Hotii de carduri dau atacul!

Numarul de carduri emise de banci creste fulminant, odata dezvoltarea tot mai puternica a mijloacelor moderne de plati, precum si cerinta de adaptare la practicile si modelele europene si internationale. Plata cu cardul reduce foarte mult timpul de asteptare, dar si de procesare a tranzactiilor bancare si de manipulare a banilor, consecinta fiind o ieftinire a acestor tipuri de servicii.

In acelasi timp, inlocuirea banilor cash cu un plastic pe care exita doar bani virtuali confera utilizatorilor o siguranta mai mare, cel putin in privinta grijilor fata de hotii de buzunare. Numai ca hotii tin si ei pasul cu evolutiile tehnologice si nu mai fura din buzunare ci de pe card sau de pe internet.

In ultima vreme, politia anunta ca prinde tot mai multi hoti de carduri, in timp ce bancile emit o serie de avertizari privind tentative repetate ale hackerilor care prin site-uri clona ale bancilor incearca sa fure datele de pe cardurile clientilor si odata cu ele si fondurile disponibile. Exista doua metode utilizate de hotii de carduri, ambele cu scopul de a copia datele unui card original, de pe care retrag ulterior banii. Difera doar mediul de actiune. Primul este mediul virtual, al internetului, unde cad victime cei care vor sa faca transferuri sau cumparaturi online cu cardul.

E foarte important de subliniat aici ca nu este vorba de siguranta tranzactiilor cu cardul pe internet, acestea fiind la fel de sigure precum utilizarea cardului la bancomate sau POS-uri, ci de furtul datelor de pe card, prin intermediul unor site-uri clona false. Cea mai raspandita metoda este cea denumita phishing, prin care un cyber-hot realizeaza un site identic cau al unei banci iar apoi trimite mailuri catre clientii acelei banci, solicitandu-le, sub diverse pretexte, sa-i furnizeze datele de pe card.

Odata intrat in posesia acestora, hotul nu mai are altceva de facut decat sa goleasca contul de card al celor pacaliti. E important de stiut ca bancile nu cer niciodata datele de pe carduri, intrucat acestea sunt secrete si sunt in posesia doar a utilizatorului, asadar nici macar banca nu le cunoaste.

O alta metoda de copiere a cardurilor este cea manuala, mult mai simpla si eficienta, dar si mai riscanta. Astfel de cazuri s-au inmultit in ultima vreme iar politia a constatat ca exista mari grupuri organizate de infractori care opereaza atat in tara cat si in strainatate. Metoda este simpla si consta in utilizarea unui copiator al bandei magnetice a cardurilor, instalat fie in bancomatele bancilor fie folosit independent, de catre cei care manipuleaza cardurile clientilor, in magazine, benzinarii sau alte unitati de servicii.

Atunci cand copiatorul de carduri este instalat in bancomate, posesorul cardului nu mai are practic nici o sansa, intrucat nu poate banui ca este victima hotilor. Aceasta foloseste respectivul bancomat pentru retragerea de bani sau transferuri, timp in care cardul este copiat de unitatea speciala introdusa in bancomat de hoti, iar o camera de vederi minuscula inregistreaza codul PIN tastat de victima. Dupa plecarea acesteia, hotii retrag copiatorul din bancomat si fac un card-clona cu ajutorul caruia retrag restul de fonduri de pe cardul victimei.

Posesorii de carduri pot cadea victimele hotilor si in benzinarii sau magazine, unde cel care trece cardul prin POS poate sa-l treaca apoi, timp de numai cateva secunde, fara ca utilizatorul sa vada, prin copiatorul de carduri. Astfel de cazuri sunt tot mai frecvente, asa incat singurul sfat este acela de a nu scapa din ochi cardul utilizat de altcineva. O solutie care va scapa de griji este utilizarea unui card bancar cu cip, intrat in ofertele unor banci, card ce nu se poate copia.
Vasile COMAN

Alte stiri

2 comentarii

Mihai
29 Oct 2007

Nu mai dezinformati oamenii, cardurile cu chip nu sunt deloc mai sigure deoarece (din motive de compatibilitate cu POS-urile vechi) au si banda magnetica care poate fi citita la fel de usor ca si la cardurile fara chip din pacate!

draq
11 Dec 2010

tot ce se va face cu carduri noua tot osa nise fure banii de pe ele pt ca sunt multe metode care bancile nu poate face nimik

Posteaza un comentariu