Misu Negritoiu isi propune sa ajunga cu ASF la nivelul de profesionalism si respect al BNR

Negritoiu a mai spus ca ASF va intra intr-un proces de realiniere si ajustare care sa conduca la o integrare completa a institutiei si la o eficientizare a operatiunilor, atat sub aspectul costurilor cat si a comunicarii cu piata si sustinerii disciplinate si transparente a dezvoltarii pietelor.

Misu Negritoiu, noul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat, cu putin timp in urma, in cadrul unei conferinte de presa, ca isi propune „sa ajungem, candva, la nivelul de respect si profesionalism al BNR”. ASF a suferit recent o puternica lovitura de credibilitate dupa ce fostul sau presedinte, Radu Rusanu, a fost arestat pentru fapte de coruptie, in cazul Carpatica Asig.

Negritoiu a declarat ca a inceput deja munca de schimbare la ASF, pe 3 directii:

1. cadrul institutional
2. cadrul normativ
3. un parteneriat cu piata pentru dezvoltarea economica

1. Noul cadru institutional al ASF

In ceea ce priveste noul cadru institutional al ASF, Negritoiu l-a gandit pe 3 niveluri: ASF, institutiile pietei, mai precis jucatorii din piata, entitatile supravegheate si infrastructura pietei si operatorii care sustin tranzactiile.

Schimbarile la ASF

Negritoiu a mai spus ca ASF va intra intr-un proces de realiniere si ajustare care sa conduca la o integrare completa a institutiei si la o eficientizare a operatiunilor, atat sub aspectul costurilor cat si a comunicarii cu piata si sustinerii disciplinate si transparente a dezvoltarii pietelor.

Acest proiect de realiniere presupune continuarea integrarii, dar se are in vedere un prim nivel, si anume refacerea organigramei, scop in care se vor redefini atributiile directiilor si departamentelor pana la redefinirea pozitiilor de conducere si de executie in cadrul ASF.

Pentru aceasta, ASF beneficiaza de o consultanta din partea Pricewaterhous Coopers (PwC). Primul raport a si fost prezentat, deocamdata este in proiect, probabil o forma definitiva va fi saptamana viitoare, pe baza caruia se va lucra.

"In paralel, am fost sustinuti prin consultari asupra acestui raport si de partenerii nostri internationali", a precizat Negritoiu.

Acest raport propune in principal revizuirea numarului de personal de executie, in baza unei organigrame mai simplificate, eliminarea unor nivele de conducere care nu sunt necesare si simplificarea circuitelor, procedurilor si proceselor, in cadrul ASF, care are un total de 630 de angajati in prezent.

"Nu am si nici nu pot sa va dau cifre exacte. Aici avem in vedere 2 obiective: reducerea masiva a cheltuielilor cu personalul si imbunatariea substantiala a performantei angajatilor ASF", a precizat Negritoiu.

"Am discutat aceste lucruri si cu salariatii ASF, le-am spus ca avem nevoie de fiecare dintre ei, dar nu avem nevoie de toata lumea: cine munceste, cine are rezultate, cine are initiativa, cine raspunde asteptarilor publicului si pietei, e eficient, are un loc de munca. Locul de munca nu e garantat pentru nimeni, desi avem un contract de munca, nici pentru mine nu e, locul de munca se castiga prin performanta", a adaugat Negritoiu.

El a precizat ca in al doilea rand, tot acest proiect prevede revizuirea masiva a sistemului de compensare, de retribuire. Si aici exista doua nivele, si anume cel al conducerii, in principal membrii consiliului ASF si conducerea executiva.

"Noi am operat deja o reducere substantiala a salariilor. Am aliniat salariile conducerii sub cele ale autoritatilor romane comparabile, aici avem o obligatie legala, si pot sa va confirm acum ca legal noi ne incadram sub salariile BNR, asa cum a fost stipulat in ordonanta de organizare a ASF", a adaugat Negritoiu.

"Am redus substantial indemnizatiile pentru sedintele Consiliului ASF sub nivelul BNR dar si sub ale celorlalte entitati de stat, cum sunt societatile de stat", a adaugat Negritoiu.

 

Negritoiu: "Nu am venit pentru bani, dar nici nu am un venit mic"

Intrebat cu cat si-a fost redus salariul si ce salariu are in prezent, Negritoiu a refuzat sa spuna vreo cifra, mentionand ca inca nu are semnat un contract de munca, iar salariul lui urmeaza sa fie stabilit, conform legii, de catre conducerea ASF.

Negritoiu: "Eu am cea mai mare scadere de salariu, dar nu vreau sa va dau procente sau sume, pentru ca nu vreau sa intru din nou in jocul cifrelor, trebuie sa ma lamuresc cu privire la principiul afisarii a salariilor individuale. Vom publica, evident, salariile conducerii, pentru ca este obligatia in raportul anual."

El a adaugat: "Nu va dau procente de scadere a salariului, pentru ca puteti face singuri calculul. Inca nu am discutat salariul, nici venitul, nu am niciun contract, am doar un mandat de la Parlament, am o misiune politica. Nu am venit pentru bani, am venit sa fac un lucru pentru piata, pentru tara, daca vreti, e un proiect national, dar nici nu am un, probabil, un venit mic. Nu am astazi sa va spun cat salariu am si nu il am intr-un document. Nu am intrebat pe nimeni cati bani o sa iau."


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu