MasterCard: Decizia CE va mari costul suportat de utilizatorii de carduri

MasterCard a avertizat, vineri, ca solicitarea Comisiei Europene (CE) privind modificarea, in termen de sase luni, a taxelor de procesare a tranzactiilor internationale prin carduri va avea ca efect cresterea costurilor suportate de utilizatori.

Compania a dat ca exemplu experienta din Australia, singura tara care a reglementat taxele de procesare a tranzactiilor, unde consumatorii au platit pana la urma mai mult pentru cardurile de credit si au primit mai putine beneficii si a avertizat, intr-un comunicat, ca situatia s-ar putea repeta in Europa.

CE a solicitat miercuri MasterCard sa modifice, in termen de sase luni, sistemul de taxare implementat la procesarea tranzactiilor, riscand sa se confrunte, in caz contrar, cu amenzi zilnice. Potrivit Comisiei, taxa perceputa de MasterCard la procesarea fiecarei plati intr-un un punct de retail a majorat costurile asociate utilizarii cardurilor in centrele comerciale, fara sa fie eficienta.

In replica la solicitarea Comisiei, MasterCard Europe a anuntat ca va contesta decizia la Curtea europeana de Prima Instanta.

Potrivit companiei, taxele de procesare a tranzactiilor nu au un impact negativ asupra consumatorilor si nu obliga utilizatorii cardurilor sa plateasca de doua ori pentru o singura plata.

"Sistemul prin care costul unei plati electronice este suportat de principalii doi beneficiari, detinatorii de carduri si comercianti, este in beneficiul ambelor parti. Comerciantii platesc un pret corect pentru beneficiile semnificative aduse de sistem, iar acest fapt mentine un nivel redus al taxele suportate de posesorii de carduri", se arata in comunicatul MasterCard.

Compania a dat ca exemplu cazul unei plati de 50 de euro prin intermediul unui card de credit, situatie in care comerciantul plateste circa 50 de centi, in timp ce pentru o tranzactie de debit costul este la jumatate.

MasterCard a avertizat ca in cazul in care Comisia va avea castig de cauza, costurile vor fi transferate consumatorilor.

La randul lor, comerciantii au sustinut ca MasterCard le interzice sa comunice clientilor cat platesc pentru a accepta platile prin card, dar compania dezminte acest fapt.

"Retailerii pot face publice toate taxele si costurile legate de platile prin intermediul cardurilor", se mai arata in comunicat.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu