Min. Finantelor vrea sa se faca un inventar al bunurilor din domeniul public al statului

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa faca un inventar centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aratand printre altele ca in prezent nu se cunoaste situatia reala a acestora, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern.

"Datorita situatiei actuale privind evidenta bunurilor din domeniul public al statului si inexistentei unui cadru legal de aplicare a unor sanctiuni de catre organele de control ale Ministerului Finantelor Publice cu privire la bunurile din domeniul public al statului: actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului se face cu o intarziere si de 3-8 ani", se arata in document.

Totodata, MFP arata ca nu s-a realizat nicio actualizare a inventarului ca urmare a adoptarii actelor normative emise in al doilea trimestru din acest an si ca nu s-au efectuat actualizarile inventarului cu diferentele constatate la inventarierile anuale sau ca urmare a constatarilor efectuate de catre organele de control ale MFP.

Mai mult, MFP atrage atentia ca nu se cunoaste situatia reala a bunurilor din domeniul public al statului, sau ca se regasesc inscrise in inventar bunuri ce au fost retrocedate ca urmare a unor acte normative. Pe langa acestea, in document se mentioneaza ca se regasesc inscrise in inventar bunuri ce nu se incadreaza in categoria bunurilor din domeniul public al statului.

"Totodata, datorita neactualizarii inventarului bunurilor din domeniul public al statului de catre ordonatorii principali, acestia
nu au putut accesa fonduri europene. Avand in vedere cele mentionate anterior, se impune promovarea unui proiect de hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.1705 din 29 noiembrie 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului", se mai arata in document.

MFP spune ca prin modificarea si completarea HG nr.1705/2006 se urmareste corelarea datelor bunurilor din domeniul public al statului cu cele din cartea funciara a bunurilor respective.

Totodata, se urmareste responsabilizarea administratorilor bunurilor din domeniul public al statului prin asigurarea integritatii si utilizarii cu eficienta a bunurilor din domeniul public al statului precum si utilizarea acestora in scopul pentru care au fost date in administrare cu pastrarea destinatiei.

De asemenea, MFP precizeaza ca se doreste asigurarea cadrului legal de aplicare a unor sanctiuni de catre organele de control ale Ministerului Finantelor Publice cu privire la bunurile din domeniul public al statului.
NewsIn

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu