Leasing bancar in crestere

"Leasingul a devenit in ultimii ani un produs financiar complementar altor produse bancare, la costuri de finantare care pot reprezenta un avantaj fiscal pentru beneficiari", a adaugat Ahciarliu.

ALB reuneste opt societati de leasing afiliate unor banci, respectiv Alpha Leasing, BRD Sogelease, Finans Leasing, HVB Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, UniCredit Leasing si Volksbank Leasing.

Dintre contractelor finantate de firmele din asociatie, 27% au vizat echipamentele cu scop industrial, 4% segmentul imobiliar si 69% transporturile.

Din totalul echipamentelor destinate finantarii sectorului transporturilor, 54% reprezinta autoturisme, 31% vehicule comerciale grele si 15% vehicule comerciale usoare.

"Toate aceste raportari releva faptul ca leasingul nu este un produs destinat importurilor masinilor de lux, asa cum a fost gresit perceput, ci o alternativa de finantare pe termen mediu a economiei romanesti”, a subliniat Ahciarliu.

Potrivit oficialilor ALB, se remarca o tendinta de crestere a finantarii marilor clienti corporativi (96%), precum si debutul unui parteneriat public privat in domeniu (1%).

O clasificare a contractelor de leasing in functie de perioada de timp indica faptul ca 55% dintre acestea sint cuprinse intre 1 si 3 ani, 39% intre 3 si 5 ani, iar restul de 6% au o maturitate mai mare de cinci ani.

ALB s-a infiintat in luna aprilie a acestui an, principalul sau obiectiv fiind promovarea leasingului ca un instrument financiar si un produs bancar.

O alta organizatie de profil, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), reuneste 35 de companii.

Volumul bunurilor finantate de membrii ASLR s-a situat, in primele opt luni ale acestui an, in jurul valorii de 500 milioane euro, la o valoare totala a contractelor de 592 milioane euro.

Pe piata romaneasca sint active circa 200 de companii de leasing.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu