Fraudele cu contracte de leasing s-au ridicat la 10-20 milioane euro in 2008

Fraudele de pe piata romaneasca de leasing dovedite prin proceduri judiciare au fost de 10-20 milioane euro anul trecut, a declarat marti presedintele ALB, Jean-Claude Boloux, care a evitat sa dea vreo estimare legata de nivelul fraudelor din acest an.

"Domeniul echipamentelor a fost afectat in sens descendent de incidenta mare a fraudelor sofisticate. Lipsa accesului la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), precum si lipsa unor proceduri judiciare adecvate au crescut volumul pierderilor declarate in urma fraudelor financiare", a spus Boloux.

El a aratat ca pentru 2009 nu poate estima un nivel al fraudelor pe piata de leasing, insa considera ca acestea vor putea fi evitate mai mult, in conditiile in care finantarile din sectorul constructiilor vor fi mai putine.

Boloux a mai spus ca ALB nu a primit niciun raspuns din partea BNR, desi urma ca din ianuarie 2009 companiile de leasing sa beneficieze de o perioada de sase luni in care sa testeze baza de date a CRB.

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) centralizeaza informatii privind expunerea institutiilor de credit din Romania fata de debitori care au luat imprumuturi sau au angajamente de peste 20.000 lei, precum si informatii referitoare la fraudele cu carduri.

Secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, declarase in februarie, pentru NewsIn, ca fraudele de pe piata de leasing sunt estimate la cateva zeci de milioane de euro, poate chiar spre 100 milioane euro in 2008, fenomen care a luat amploare odata cu cresterea competitiei intre jucatori. Insa fraudele dovedite prin proceduri judiciare au insumat doar 10-20 milioane euro, a explicat marti Ahciarliu.

"Este vorba despre contractul de leasing care a intrat in procedura judiciara si s-a dovedit a fi frauda", a precizat ea.

Avocatul Andrei Brasoveanu, managing partner al firmei de avocatura Ciurtin, Brasoveanu si Asociatii, a explicat ca fracventa de frauda este mai mare pentru bunurile cu valori cuprinse intre 5.000 si 18.000 euro decat pentru cele cu valori de peste 40.000 euro.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu