Leasing sau credit auto?

Daca doriti sa cumparati o masina si nu aveti destui bani pusi deoparte, puteti alege fie un credit auto, fie o finantare prin leasing. Dar care dintre optiuni este mai avantajoasa ?

Sunt voci care afirma ca leasingurile sunt mai ieftine. Posibil, insa sunt si mai riscante, pentru ca daca nu platiti 2 luni ratele, veti pierde autoturismul.

Am efectuat pentru dumneavoastra un calcul orientativ, pentru a va usura decizia: sa presupunem ca doriti sa cumparati un autoturism nou, in valoare de 15.000 de euro( cu taxele incluse in pret), in 5 ani, si aveti un avans de 2000 de euro.

Sa vedem cat e rata daca alegeti leasingul:

1.la Volksbank Leasing, unde dobanda este de 8,3%, veti plati o rata de 265,46 euro, si un total de 16,382 euro;
2. 266,71 lunar la Romexterra si Unicredit Tiriac Leasing( unde dobanda este 8,5%) , si un total de 16,302 la Romexterra si de 16,541 euro la Unicredit, diferenta fiind facuta de comisioane.
3. 268 euro la GE Money( dobanda este de 8,75%), iar la sfarsitul perioadei de 5 ani, veti plati 16,397 euro;

In cazul in care preferati sa contractati un credit auto , pastrand exemplul unei achizitii de aproximativ 15 000 EUR, pe 5 ani, bancile vor solicita un avans minim de 10 sau 15%.

Unul dintre cele mai avantajoase astfel de credite este Creditul Auto de la CEC Bank, cu o dobanda de 6,25%, fixa pe primul an si DAE de 9%. Rata lunara este de 303,7 EUR, la crea se adauga comisionul de analiza, de 0,15% minim 7 EUR maxim 120 EUR si eventual comisionul de rambursare anticipata, cu valori de 3,5% in primii 5 ani si 2% intre 5 si 10 ani. Suma totala de rambursat ajunge la aproximativ 18 500 euro. Avansul minim obligatoriu este de 10%.

Creditul “Masina Ta”, de la Raiffeisen Bank, percepe o dobanda fixa de 7,90% si DAE de 9,10%. Rata lunara este de 303,4 EUR, iar suma totala de rambursat este de 18 490 EUR, inclusiv comisionul de acordare, de 1,9%. Avansul minim este de 15%.

Banca Transilvania vine in ajutorul celor ce vor sa achizitioneze un autoturism, cu Formula BT, credit auto cu dobanda variabila de 11%. Rata lunara are valoarea aproximativa de 326 EUR, iar suma totala de plata este de 20 100 EUR, valoare ce include comisionul de acordare, de 3,5%. Nu exista un avans minim necesar si nici o limita pentru venitul lunar al solicitantului.

O alta oferta vine din partea UniCredit Tiriac Bank, creditul auto Constant . Nu exista un avans minim obligatoriu, dar exista o limita a venitului lunar net a solicitantului creditului, de 850 RON. Rata dobanzii este de 11,95%, iar DAE atinge 14,90% si rata lunara este de aproximativ 333, 3 euro. Tinand seama de comisionul perceput la acordare, 4%, minim 200 EUR, suma de rambursat atinge 20 600 EUR.

Dupa cum se observa, creditele auto sunt ceva mai scumpe decat finantarile prin leasing, insa, asa cum am mai mentionat, sunt mai putin riscante. De asemenea, cei patiti spun ca inmatricularea masinilor cumparate prin leasing este mai greoaie, din cauza procedurilor mai complicate.

Ghiseul Bancar

Alte stiri

3 comentarii

Octav
30 Oct 2008

Este mult mai sigur creditul pt ca masina se poate vinde sa se restituie banii in cazul in care cumparatorul nu`si mai permite! Dar la leasing...cine accepta o cedare de leasing? Plus ca la leasing asigurarile le faci unde vrea firma de leasing, iar daca vrei sa pleci din tara cu masina sau sa adaugi ceva accesorii in plus, trebui sa ceri acordul firmei de leasing caci deh...nu esti inca proprietarul! Cat despre inmatriculare...nu este deloc mai sofisticata decat in cazul persoanelor fizice, numai ca pe carte si talon va scrie la rubrica "detinator" firma de leasing!

alina bc
28 Jan 2009

cei de la tbi leazing au marit dobanda si platesc cu 103euro in plus nu cred ca voi reusi so mai platesc mai am 68 de rate si nu stiu nici o banca care sa faca refinantare daca stiti ajutati-ma va rog

Gelu
30 Mar 2009

nu stiu cum o fi la altii dar un leasing la noi inseamna dureri de cap inutile. In primul rand iti asigura masina unde au ei conditii si reduceri mai avantajoase.... contractul de leasing este nediscutabil .... absolut toate taxele sunt platite de catre chirias .... am lichidat leasingul (l-am achitat) pentru ca nu mai suportam sa vad facturi cu un curs de schimb aberant de mare .... dar chiar si asa am platit 5% (eu ii zic penalizare) pentru ca am achitat anticipat ..... si 175 de roni cheltuieli de radere cica pe care o fac tot eu :))))) ...... plus o multime de taxe platite la inceput pentru inmatriculare.... comisioane etc ..... dar probabil plicul si hartia costa extrem de mult .... e primul si ultimul leasing pe care-l mai fac ..... un credit bancar e mai cinstit macar fata de cel care utilizeaza masina pentru ca are libertatea sa aleaga serviciile care-i convin si unde se simte avantajat ... si ... nu are senzatia ca este curatat de bani pentru orice nimic ....... la banci nu m-am imprumutat si nici nu ma imprumut daca rata trece de 10% din venituri. Din pacate dorinta romanului tinut in intuneric a rabufnit in achizitia de masini noi si cumparare de case.

Posteaza un comentariu