Laszlo Diosi, seful OTP Bank, recomanda celor cu credite in franci elvetieni sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul va deveni mai avantajos peste doi ani

Laszlo Diosi, pesedintele OTP Bank

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, prima banca din Romania care a introdus creditele in franci elvetieni, concomitent cu Volksbak, recomanda celor care au credite in CHF sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul CHF/euro se va imbunatati in urmatoarea perioada, fiind posibil sa creasca de la 1,2 la 1,5 CHF pentru un euro in urmatorii doi ani. De asemenea, dobanzile creditelor in lei sunt inca mai ridicate decat cele in valuta, astfel ca o conversie la cursul din prezent nu este aplicabila, dupa cum spun si reprezentantii BNR.

Sa vedem insa ce spune Diosi despre creditele in franci si ce invataminte trebuie sa tragem din aceasta poveste, astfel incat sa ne imbunatatim gradul de educatie financiara. Cu atat mai mult cu cat interviul de mai jos l-am luat cu ocazia inaugurarii, de catre OTP Bank, a unui program de educatie financiara printre liceeni, sustinut de fundatia bancii.

Ce recomandati clientilor care au credite in CHF. Sa le schimbe in lei?

Este foarte clar din intentia Bancii Nationale a Elvetiei ca in urmatorii 2-3 ani cursul se va schimba din nou (se va deprecia francul). Creditele ipotecare in CHF sunt credite pe termen lung si nu cred ca acum, cand cursul e fixat la 1,2 CHF pentru 1 Euro, este momentul conversiei. Cand economia europeana se va imbunatati, va fi mult mai bine. Sincer cred ca in 2 ani cursul va fi 1,3-14, sau 1,5 CHF pentru 1 euro.

Deci recomandati oamenilor sa-si pastreze creditele in CHF?

Da, pentru ca mai rau decat atat, cursul nu poate fi, sincer, pentru ca exista plafonul impus de banca centrala a Elvetiei. Dar exista mari sanse de imbunatatire a cursului in urmatorii ani.

Dar nu riscam sa vina o alta criza, in viitor, si cursul sa se deprecieze iar?

Chiar si in acest an cursul CHF ar fi fost 1,3 CHF pentru 1 euro daca nu ar fi fost criza din Ucraina. Dar si criza asta va trece. CHF a crescut mult, s-a dublat, dupa aparitia crizei, intrucat aceasta este o moneda de refugiu. Dar in conditiile in care economia europeana isi va reveni, si tinand cont ca dobanda la CHF este negativa, treptat francul elvetian va pierde teren.

Sunt multi clienti care cer conversia?

Acum sunt putini cei care cer conversia, au fost mai multi in anii anteriori, cand francul s-a apreciat sub 1,1 fata de euro iar oamenii s-au panicat, insa am reusit sa-i convingem ca lucrurile se vor schimba si intr-adevar asa a fost, iar pe termen lung situatia se va imbunatati si mai mult. Oricum, la noi clientii cu credite in CHF au o rata de neperformanta la acelasi nivel ca cei cu credite in euro. Din august 2013, nivelul de neperformanta a creditelor ipotecare nu mai creste, s-a stabilizat. In acelasi timp, volumul de restructurari a scazut de la 14% din total in anii anteriori la numai 5% in acest an.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

1 comentarii

www.clauzeabuziveotp.com
10 Oct 2014

Mai, Diosi, aburerile astea nu mai tin. V-ati speriat nitel , ei? Nu te stresa, ca nu te mai crede nimeni... Probabil te-i uitat pe site-ul litigiilor OTP din tara si ai vazut ca gluma se ingroasa, si acum vrei sa prostesti populimea cu povesti de adromit copii. www.clauzeabuziveotp.com/ Stiati voi foarte bine de riscul valutar, si cat isi declarat in trecut ca nu sunteti expusi lea ea, asa ca degeaba vii tu acuma si spui tu altfel. Ati stiu perfect si ati transferat tot riscul schimbului valutar clientului. IAr acum va e frica ca clientii vor castiga in instanta un curs de schimb din momentul semnarii contractului, Ia uitati-va nitel la acest document din 2010, eliberat de nu altii de cat chiar banca OTP si intitulat, ”RAPORT PRIVIND CERINTELE DE PUBLICARE CONFORM REGULAMENTULUI BNR NR 25/30/2006 - OTP BANK ROMANIA S.A. - 31 Decembrie 2010” www.otpbank.ro/export/sites/default/ro/despre-noi/otp-bank-romania/raport-anual/informatii-bnr-2010.pdf Rasfoiti la sectiunea II.7 RISCUL VALUTAR de pe pagina 7 : "...singurul tip de risc de piata relevant pentru activitatea curenta a Bancii este riscul valutar. Pozitia valutara (care este principalul instrument de masurare a riscului valutar) este in general inchisa si exista un sistem de tip VaR prin care se monitorizeaza centralizat aceasta pozitie. Pozitia valutara (care este principalul instrument de masurare a riscului valutar) este in general inchisa ...” Deci, dl DIOSI, despre ce vorbim noi aici? Lasa, ca OTP este pe drumul cel bun...stii in care privinta nu? www.otpbank.ro/ro/stiri-si-evenimente/evenimente/2013-09-18-se-inchide-agentia-dej.html www.otpbank.ro/ro/stiri-si-evenimente/evenimente/2013-12-06-se-inchide-sucursala-resita.html www.otpbank.ro/ro/stiri-si-evenimente/evenimente/2013-04-10-se-inchide-Agentia-Lugoj.html www.otpbank.ro/ro/stiri-si-evenimente/evenimente/2013-09-27-se-inchide-agentia-mangalia.html www.otpbank.ro/ro/stiri-si-evenimente/evenimente/2013-09-27-se-inchide-agentia-sighisoara.html www.otpbank.ro/ro/stiri-si-evenimente/evenimente/2013-09-20-se-inchide-agentia-polus.html OK, stim ca v-ati luat si banca acea portugheza, dar speram din tot sufletul sa nu fi fost o alegere buna! Daca vreti sa vedeti situatia litigiilor OTP din toata tara vizitati pagina noastra, "Litigii in instanta": www.clauzeabuziveotp.com/procese.html NE gasiti pe Facebook la #clauzeabuziveotp

Posteaza un comentariu