarde, de exemplu, cred ca niciunul dintre dumneavoastra nu va ganditi ca are asa un morman de bani acolo sau de cladiri. Nu, are un morman de dosare de credit, acelea sunt proprietatile bancilor, drepturi de creanta. Daca o lege le afecteaza, este absolut normal sa-si apere proprietatile. Conform legilor romanesti, conform Codului Civil, conform legislatiei bancare interne, internationale. Deci aici avem aproape o certitudine. Dar nu vad asta ca fiind o ofensiva, pentru ca nu este o ofensiva impotriva cuiva, este mai degraba o defensiva."

Singurul lucru cert: bancile isi vor apara dreptul de proprietate

Mugur Isarescu a subliniat ca singurul lucru cert in acest moment este ca bancile isi vor apara dreptul de proprietate conferit de legislatia interna si cea europeana.

"Dupa cate stiti, si noi trebuie sa subliniem din nou, si din nou, si din nou, conform legislatiei din Romania si din lume, noi avem o legislatie europeana, bancile sunt unitati autonome, nu sunt subordonate Bancii Nationale, au gestiune proprie si urmaresc profitul. Deci fiecare banca isi va prezenta, de fapt au inceput sa-si prezinte politica (de creditare) in urma acestor initiative legislative.

Singurul lucru care mi se pare cert este ca, in baza legilor, bancile isi vor apara drepturile. Ca unele se vor duce la Curtea Constitutionala, ca altele se vor duce in alta parte...", a adaugat guvernatorul BNR.

Vor aparea si avocatii bancilor

Guvernatorul a precizat ca avocatii bancilor vor incerca sa le apere drepturile acestora daca sunt afectate de legea privind darea in plata.

"Daca bancile vor da mai putine credite si cu avansuri mai mari, cred ca de aici incolo nu mai putem sa vedem lucrurile cu claritate. Depinde de portofoliul lor de credite, de experienta pe care o au cu diversi clienti, de avocatii pe care-i au. Dumneavoastra pana acum ati auzit numai de o parte din avocati. Va asigur ca o sa apara si ceilalti, pentru ca si bancile au avocati", a spus guvernatorul BNR.

Preocuparea noastra: bancile sa-si apere dreptul de proprietate

Guvernatorull Isarescu a mai precizat ca riscurile de acest tip precum legea darii in plata sunt acoperite atat de legislatia nationala cat si de cea europeana, iar bancile trebuie sa analizeze cu atentie situatia si sa-si apere dreptul de proprietate, pe baza respectivelor legi.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu