Marius Dunca, seful ANPC, sustine legea colegei de partid Ana Birchall privind conversia creditelor in franci la un curs mai mic, desi in acelasi timp pregateste o lege de transpunere a Directivei 17, care impune conversia la cursul zilei

Seful ANPC, Marius Dunca, lider al partidului de guvernamant, PSD, sustine ca se impune o lege care sa rezolve problema creditelor in franci elvetieni prin reducerea poverii clientilor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa le ofere benevol un sprijin suficient de substantial.

Dunca a sustinut si in Parlament proiectul de lege al colegei de partid Ana Birchall, care prevede conversia creditelor din franci elvetieni in lei la un curs mediu istoric de aproximativ 3 lei pentru un franc, fata de peste 4 lei la cat a ajuns in prezent.

In acelasi timp, insa, Dunca a declarat in Parlament ca pana in 15 februarie va supune dezbaterii publice o noua lege care sa transpuna in legislatia nationala Directiva 17 privind creditele ipotecare, care interzice conversia la alt curs decat cel din ziua in care se efectueaza si care se va aplica doar creditelor viitoare, nu si celor in derulare.

ANPC a amis astazi un comunicat in care se arata urmatoarele:

"Ca urmare a riscurilor semnificative aferente imprumuturilor in valuta straina, este necesar sa se prevada masuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la constientizarea riscului pe care si-l asuma, precum si cu privire la posibilitatea limitarii expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in contextul legislatiei in vigoare. Insa, aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuala, cu o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori.

Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Insa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave.

Dorim evitarea situatiei in care consumatorul este cel care suporta riscurile in totalitate. Intotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora – faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului.

In acest sens, adresam in mod public, tuturor institutiilor financiar bancare, implicate in criza CHF, urmatoarea intrebare:

- Ce solutii concrete oferiti clientilor aflati in imposibilitatea de a-si plati ratele lunare, clienti bun-platnici pâna la aparitia crizei CHF ? Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu solutii pe termen scurt. Ne dorim solutii care sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF.


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu