Isãrescu prevede scãderea marjelor la dobînzi

"Intr-un interval relativ apropiat, poate chiar apropiat, va fi o ingustare semnificativa a marjelor intre dobinzile interne si cele din pietele internationale. Marjele vor scadea cu procente bune, cel putin 3 - 4 puncte, intr-o prima faza", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a facut a acest anunt vorbind despre dezvoltarea pietei instrumentelor fanciare derivate si liberalizarea totala a contului de capital.

O diferenta foarte mare intre dobinzile din piata interna, care sint expresia remunerarii capitalului in lei, si ratele platite pentru plasamentele in valuta incurajeaza intrarea fondurilor speculative. Diferentialul de dobinda permite fructificarea banilor cu un un cistig mai mare decit in exterior.

Operatiunile sint periculoase in cazul economiilor de dimensiuni reduse si un grad mare de deschidere, intrucit nu se cunoaste exact momentul in care urmeaza sa fie retrase sumele de bani intrate in scopul obtinerii un cistig mai mare. O iesire masiva de fonduri intr-o perioada scurta de timp poate duce la dezechilibre grave, chiar si in economii mai dezvoltate decit cea romaneasca.

Oficialul bancii centrale nu a oferit detalii in privinta momentului in care dobinzile vor intra pe un trend descendent sau a perioadei in care marjele vor fi coborite cu 3-4 puncte procentuale.

Avind in vedere ca BNR a aminat, cu cel putin un an, liberalizarea ultimei categorii de operatiuni din contul de capital, depozitele in lei ale nerezidentilor, tinta pentru atingerea obiectivul de apropiere a dobinzilor in lei de cele pentru valuta ar putea fi stabilita pentru primavara anului viitor.

Pe de alta parte, Isarescu a declarat, vineri, ca reducerea dobinzilor BNR pentru depozitele in lei ar putea fi aminata daca importurilor din luna aprilie arata o noua crestere semnificativa, intrucit trebuie evitata majorarea cererii interne prin activitatea de creditare.

In perioada august - noiembrie 2003, BNR a majorat in trei rinduri dobinda de interventie pe piata monetara, pina la un nivel de 21,25% pentru depozitele cu scadenta la o luna. Masura BNR a venit in contextul unui deficit comercial ajuns la un nivel istoric, ca urmare a cresterii cererii interne, sustinuta in parte si de expansiunea creditarii.

In acelasi timp, oficialul BNR a amintit ca politica monetara trebuie sustinuta de continuarea reformelor structurale din economie si incheierea procesului de privatizare. El a subliniat importanta finalizarii reformele economice, mai ales din perspectiva schimbarii politicii monetare, care se va axa pe tintirea directa a inflatiei.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu