In aceasta toamna nu vor mai fi fonduri pentru creditele prin Programul Prima Casa

Alexandru Petrescu, presedintele FNGCIMM

Garantiile de stat pentru creditele prin Programul Prima Casa alocate pentru acest an au fost epuizate si nu vor mai fi suplimentate, cum s-a intamplat in anii precedenti, spune Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care se va concentra de acum inainte pe sustinerea finantarii micilor intreprinzatori.

Pentru acest an pentru programul Prima Casa a fost alocat un plafon de 2,5 miliarde lei, care este pe cale de a fi epuizat. In iulie, mai existau garantii de doar 600 milioane lei, din care se mai puteau acorda in jur de 7.000 de credite. (vezi aici detalii)

In aceste conditii, cei care nu dispun de un avans de minim 15% pentru un credit ipotecar standard si vor un credit Prima Casa, cu avans de minim 5%, vor fi nevoiti sa astepte pana anul viitor, cand va fi distribuit plafonul de 2 miliarde lei alocat pentru 2018, conform Stategiei Programului Prima Casa pe termen mediu, adoptata de Ministerul Finantelor la finalul anului trecut.

Iata cum argumenteaza FNGCIMM, la solicitarea Bancherul.ro, noua strategie:

"Programul Prima Casa a reusit in cei 8 ani de derulare sa castige atat notorietate, cat si interes din partea populatiei mai ales in randul unui segment putin prezent in portofoliul de credit ipotecar – tinerii cu varsta sub 35 de ani.

In toata aceasta perioada, Programul a fost adaptat continuu la tendințele pietii si la nevoile consumatorilor, astfel incat beneficiile acestuia sa fie optime si cu un efect de leverage cat mai mare in piata. Prin facilitarea achizitionarii unei locuinte in conditii de creditare foarte bune, prin cresterea calitatii locuirii, programul a jucat si un rol de catalizator social foarte important la nivel national.

In prezent, nivelul cererii pentru garantiile Prima Casa este constant, pe de o parte datorita predictibilitatii programului, pe de alta parte ofertei de produse de creditare alternative din partea bancilor comerciale.

Decelerarea rolului statului in acest mecanism asumata in 2016 de catre Ministerului Finantelor Publice prin Strategia de derulare a programului Prima Casa pentru perioada 2017 – 2021 vine ca efect al procesului de stimulare si diversificare a ofertei de produse bancare de creditare care are loc in piata.

Anul acesta, plafonul de garantii pentru Programul Prima Casa este de 2,5 mld lei, conform strategiei mentionate mai sus, urmand ca alocarile din urmatorii ani sa respecte de asemenea bugetarea propusa de Ministerul Finantelor Publice, in perspectiva mentinerii caracterului predictibil al Programului.

Alexandru Petrescu, presedintele FNGCIMM: "In perspectiva retragerii graduale a sprijinului statului oferit prin Programul Prima Casa, FNGCIMM dezvolta o strategie de reinnoire a portofoliului, cu noi programe cu aplicabilitate directa si in alte sectoare de activitate, in special in zona pentru care acesta a fost initial constituit: sectorul IMM-urilor."

Fostul guvern Ciolos stabilise, la finalul lui 2015, pentru anul 2016, un plafon de garantii de doar 1,6 miliarde lei, la jumatate fata de 2015, incercand sa diminueze treptat importanta Programului Prima Casa, gandit in 2009 sa functioneze doar pe perioada crizei financiare.

Guvernul a fost insa nevoit pe parcursul lui 2016 sa majoreze de trei ori plafonul de garantii, pana la 3 miliarde lei, din cauza aparitiei Legii 77/2016 privind darea in plata, care a determinat bancile sa ridice de la 15% la 30% avansul la creditele ipotecare standard, fata de doar 5% la creditele Prima Casa, astfel ca cerea pentru aceste credite a crescut foarte mult.

La finalul anului trecut, Ministerul Finantelor a publicat Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu, dupa consultari cu sectorul bancar, consumatori si dezvoltatori imobiliari, prevede reducerea graduala a nivelului garantiilor in urmatorii ani: de la 2,5 miliarde lei in acest an la 2 miliarde lei in urmatorii trei ani (2018 – 2020) si doar 1,5 miliarde in 2021.

Aproape toate creditele ipotecare din acest an fost Prima Casa

Din totalul creditelor noi pentru locuinte acordate de banci in prima jumatate a acestui an, in valoare de 5,4 miliarde lei, creditele Prima Casa insumeaza marea majoritate, in jur de 5 miliarde lei.

Cererea de credite Prima Casa a atins in acest an recorduri istorice, dupa ce bancile au restrictionat creditele ipotecare standard, prin majorarea avansului, din cauza Legii 77/2016 privind darea in plata.

Banca Transilvania, singura dintre bancile mari care anunta ca nu mai are fonduri Prima Casa

Bancile nu pot prelua solicitari de acordare a finantarilor garantate daca acestea conduc la depasirea plafonului alocat, conform prevederilor art.3 alin.(38) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009, privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima Casa", cu modificarile si completarile ulterioare, a mai precizat FNGCIMM, pentru Bancherul.ro.

In prezent, Banca Transilvania este singura dintre cele sapte mari banci (BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank si ING) care afiseaza pe site-ul propriu, de mai multe luni, ca fondurile alocate programului Prima Casa au fost epuizate, “avand in vedere interesul deosebit pentru Creditul Prima Casa. Iti recomandam creditul imobiliar-ipotecar de la BT”.

Banca nu a anuntat insa momentul in care si-a epuizat fondurile Prima Casa si nici daca si cand a primit un nou plafon.

Creditul imobiliar standard de la BT are un avans de 15%, insa doar pentru creditele avand ca destinatie prima locuinta.

BCR este una dintre cele mai active banci in cadrul Programului Prima Casa, alaturi de BRD: a acordat cele mai multe credite, in jur de un sfert din total, si a epuizat cel mai rapid garantiile. Cele doua banci detin impreuna peste jumatate din volumul total de credite Prima Casa.

BCR a epuizat prima parte a garantiilor pentru acest an inca de la finalul lunii aprilie, in mai putin de doua luni de la alocarea primei transe, iar in 15 iunie a primit de la Ministerul Finantelor inca 190 milioane lei din transa a doua, de 500 milioane lei.

Cele 190 milioane lei garantii inseamna in jur de 2.100 de credite, iar BCR avea 2.000 de solicitari de credite care nu au mai apucat prima transa, astfel ca au fost pusi in asteptarea celei de-a doua transe.

Ceea ce inseamna ca banca ar fi trebuit sa termine si ultimul plafon alocat, in cele cinsi saptamani scurse pana acum.

Responsabilii de comunicarea cu presa ai BCR spun insa ca banca inca mai are fonduri disponibile si primeste solicitari de credite.

Dupa adoptarea Legii 77/2016 privind darea in plata, BCR a majorat avansul pentru creditele ipotecare de la 15% la 35%, insa dupa decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia darea in plata e posibila doar in urma deciziei unei instante de judecata, conform principiului impreviziunii, banca a revenit cu avansul la 15%, dar numai in cazul creditelor acordate in orasele mari si doar pe termen de pana la 20 de ani, in restul cazurilor avansul fiind de minim 25%.

Recent, BCR a mai relaxat putin creditul ipotecar standard, permitand acordarea de credite cu avans de 15% in orasele mari nu doar pe maxim 20 ani, ci pe 30 ani, cum era initial.

Dana Demetrian, vicepresedintele BCR, spune ca banca pregateste un nou credit imobiliar care sa inlocuiasca Prima Casa, dar are doar peste un an. (vezi aici detalii)

BRD a lansat recent un nou credit imobiliar standard, cu avans de 15%, prezentat ca alternativa la Prima Casa, fiind destinat doar pentru cumpararea primei locuinte, putind fi obtinut doar de catre cei care-si incaseaza salariul intr-un cont al bancii.

ING a majorat, la inceputul acestui an, avansul la creditele Prima Casa pana la 10%, pentru a incuraja clientii sa opteze pentru creditul standard, cu avans de 15%, fara alte conditii, percum la BCR, BT sau BRD.

BNR sustine renuntarea la Prima Casa

BNR apreciaza, intr-o analiza publicata recent, ca ar trebui sa se renunte la Programul Prima Casa, intrucat a avut un rol social modest si implicit un efort bugetar ineficient, inhiba piata libera a creditarii bancare si chiar prezinta riscuri privind stabilitatea financiara, din cauza cresterii preturilor locuintelor si a gradului de indatorare a populatiei. (vezi aici detalii)

Adevarul este ca Prima Casa este cel mai popular credit oferit de banci si a contribuit semnificativ la cresterea intermedierii financiare, datorita avansului de doar 5%.

In lipsa creditelor Prima Casa, creditarea imobiliara va scadea semnificativ daca BNR si bancile nu vor gasi o solutie pentru inlocuirea acestuia cu un credit cu avans mai mic de 15%, limita minima impusa in prezent de BNR pentru creditele ipotecare standard.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu