IFN-urile au majorat dobanzile, si asa destul de mari, la creditele online

Cea mai mica dobanda o practica Mozipo, un IFN detinut de o firma din Lituania, care afiseaza o DAE de 1.341%

Doua dintre IFN-urile care acorda credite online de valori mici, pe perioade scurte, au majorat dobanzile, cu toate ca nivelul acestora era oricum destul de ridicat, depasind chiar si 7.000% pe an si in ciuda cresterii competitiei pe aceasta piata, in care au intrat tot mai multi jucatori in ultimul timp, determinand BNR a adopte restrictii.

Astfel, Ferratum, una dintre cele mai active IFN-uri pe piata creditelor online, firma detinuta de grupul finlandez omonim, listat la bursa din Frankfurt, avea la inceputul acestui an o Dobanda Anuala Efectiva (DAE) de 2.786% in cazul unui credit de 300 de lei pe 30 de zile. In prezent, dobanda aproape s-a dublat, urcand la 5.237% pe an, respectiv 1,29% pe zi, probabil cea mai mare din piata.

Zaplo, o alta firma puternica prezenta pe piata creditelor online, detinuta de grupul leton 4finance, care a cumparat si TBI Bank, a majorat de asemenea dobanda. Astfel, pentru un credit de 300 de lei pe o luna, DAE a crescut de la 2.047% la inceputul acestui an la 3.112% in prezent.

Comparativ, Viva Credit, Credit Fix si Extra Simplu au o dobanda de 4.114% pe an sau 1,2% pe zi, iar la Ocean Credit dobanda (DAE) este 2.786% pe an.

Cea mai mica dobanda o practica Mozipo, un IFN detinut de o firma din Lituania, care afiseaza o DAE de 1.341%, calculata pentru un credit pe termen de doua luni, nu de o luna, ca la restul firmelor, ceea ce inseamna ca valoara DAE este putin mai mica. Totusi, suma ce trebuie rambursata este de 374 de lei, mai mica decat la restul concurentilor. (vezi tabelul).

BNR restrictioneaza creditele IFN-urilor

BNR a anuntat recent ca din octombrie va restrictiona semnificativ creditele acordate de IFN-uri, prin majorarea de 10 ori a capitalului necesar pentru creditele cu dobanzi ridicate, peste anumite plafoane stabilite de banca centrala: maxim 300% pe temen de pana la 15 zile, maxim 200% pe termen de pana la 3 luni si maxim 32,5% pe termen de pana la un an sau mai mult. (vezi aici detalii)

Ionut Stan, directorul general al Viva Credit si presedintele Patronatului Creditului IFN, care reuneste sase IFN-uri active pe piata creditelor pana la salariu, cunoscute drept “payday loans”, crede ca restrictiile BNR nu vor duce la scaderea dobanzilor la credite, care ar putea avea, in schimb, efecte negative, precum diminuarea numarului de imprumuturi, inchiderea unor IFN-uri sau practicarea unor costuri ascunse. (vezi aici detalii)

In prezent, DAE la creditele pe 15 zile ajunge la 7079% sau 5218% la termen de 30 de zile, in cazul Ferratum.

DAE la creditele pe termene mai lungi, de 6 luni, de exemplu la Onnen.ro, care aprtine de Zaplo, ajunge la 188%.

Desi DAE este extrem de mare, faptul ca aceasta se aplica unor imprumuturi de valori mici, in medie de 300-500 de lei, face ca valoarea efectiva a dobanzii sa fie mica. De exemplu, dupa cum se vede si din tabelul comparativ, in cazul unui imprumut de 300 de lei pe o luna, dobanda cea mai mica este 74 de lei, iar cea mai mare 116 lei.

Dar daca imprumutul se prelungeste pe mai multe luni, ceea ce este cazul multor clienti ai IFN-urilor, dobanda cumulata devine foarte ridicata: 348 de lei pe trei luni, mai mult decat suma imprumutata.

De ce isi permit IFN-urile sa majoreze dobanzile foarte mari?

Daca va puneti intrebarea de ce isi permit IFN-urile sa creasca si mai mult niste dobanzi care oricum sunt foarte mari si cum de accepta clientii costuri atat de ridicate, explicatiile sunt urmatoarele:

1. In primul rand, piata creditelor rapide, acordate exclusiv online, in doar cateva ore, este abia la inceput in Romania, explodand abia in ultimii doi-trei ani. In consecinta, cererea de astfel de imprumuturi este foarte mare iar oferta inca redusa, ceea ce permite IFN-urilor sa practice costuri ridicate fara sa duca lipsa de clienti.

2. In al doilea rand, clientii acestor tipuri de imprumuturi sunt in general cei care au nevoie de un imprumut urgent, cu orice pret, cum se spune, asadar dobanda conteaza in ultimul rand pentru ei.

3. In al treilea rand, IFN-urile accepta si clienti cu restante la Biroul de Credit la imprumuturile obtinute de la alte banci sau IFN-uri, spre deosebire de banci, care sunt foarte restrictive in aceasta privinta. Astfel ca acesti clienti refuzati de banci nu au alta alternativa decat un credit scump de la aceste IFN-uri.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu