In Viena s-a infiintat banca saracilor

Incepand de ieri, exista un nou partener pentru oamenii care nu au acces la un cont bancar, indiferent de motiv. Primele birouri ale Zweite Sparkasse au fost deschise pe Glockengasse Nr. 3, in Districtul Nr. 2 al Vienei, in cadrul unei ceremonii prezidate de presedintele federal austriac Heinz Fischer, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

In discursul sau, Presedintele Fischer a remarcat: “Zweite Sparkasse este o initiativa revolutionara. Aceasta noua institutie financiara poate ajuta persoanele dezavantajate din punct de vedere social sa revina la o viata ordonata si sa participe din nou la procesele sociale. Realizand acest lucru, banca are o importanta contributie la mentinerea stabilitatii sociale in tara noastra.”

Zweite Sparkasse ofera conturi bancare persoanelor care se confrunta cu dificultati financiare si nu au acces la alte servicii bancare. Aceasta "Banca pentru oamenii care nu au o banca" este unica in Europa si a fost infiintata de Fundatia ERSTE, detinatorul majoritar al Erste Bank AG. Banca este operata in cooperare cu institutii de ajutor social precum Caritas si serviciile de consiliere in caz de datorii, impreuna cu voluntari, angajati ai Erste Bank.

“Zweite Sparkasse aduce cu adevarat la viata ideea initiala a unei banci de economii, care a fost conceputa cu aproape 200 de ani in urma,” a explicat Andreas Treichl, Director General al Fundatiei ERSTE. “Bancile de economii au fost initial infiintate aici, in Districtul Nr. 2 al Vienei, ca institutii dedicate deservirii binelui public. Fundatia ERSTE a preluat aceasta idee a bancii de economii si a transpus-o in contextul realitatilor sociale ale epocii contemporane. La vremea respectiva, la fel ca si cum, obiectivul era ca oamenii sa fie sustinuti in exercitarea unor procese de responsabilitate si dezvoltare, prin furnizarea unor servicii financiare simple.”

Dupa o slujba oficiata la Leopoldskirche de Monsignor-ul Christian Schüller, mai bine de 250 invitati s-au adunat la Odeon, in Taborstraße, pentru ceremonia de inaugurare.


Die Zweite Sparkasse: Prima banca din Europa pentru oamenii care nu au o banca

Fara un cont bancar, e aproape imposibil sa duci o viata normala…

Austria este una dintre cele mai prospere economii nationale din lume. Cu toate acestea, tot mai multe persoane aluneca in crize sociale sau financiare, care se soldeaza adesea cu intreruperea relatiilor lor bancare. Insa in lumea moderna, un cont bancar este aproape o necesitate, in special pentru transferurile regulate, pentru platirea unor cheltuieli de baza cum ar fi chiria sau facturile de gaz si electricitate. Iar un cont pentru primirea salariului este, de obicei, una dintre cerintele obligatorii pentru revenirea la locul de munca.

Peste 12 000 persoane sunt afectate…

In Austria, aproximativ 12 000 persoane nu au acces la un cont bancar, dintr-un motiv sau altul, iar aceasta situatie face sa fie foarte dificila reintegrarea lor intr-o viata "normala". Acum, acesti oameni pot apela la Zweite Sparkasse, pe Glockengasse 3, in Districtul Nr. 2 din Viena. Obiectivul acestei institutii unice in Europa, "o banca pentru oamenii care nu au o banca", este sa le permita clientilor sa participe activ la viata sociala si economica, sa isi consolideze sentimentul de responsabilitate si sa poata reincepe sa isi gestioneze cu incredere resursele financiare.

Un cont de client la Zweite Sparkasse, pentru inceput…

Initial, unicul produs oferit de Zweite Sparkasse va fi un cont cu dobanda, pe durata limitata: acesta este un cont bancar de baza, cu card bancar, care nu are facilitati de supraincarcare si este pus la dispozitia clientului pe o perioada de trei ani. Experienta a demonstrat ca, de obicei, clientii particulari sunt capabili sa isi consolideze situatia financiara in decurs de trei ani, in special daca se exercita asupra lor o presiune blanda in acest sens. Dupa cum explica Evelyn Hayden, care s-a oferit sa prezideze Consiliul de Administratie al Zweite Sparkasse: “Zweite Sparkasse nu intentioneaza sa fie o solutie permanenta, ci mai degraba sa functioneze ca baza pentru cladirea unor noi relatii bancare normale, in viitor. Noi ne gasim timp pentru a furniza consultanta clientilor si incercam sa le oferim sprijin in perioadele de criza financiara - si adesea psihologica - printr-o colaborare sustinuta cu organizatiile noastre partenere.”

Cooperarea cu Caritas si serviciile de consultanta pentru datorii

Contul clientului nu este un produs de sine statator pentru persoanele care traverseaza o perioada de criza, ci face parte dintr-un pachet complet de masuri de consultanta si suport, derulate de organizatii de ajutor social precum Caritas si serviciile de consultanta pentru datorii. Reflectand aceasta structura, contul a fost creat in colaborare cu organizatiile respective. Mai mult, o relatie continua de consiliere cu una dintre aceste institutii si o recomandare oferita de organizatii este o conditie necesara pentru deschiderea unui cont.

Fondat si finantat de “DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung”
Capitalul pentru dotarea “Zweite Wiener Vereins-Sparcasse” a fost oferit de “DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung”, detinatorul Erste Bank. Zweite Sparkasse este operata de voluntari, angajati si pensionari ai Erste Bank.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu