Isarescu: dobînzile scad daca se reduc importurile

"Daca cifrele pe aprilie arata o deteriorare a deficitului de cont curent, vom amina decizia de scadere a dobinzilor, pentru ca nu vrem sa contribuim prin reducerea ratelor la credite la stimularea cererii agregate", a explicat Isarescu, prezent la un seminar privind creditarea organizat de FinMedia.

In perioada august - noiembrie 2003, BNR a majorat in trei rinduri dobinda de interventie pe piata monetara, pina la un nivel de 21,25% pentru depozitele cu scadenta la o luna. Masura BNR a venit in contextul unui deficit comercial ajuns la un nivel istoric, ca urmare a cresterii cererii interne, sustinuta in parte si de expansiunea creditarii.

"Executivul si BNR nu au posibilitatea sa intervina in productie, decit cu stimulente care au efecte in timp. Pina cind productia nu va depasi consumul, trebuie sa tinem cerearea agregata in anumite limite", a explicat Mugur Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, autoritatile sint ingrijorate in primul rind de cresterea exploziva a importurilor si mai putin de dimensiunea deficitului de cont curent. Din datele preliminarea reiese ca deficitul este acoperit din surse care nu antreneaza indatorarea externa. In acest context, Isarescu a aratat ca importurile sint expresia mascata a unui puseu inflationist, care se duce in deficitul extern, in conditiile unui curs de schimb relativ stabil.

In primul semestru, importurile CIF (Cost, Insurance and Freight - include, pe linga valoarea marfii, costul asigurarii si al transportului) s-au majorat cu 17,7%, pina la 5,34 miliarde de euro. Dinamica importurilor a depasit cu trei puncte procentuale cresterea, de altfel semnificativa, a exporturilor din aceasta perioada.

"Poate Romania sa tina cerearea agregata sub control, fara zgomot si fara influente inflationiste? Asta este provocarea anului 2004", a spus oficialul BNR, adaugind ca exista o monitorizare la nivel international in privinta modului in care Romania va rezolva aceasta problema.



BNR se va bate pentru o inflatie de 9% in 2004



Referitor la rata inflatiei, guvernatorul BNR sustine in continuare posibilitatea atingerii tintei de 9% la sfirsitul lui 2004.

"Asigur comunitarea de afaceri ca ne vom bate cu toate armele pentru ca tinta de inflatie sa fie atinsa", a mai spus Isarescu. "Vom controla lichiditatea sub orice forma. Sterilizam imediat orice intrare de lichiditati: cu o mina valuta, cu cealalta leii", a precizat Isarescu.

Un alt mijloc pentru reducerea inflatiei pe care se bazeaza BNR este controlul cursului valutar. Intarirea leului pe piata valutara in aprilie a dus, de altfel, la o rata a inflatiei de 0,6% in luna respectiva. "Tii cursul ca sa zdrobesti spinarea asteptarilor inflationiste", spune Isarescu.



El spera intr-o revenire in jos a preturilor internationale la petrol, al caror efect ar putea fi contrabalansat de o productie mai buna in agricultura. Totusi, Isarescu avertizeaza ca, daca situatia din plan international nu va intra pe scenariul gindit de BNR, "s-ar putea apasa si pe alte pedale de frina".

Oficialul bancii centrale a exclus, insa, o noua majorare a dobinzilor.

Mentinerea dobinzilor la un nivel ridicat este explicabila, atit timp cit importurile continua sa creasca intr-un ritm rapid, fara ca Executivul sa dispuna de suficiente pirghii pentru a interveni.

Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, a atras atentia ca deficitul bugetar, principalul instrument prin care Guvernul poate actiona asupra importurilor, a fost deja ajustat. El a adaugat ca, intr-un an electoral, autoritatile nu-si pot permite o reducere a deficitului bugetar spre 1% din PIB. Conform intelegerilor cu expertii FMI, deficitul bugetar a fost stabilit la un nivel de 2,1% din PIB.

Pe de alta parte, capacitatile de productie nu vor avansa fara o cerere constanta intr-o perioada mai lunga de timp, considera presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, idee sustinuta si de Mugur Isarescu.

"Atit timp cit in Romania nu a existat un consum intern solid, o cerere mai mare constanta, nu ne putem astepta ca investitorii, romani sau straini, sa-si dezvolte capacitatile de productie", a afirmat Pascariu.

In privinta dobinzilor, Daianu a explicat ca acestea sint considerate la un nivel inalt in principal din perspectiva marjei, a diferentei dintre valoarea nominala a ratei dobinzii si rata inflatiei.

El a aratat ca marja este mare si din cauza unei concurente inca nu foarte solide in sistemul bancar. In acelasi timp, o marja ridicata sustine opinia ca bancile au inca deficiente structurale, care nu le permit sa obtina rate inalte de profitabilitate.

"Marjele ramin ridicate si nu ma astept sa scada in mod considerabil in perioada urmatoare. Ele ramin o problema", a mai afirmat fostul ministru al Finantelor.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu