Leul greu, din 1 iulie 2005

Noua moneda nationala va fi divizata in 100 de bani, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie noile bancnote si monede incepand cu data de 1 iulie 2005.

Actualele monede si bancnote vor putea fi folosite pana la 31 decembrie 2006 si vor fi acceptate la plata la valoarea de zece mii la unu. Preschimbarea leului vechi se va face pe o perioada de maxim trei ani, respectiv pana la data de 31 decembrie 2009, la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate.

Preturile, tarifele bunurilor si serviciilor vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua, incepand cu 1 iulie 2005 si pana la 31 decembrie 2006. Neafisarea ambelor preturi atrage amenzi cuprinse intre zece si 30 miloane lei.

Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat, la Palatul Victoria, ca denominarea va avea ca efecte sustinerea procesului dezinflationist, presiunea publica de a nu se mai rotunji preturile si obisnuirea populatiei cu moneda euro, care va fi introdusa in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a salutat decizia Guvernului privind denominarea leului, precizand ca aceasta operatiune semnifica sfarsitul perioadei de tranzitie caracterizata prin inflatie ridicata si intrarea intr-o perioada de stabilitate a preturilor. Din punct de vedere tehnic, nu s-a decis inca daca leul greu va fi sub forma de monede sau bancnote. Introducerea monedelor ar costa mai mult din punct de vedere financiar decat bancnotele, a precizat Isarescu, subliniind insa ca in oricare din cele doua situatii costurile nete sunt mai reduse decat tiparirea actualelor bancnote.

Mugur Isarescu a subliniat ca prin denominare "nimeni nu pierde nici macar un banut", iar castigurile se vor reliefa in incredere, simplitate si confort.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu