Isarescu sugereaza reinvierea programului “scade rata”, ca alternativa viabila la legi precum “dai casa bancii si scapi de datorii”

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sugereaza ca ar trebui reinviat programul “scade rata”, initial cunoscut drept “electorata”, intrucat a fost anuntat ca intra in vigoare de la 1 iulie 2014, inainte de alegerile prezidentiale, ca alternativa viabila la alte recente propuneri legislative precum cea care prevede ca daca dai casa bancii pot scapa de restul datoriilor.

Ar trebui explicat de ce un program (electorata n.r.) de ușurare a poverii rambursării creditelor bazat pe venitul disponibil a fost dat uitării, nu mai spune nimeni despre el. În schimb, apar tot felul de proiecte de ușurare, care nu fac altceva decât să descurajeze a la long creditarea, chiar s-o pună la pământ", a declarat astazi Isarescu, citat de Mediafax, referindu-se la recentul proiect de lege in care se propune ca detinatorul unui credit ipotecar sa fie iertat de datorii daca preda casa bancii.

Isarescu a ajuns la sugestia de a reinvia “electorata” dupa ce a incercat sa explice de ce cresterea economica nu se vede si in buzunarele oamenilor, adica de ce acestia nu dispun de mai multi bani pentru cresterea consumului.

Oamenii raman cu mai putini bani in buzunar pentru ca-si platesc taxele si-si ramburseaza creditele

Guvernatorul a explicat ca in realitate oamenii au mai multi bani decat inainte, dar platesc mai multe impozite si isi ramburseaza creditele, astfel ca venitul disponibil este mai mic.

"Lumea se întreabă de ce avem creștere economică dacă nu se simte în buzunarele oamenilor. Numai economiștii și numai noi putem să le explicăm că de la creșterea economică până la buzunarul omului e ceva drum. Este, uneori, un drum lung. Indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil. Ce îi rămâne omului în buzunar, nu? După ce își plătește impozitele. Păi dacă am început să ne plătim, în sfârșit, impozitele și nu mai luăm salariile pe alte căi avem mai puțin venit disponibil, nu? Dacă ne plătim creditele. Dacă scade intermedierea financiară de la 40 la 30% din PIB, vă dați seama ce reducere a volumului creditelor e în România. Venitul disponibil este mult mai mic", a spus Isărescu, citat de Agepres.

De aceea, programe precum “scade rata” sunt necesare pentru mentinerea venitului disponibil la un nivel ridicat in vederea stimularii consumului, considera guvernatorul BNR.

Dacă vrem să crească consumul sustenabil, trebuie găsite formule de a menține venitul disponibil prin restructurări viabile în domeniul creditului", a adaugat Isarescu.

Istoria "electoratei" si "scade rata"

Desi anuntata de premierul Ponta ca fiind in vigoare inca din 1 iulie 2014, electorata nu s-a aplicat niciodata, intrucat nici bancherii si nici BNR nu au sustinut-o.

Isarescu a incercat reinvierea "electoratei" si la inceputul acestui an, cand declara la BNR ca bancile au facut prea multe nazuri fata de aceasta, iar acum, dupa elegeri, ar trebui aplicata.

“Electorata” este sustinuta si ca o solutie pentru usurarea poverii celor cu credite in valuta, in special in franci elvetieni, dupa ce francul s-a apreciat puternic fata de euro si leu in ianuarie 2014.

Vechiul program prevedea acordarea unui credit fiscal celor cu salarii mai mici de 1.600 de lei prin reducerea impozitului pe venit, bani cu care clientii bancilor urmau sa-si achite ratele lunare. Creditul fiscal urma sa fie incasat insa abia dupa derularea programului pe o perioada de maxim 2 ani.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu