Legea creditelor, finalizata de Parlament

Reducere echitabila si nu bonus la rambursarea anticipata a creditelor



Astfel, potrivit respectivului proiect de lege, in cazul rambursarii anticipate a unui credit, consumatorul are dreptul la o reducere echitabila a costului creditului, stabilitat proportional cu perioada de utilizare a creditului respectiv. S-a spus initial ca ar fi vorba de un bonus pe care bancile trebuie sa-l plateasca pentru cei care platesc ratele in avans. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca legea nu este in acord cu normele europene, care prevad, dimpotriva, o penalizare, si nu o bonificatie, pentru clientii care restituie anticipat un credit. „Daca protejam consumatorul, ar trebui sa-l protejam nu numai pe cel care ia credite ci si pe cel care depune bani. Daca persoana care ia un credit ramburseaza banii anticipat, inseamna ca banca ar putea fi pusa in situatia de a nu mai putea sa achite dobinzile catre cei care au constituit depozie”, a precizat Ghetea.



Cei care achita in avans creditul vor plati bancii comisioane



Ideea cu bonusul pentru achitarea ratelor in avans a fost respinsa ulterior, dupa protestele bancherilor. Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Rovana Plumb, initiatoarea legii, reducerea echitabila in cazul rambursarii anticipate a creditelor este si in prezent practicata de banci. Ea spune ca noua lege nu va obliga bancile sa renunte la acoperirea costurilor pe care le implica rambursarile anticipate, acestea fiind recuperate sub forma unui comision de rambursare anticipata sau a unuia de penalizare, dupa cum se procedeaza si in alte tari. Astfel, cind plata se face in avans, bancile renunta la dobinda aferenta restului de credit dar la suma ramasa de plata se aplica un comision de 2% din dobinda pe care clientul ar fi platit-o daca nu achita in avans creditul. Rovana Plumb precizeaza ca aceste reglementari vor fi explicate in normele metodologice de aplicare a legii.



Informatii complete privind costurile creditarii



Proiectul de lege mai prevede ca bancile trebuie sa furnizeze clientilor informatii complete privind contractele de creditare: tipul si suma totala a creditului, luind in calcul situatia financiara a consumatorului, avantajele si dezavantajele asociate cu produsul propus, precum si scopul creditului. Clientii trebuie sa primeasca si informatii privind conditiile de creditare: valoarea creditului, dobinda anuala efectiva perceputa, rata dobinzii si schema de rambursare a imprumutului. Pentru nerespectarea legii se prevad amenzi de pina la 250 milioane lei.

O alta prevedere a legii da dreptul clientilor nemultumiti de bunurile achizitionate sa actioneze in judecata furnizorul de bunuri si numai in limita contractului de credit poate trage la raspundere finantatorul. In forma initiala a legii, responsabilitate pentru calitatea bunurilor achizitionate era prevazuta pentru banci.

Prevederile acestui act normativ se vor aplica doar in cazul contractelor de credit cu valori intre 200 si 20.000 de euro.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu