Lazea, BNR: aplicarea BASEL II ar putea intarzia

“Exista o nebuloasa cu privire Acordul Bazel II, iar aplicarea lui ar putea fi intarziara chiar si cu doi ani”, a spus Lazea. El a precizat ca bancile romanesti pot sa amane cu un an aplicarea principiilor Basel II, desi acesta ar trebui adoptat din 1 ianuarie 2007.

Patru banci au anuntat deja ca vor aplica principiile Basel II de la inceputul anului viitor. Majoritatea bancilor au comunicat BNR ca prefera varianta standard pentru calculul adecvarii capitalurilor.

Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN), vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite populatiei si firmelor.

Basel II foloseste un concept structurat pe trei criterii, menite sa asigure stabilitate financiara sistemului bancar. Primul criteriu este cel al cerintelor minime de capital, care are ca scop imbunatatirea senzitivitatii riscului. Astfel, Basel II cere calcularea capitalului unei banci astfel incat aceasta sa faca fata unui set de trei componente majore ale riscului : riscul de creditare, cel operational si acela al pietelor. Fiecare dintre cele trei componente au cel putin doua sau trei moduri de evaluare, pe diferite nivele de sofisticare a riscului.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu