Jumatate din consumul privat ocoleste TVA

Desi incaseaza cam jumatate din sumele pe care ar trebui sa le colecteze din TVA, Guvernul nu gaseste solutii pentru a combate evaziunea, preferand taxarea mai impovaratoare a veniturilor existente.

Raportul dintre incasarile bugetului din taxa pe valoarea adaugata (TVA) si consumul privat, cu alte cuvinte, rata implicita de taxare, este de 10-12%, demonstrand ca circa jumatate din bunurile si serviciile vandute in Romania eludeaza plata taxei. Concluzia se desprinde atat dintr-o analiza a Comisiei Europene referitoare la sumele colectate de bugetele statelor membre, cat si dintr-un document al Consiliului Fiscal.

In acelasi timp, Bulgaria, tara cu o economie si un sistem de taxare similare cu ale Romaniei, reuseste sa colecteze in jur de 17%, la o TVA de 20%. "Exista multe companii care eludeaza sistemul de taxare din cauza inabilitatii Agentiei de Administrare Fiscala de a afla cu precizie cine sunt platitorii, daca acestia declara toate taxele si daca le platesc conform declaratiilor fiscale", explica Ionut Simion, partner PricewaterhouseCoopers.

BankNews.ro

Alte stiri

1 comentarii

Posteaza un comentariu