Leasing-ul romanesc da in clocot

“Ma retrag din motive personale”, s-a scuzat Constantinescu



Motivul retragerii lui Constantinescu din functia de presedinte al ASLR este, dupa cum a precizat chiar domnia sa, dorinta de a se ocupa mai mult de atributiile din cadrul grupului Romexterra. Adica sa ramana cu functiile de presedinte al Romexterra Leasing si membru in Consiliul de Administratie al Romexterra Bank. Ca bonus din partea ASLR, i s-a oferit si titlul de presedinte de onoare al Asociatiei pe care a condus-o.



Si Dan Stoica, unul dintre vicepresedintii ASLR, are tot motive personale



Putin suspecta a fost demisia unui alt ASLR-ist. Este vorba despre Dan Stoica, fost vicepresedinte in cadrul ASLR. Acesta este in prezent in conducerea si actionariatul Italo-Romena Leasing, avand functia de vicepresedinte si o cota de actiuni de 15% din capitalul societatii.



Nou-numitul presedinte ASLR are planuri mari



Odata cu demisia fostului presedinte, a fost anuntat noul presedinte, Bogdan Apahidean. Acesta activeaza in cadrul grupului Porsche. Este directorul general al Porsche Leasing Romania si directorul general al Porsche Broker Asigurari. Mai mult, se afla si printre cei mai importanti membri ai Porsche Bank. Cum s-o descurca cu atatea slujbe?



Printre obiectivele pe care si le asuma in calitate de presedinte al ASLR se numara consolidarea pietei de leasing romanesti, alinierea la standardele europene si continuarea dialogului cu autoritatile.

“Scopul nostru este de a proteja si dezvolta interesele tuturor membrilor ASLR si in final, a intregii industrii de leasing din Romania” a declarat actualul presedinte.



Bogdan Apahidean doreste sa protejeze membrii Asociatiei



Ca o closca ce-si apara puii, Bogdan Apahidean doreste sa protejeze membrii Asociatiei de intemperiile BNR-iste care planeaza asupra leasing-ului.



In ceea ce priveste dialogul cu autoritatile, noul presedinte al ASLR se referea la proiectele de lege aflate in discutie privind reglementarea functionarii societatilor nebancare. Gandul BNR este de a transforma aceste simple societati in institutii financiare, cu un capital social de minim 200.000 de euro, lucru evident suparator pentru micile societati.



Cornel Coca Constantinescu i-a sarit in ajutor proaspatului presedinte, precizand ca: “vor fi afectate companiile mici”, dar, pe de alta parte, a declarat ca este increzator in deciziile BNR. “Probabil ca leasing-ul nu va fi tratat de pe aceeasi pozitie cu o casa de amanet”, au fost cuvintele fostului presedinte ASLR.



Unde-s doi puterea creste



Intrebat despre un eventual plan de fuziune cu cealalta Asociatie de Leasing, respectiv ALB, Bogdan Apahidean a afirmat ca nu a vorbit inca despre un asemenea plan, dar ca si-ar dori o fuziune, cu respectarea insa a tuturor societatilor de leasing din Romania. “Nu suntem competitori pe piata cu cealalta asociatie”, a mai tinut sa mentioneze noul presedinte.



ASLR si-a prezentat si realizarile



Leasingul auto este in continuare in top



Intrebat despre cota de piata pe care o reprezinta fiecare segment de leasing, Coca Constantinescu, a declarat ca, in continuare, leasingul auto conduce detasat. Astfel, 90% din finantarile de tip leasing le reprezinta sectorul auto. Cu un procent destul de mic, de numai 5%, sectorul echipamentelor industriale, se afla pe locul doi in top. Cu toate eforturile de a face leasing-ul imobiliar cat mai atractiv, acesta nu depaseste 1% din finantarile in sistem leasing.



Leii intra in preferintele finantatorilor in sistem leasing



Odata cu bancile, si societatile de leasing au fost nevoite sa-si schimbe politica de acordare a finantarilor. De la finantari masive in euro, incet-incet, leul capata prioritate si in leasing. Dobanzile la euro si la lei se apropie una de cealalta din ce in ce mai mult.



Dobanzile au scazut



In anul 2004, dobanzile la euro pe piata leasing-ului, se situau in jurul valorii de 9,5% pana la 10%, in prezent atingand valori ceva mai scazute, de 8,5%-9 %. Scaderea nu este drastica, dar este promitatoare, cred reprezentantii ASLR.



Valoarea contractelor a crescut



O alta veste buna din partea ASLR este marirea portofoliului de contracte. Daca

la sfarsitul anului 2004, valoarea contractelor era de 1,8 miliarde de euro, la sfarsitul anului 2005 se estimeaza ca suma sa depaseasca 2 miliarde de euro.



Om trai si-om vedea



Nu ne ramane decat sa ii uram noului presedinte “bun venit!” si, citandu-l pe cel care acum este presedinte de onoare “ Om trai si-om vedea!” ce se intampla cu leasing-ul romanesc...



Andreea POPOVICI





Despre ASLR



Asociatia Societatilor de Leasing din Romania este membra a Federatiei Asociatiilor de Leasing Europene Leaseurope si este confirmata drept unica organizatie de profil reprezentativa a pietei de leasing din Romania, detinand in acest sens peste 54% din totalul pietei nationale de leasing.

ASLR este de asemea singura asociatie profesionala care reprezinta toate categoriile de societati de leasing ce opereaza pe piata romaneasca.



Membrii ASLR



ASLR are un numar de 52 de membri , din care 6 membri sunt companii de leasing subsidiare ale bancilor, 4 companii sunt subsidiare ale producatorilor/ dealerilor, 30 de membri sunt societati de leasing independente si restul de 12 membri au statutul de membru asociat.








Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu