Legea pensiilor private obligatorii a fost publicata in Monitorul Oficial

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 61 din 25 ianuarie 2007.

Potrivit legii, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii potrivit Legii nr. 19/2000, vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa.

Este de asteptat ca primele contributii la fondurile de pensii private obligatorii vor incepe sa fie colectate din ianuarie 2008.

La inceput, contributia va fi de 2,5% din salariul brut, procent care va creste cu 0,5% pe an, si va ajunge in 2015 la 6%. Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii pot percepe un comision anual de maxim 2% din valoarea contributiilor colectate la fondul de pensii si un comision lunar de maxim 0,05% din valoarea activului net al fondului de pensii.

Alte stiri

9 comentarii

sabin
5 Oct 2007

poti sa trimiti un site cu explicatii detailate despre pensii private--------------mecanismul de functionare????????????????????????????????????

luiza
24 Oct 2007

ce se intamplac cu cei care lucreaza in strainate? trebuie si ei sa contribuie? daca da, cum practit?

rodica
1 Nov 2007

ce se intampla cu mamicile care sant in cresterea copilului, se pot incsrie deja la un fond de pensii private?

Liviu
15 Nov 2007

legea zice : persoane intre 16-35 ani obligatoriu ....OK dar pana la 18 ani e cam ilegal sa angajezi.....s totusi daca nu munceste o persoana poate sa adere la un fond de pensi pentru timpul cand va ajunge sa cotizeze sa nu o mai faca atunci... Sau pe acestia ii repartizeaza statul automat?

miki
18 Dec 2007

inca nu inteleg ,daca am 41 de ani atunci sint nevoit sa platesc (ceva) daca m-asi asigura de exemplu la ING?

vetel
9 Jan 2008

politistii,jandarmii,pompierii si cei din armata sunt obligati sa adere la un fond de pensii privat cf pilonului 2????

Iuliana Negura
3 Mar 2008

Persoanele care lucreaza in strainatate pot sa-si faca pensie privata? Ce acte sunt necesare? Plata se poate face o data pe an? Multumesc!

Boldi Jolan
5 Mar 2008

Ma gindesc la o pensie privata, facultativa (am deja 45 de ani) dar nu inteleg, banii depusi o sa primim inapoi la virsta de pensionare. Atunci este ca si cum as pune bani in fiecare luna la Banca? Primim aceeasi suma inapoi cit am depus ? Si se poate plati si retroactiv ? Va multumesc !

Belghiru Daniela
16 Mar 2010

Va rog frumos ,citi bani trebuie sa cotizezi pe luna ptr pensia privata,si unde trebuie sa-i depui? Va multumesc!

Posteaza un comentariu