Interzis la credite pentru cei cu salarii mici

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a adoptat in urma cu doua luni o norma prin care relaxeaza conditiile de creditare, in sensul ca lasa ½libertate½ bancilor sa acorde credite ipotecare fara avansul de minim 25% din valoarea locuintei, cum se impunea initial, sau sa acorde credite cu valori mai mari.

Este vorba de asa-zisul grad de indatorare, mai precis rata creditului, care putea ajunge la cel mult 30-35% din veniturile nete ale unei persoane. In noile conditii, rata poate sa ajunga chiar si la 70% din venituri, ceea ce inseamna obtinerea unui credit cu o valoare dubla decat inainte.

Numai ca BNR a stabilit ca bancile au ½libertatea½ de a acorda credite relaxate doar dupa ce obtin acordul sau. Acord care presupune trecerea printr-o procedura birocratica de aprobare a normelor specifice fiecarei banci, fapt care a dus la intarzieri si la un concurs intre banci privind intaietatea punerii in vigoare a noilor conditii de creditare.

Initial, BNR promitea ca va aproba noile norme de creditare in mod uniform si in acelasi timp pentru toate bancile, pentru a nu aparea situatii in care o banca sa aiba intaietate si sa acorde prima credite in noile conditii, fapt care ar avantaja-o in concurenta cu celelalte.

Ceea ce nu s-a intamplat. Banca centrala a aprobat noile conditii de creditare pentru o singura banca, inca de acum doua saptamani, aceasta beneficiind de reclama gratis, fapt care a starnit mania celorlalte banci. BNR a reusit astel sa-si ridice bancherii in cap, acestia reunindu-se in cadrul asociatiei bancherilor pentru a trimite BNR o plangere oficiala pe aceasta tema.

O plangere neoficiala ar putea veni insa din partea populatiei cu venituri mici, mai precis cei cu salariul minim pe economie sau chiar mediu, care se vad pusi in situatia in care nu vor mai putea lua un credit, in noile conditii.

Pentru ca noile conditii de creditare sunt, in realitate, mai relaxate doar pentru cei cu venituri mari, de cel putin 1.000 de lei net pe cartea de munca. Potrivit noilor norme, bancile trebuie sa scada din veniturile unei persoane cheltuielile de subzistenta, de aproximativ 230 de lei noi lunar sau 735 de lei pe familie. Asa incat, pentru a obtine un credit in noile conditii de creditare, practicate deja de prima banca de pe piata, Alpha Bank, ar trebui sa ai un salariu minim de cel putin 600 de lei noi, fata de 370 de lei in prezent, cat ar reprezenta salariul minim pe economie.

In actualele conditii de creditare, o persoana cu un salariu net de 370 de lei ar putea obtine un credit de maxim 6.000 de lei, pe o perioada de 5 ani, rata lunara de rambursare fiind in jur de 150 de lei lunar, in conditiile in care dobanda este de 15% pe an.

Asadar, daca aveti salariul minim pe economie sau pana in 600 de lei trecut pe cartea de munca si aveti nevoie de un credit, fugiti repede la banca pana nu se aproba noile conditii.

Altfel, pentru a putea totusi obtine un credit in noile conditii, va trebui sa faceti rost de unul sau mai multi giranti.

Vasile COMAN

Alte stiri

7 comentarii

Vasile Coman - Bancherul.ro
25 Nov 2019

Daca aveti probleme cu obtinerea unui credit, contactati-ma la telefon 0723292899 sau prin e-mail la adresa: vasile.coman@ghiseulbancar.ro. Vasile Coman jurnalist Ghiseulbancar.ro

Macuceanu Stefania
9 Sep 2009

Am un salariu net de 540 RON si vechime un 8 luni de zile pe cartea de munca, as vrea sa obtin un credit de 2500 RON. Cum as putea face? Toate bancile imi cer un salariu de minim 800 RON pentru a obtine creditul... Ma puteti ajuta? Ce banca ar putea sa imi ofere creditul?

LIVIU
28 May 2009

AS DORI SI EU UN CREDIT DAR AM MINIMU PE ECONOMIE CE BANCA AR PUTEA SA IMI ACORDE CREDITUL?

dana
9 Mar 2009

AS DORI SI EU UN CREDIT,DAR AM MINIM PE ECONOMIE SI BONURI DE MASA .SE POATE SA IMI ACORDE VREO BANCA ?

adrian
2 Oct 2008

Este o prostie..nici o banca nu acorda credit pentru salariul minim pe economie...degeaba suntem indreptatzi catre banca..de anumite site`uri..cume ste si acesta de asemenea..acolo..lucrurile se schimba..!! Ai salariu minim..nicio sansa la credit..!!

tache alina
28 Sep 2008

pana la urma daca am pe cartea de munca 1000 lei pot sa mi achizitionez o casa?o garsoniera?sa fac imprumutul pe 40 ani?am 19 ani...se poate?

Marian
28 Oct 2007

Care anume e banca care-ti poate da un credit cu un salariu minim pe economie? Nu am gasit-o pana acum.

Posteaza un comentariu