IMM-urile pot obtine fonduri europene cu prefinantare de 35%

Ministerul IMM-urilor a lansat, spre dezbatere, ghidurile solicitantului pentru accesarea de fonduri europene pentru investitii in productie, cu un buget de 180 milioane euro, prin care firmele mici si mijlocii pot solicita finantare incepand din luna mai.

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert si Mediul de Afaceri (MIMMCMA) gestioneaza Axa 1 din Programul Operational Sectorial 2007-2013 prin care IMM -urile pot beneficia de finantari nerambursabile prin intermediul a doua scheme de finantare, de pana la 1,075 milioane de lei si, respectiv, intre 1,075 milioane lei si 6,45 milioane lei pe proiect.

Ghidurile aferente anului 2009, supuse dezbaterii publice pana pe 22 aprilie, cuprind cateva modificari fata de anul trecut, printre care posibilitatea ca firmele mici si mijlocii care vor depune proiecte sa solicite o prefinantare de pana la 35% din valoarea ajutorului financiar acordat si reducerea numarului etapelor de evaluare a proiectelor.

Astfel, potrivit proiectelor ghidurilor, firmele pot opta, prin cererea de finantare, pentru prefinantarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Solicitantul poate opta pentru prefinantare doar o singura data, indiferent de procent.

Suma acordata in avans se recupereaza progresiv prin aplicarea unui procent de maximum 50% din valoarea fiecarei cereri de rambursare intermediare, in functie de valoarea totala a acestora, pana la recuperarea integrala a prefinantarii.

De asemenea, perioada de evaluare a proiectelor va fi redusa, astfel ca evaluarea de conformitate administrativa si cea de eligibilitate vor fi realizate intr-o singura etapa, urmata de evaluarea tehnico-financiara.

In plus, noua varianta a ghidului prevede reducerea perioadei in care se semneaza contractul de finantare intre beneficiar si Minister, de la 25 la 15 zile de la data primirii avizului favorabil din partea Autoritatii de Management.

Totodata, la depunerea cererilor de finantare solicitantii trebuie sa depuna mai putine documente fata de anul trecut, alte acte urmand sa fie solicitate dupa aprobarea proiectului.

Pentru proiectele de investitii care solicita sprijin nerambursabil de pana la 1,075 milioane de lei se aplica procedura apelului de proiecte cu depunere continua. Apelul se lanseaza oficial in luna aprilie si consta in primirea cererilor de finantare, pana la inchiderea apelului care se va realiza la depasirea de doua ori a bugetului raportat la proiectele depuse sau la patru luni de la deschiderea inregistrarii online. Pentru acest proiect bugetul alocat in 2009 este de 100 milioane de euro.

In cazul proiectelor care vor beneficia de finantare intre 1,075 milioane de lei si 6,45 milioane de lei, se aplica procedura apelului de proiecte cu depunere cu termen limita, dupa care nu se mai pot depune proiecte.

Apelul pentru ambele scheme de finantare se lanseaza oficial in aceasta luna, urmand ca solicitantii sa se poata inregistra in registrul electronic specific, incepand din mai, se mentioneaza in ghidurile publicate pe pagina de Internet a MIMMCMA.

Domeniile de finantare pentru care se acorda sprijin financiar nerambursabil, potrivit celor doua ghiduri, iau in calcul o arie larga de activitati si vizeaza in principal investitiile productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor, modernizarea spatiilor de productie si a tehnologiilor folosite.

Beneficiarii eligibili sunt toate firmele mici si mijlocii cu o vechime de minim un an, care au cel putin zece angajati, nu inregistreaza pierderi si datorii si indeplinesc toate celelalte conditii impuse in ghiduri.

IMM-urile pot aplica pentru realizarea de investitii, precum constructia de noi unitati de productie, extinderea unitatilor existente pentru cresterea capacitatii de productie, diversificarea productiei, achizitionarea de bunuri intangibile, respectiv software, brevete, licente, know-how sau solutii tehnice nebrevetate. De asemenea, sunt considerate eligibile investitiile in activitatea de consultanta si training specializat, strict legate de activitatile de investitii.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu