Inca o banca, Intesa Sanpaolo Bank, majoreaza avansul la creditele ipotecare, in contextul legii privind darea in plata a caselor ipotecate

Intesa Sanpaolo Bank

Dupa Raiffeisen Bank, Bancpost si BRD, inca o banca, Intesa Sanpaolo Bank, a majorat avansul la creditele ipotecare, in contextul dezbaterilor privind legea darii in plata a caselor ipotecare pentru a scapa de datorii.

Bancherii au avertizat ca daca legea se va adopta in actuala forma, vor fi nevoiti sa majoreze avansul la credite, pentru a limita riscurile in cazul in care clientii vor dori sa scape de datorii predand bancii cheile casei ipotecate.

"Intesa Sanpaolo Bank a majorat recent cu cel puțin 5 puncte procentuale avansul necesar pentru creditele de investiții imobiliare persoane fizice (achiziție imobil), atât în lei, cât și în euro. Astfel în prezent banca solicită un avans de cel puțin 20% din valoarea investiției pentru creditele ipotecare în lei și de minim 30% pentru cele în euro. În cazul unor situații speciale (imobile aflate în orase mai mici sau în mediul rural) aportul propriu al clientului poate fi mai mare urcând și la 50%", a precizat Intesa, pentru Bancherul.ro.

Saptamana trecuta, BRD a majorat de la 25% la 50% avansul pentru creditele ipotecare in euro, dar numai pe durate mai mari de 25 de ani. In cazul creditelor pe perioade mai mici sau egale cu 25 de ani, avansul ramane neschimbat.

Banca nu a majorat si avansul pentru creditele ipotecare in lei, de 15% in prezent, asa cum a facut Raiffeisen Bank, care l-a majorat de la 15% la 35%, iar in cazul creditelor in euro de la 25% la 40%.

Majoritatea creditelor se acorda in prezent in lei, intrucat creditele in valuta sunt restrictionate de BNR inca din 2008, putand fi accesate doar de catre cei care au venituri in valuta in care obtin imprumutul, astfel ca masura BRD pare mai mult simbolica.

Si Bancpost a majorat recent avansul la creditele ipotecare in lei, de la 15% la 33%, in timp ce la creditele ipotecare in euro, avansul a fost majorat de la 25% la 43%.


Citeste stire integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu