Fondurile structurale accesate de IMM-uri in cadrul POS-CCE Axa 1 sunt zero

Fondurile structurale accesate de intreprinderile mici si mijlocii in cadrul POS - Cresterea Competitivitatii Economice Axa 1sunt zero, a declarat pentru NewsIn, presedintele Knowledge Management Institute Romania (Knomacons), Octavian ªerban.

"Daca ne referim la Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice, Axa 1 – Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, Domeniul 1.1 - conform datelor comunicate de Organismul Intermediar au fost semnate un numar de 350 de contracte in valoare totala de 40 milioane euro pentru investitii mici (pana la 250.000 euro) si niciunul pentru investitii mari, dar sunt propuse 35 de proiecte pentru avizarea finantarii. Cu toate acestea, pana acum, nu s-a facut nicio plata. Deci fondurile structurale accesate de IMM-uri in cadrul acestui program sunt zero", a spus Octavian ªerban.

Potrivit acestuia, principalul motiv este prelungirea perioadei de evaluare a proiectelor, ajungand la 12 luni, una din cauzele majore de intarziere fiind numarul redus de evaluatori pentru numarul mare de proiecte depuse, adica 15 persoane pentru mai mult de 2.000 de dosare depuse.

"Pana acum niciun beneficiar nu a primit niciun leu si nici in viitorul apropiat nu va primi daca nu intra in vigoare derogarea de prefinantare care se preconizeaza a fi valabila si pentru proiectele din anul 2008. Practic, numarul de proiecte depuse a fost mult mai mare decat bugetul alocat, ceea ce inseamna ca beneficiarii si-au facut treaba, dar faptul ca acestia nu au primit inca banii este problema autoritatilor. Cu toate acestea, nu putem spune ca banii s-au pierdut, dar intarzierea exagerata, coroborata cu "hei-rup-ul" actual, poate duce la grave disfunctionalitati care se vor vedea mai tarziu la implementare", a mai spus presedintele Knomacons.

Fuga nebuna dupa raportari fanteziste

"Reusita primirii acestor fonduri nerambursabile nu inseamna fuga nebuna dupa raportari fanteziste, ceea ce se petrece in etapa actuala, ci inseamna implementarea cu succes a proiectelor, adica realizarea obiectivelor si dovedirea impactului primirii acestor bani pentru satisfacerea anumitor nevoi. Din pacate, nimeni nu ia in seama implementarea, dar cine e familiarizat cu proiectele finantate din fonduri europene si nu numai stie ca implementarea este cea mai dureroasa etapa", a declarat Octavian ªerban.

Acesta a mai adaugat ca, din punct de vedere al autoritatilor, Romania a fost pregatita pentru faza de programare, insa acum se fac eforturi pentru intocmirea aplicatiilor.

"Din pacate, o spun cu mare regret, am avut ocazia sa cunosc noii responsabili politici care se ocupa de absorbtia fondurilor europene si am constatat ca pur si simplu nu se pricep. Majoritatea cred ca daca vin din mediul de business, pentru ca asa e trendy, garanteaza reusita unor astfel de programe numai prin "sangele proaspat" pompat in sistem. In momentul de fata se vorbesc trei limbi: cea a autoritatilor, cea a consultantilor si cea a beneficiarilor. Solutia este gasirea unui limbaj comun pentru armonizarea intereselor celor trei entitati", a comentat ªerban.

Legat de noile masuri adopate pentru simplificarea si sprijinirea IMM-urilor la fondurile structurale, presedintele Knomacons a spus ca acestea au ramas la fel, iar daca sunt golite de continut nu vor avea niciun efect.

"De pilda, reducerea perioadei de evaluare si semnare trebuie sa fie efectiva. Nici pana acum nu se spunea undeva ca aceasta va dura 12 luni. Acordarea prefinantarii de 35% fara dezghetarea fondurilor de garantare nu va fi un impuls, iar daca fondurile de garantare vor fi disponibile la comisioane aberante, la ce folos. Multe dintre masurile luate sunt pur declarative. Se spune ca s-a simplificat procedura de verificare/evaluare de la trei etape la doua etape, deci cu 33%. Ca raportare suna frumos, dar, in fapt, verificarea administrativa a fost contopita cu cea a eligibilitatii, dar procedurile sunt aceleasi", a mai declarat Octavian ªerban.

Patru din cinci dosare sunt respinse

Presedintele Knomacons a afirmat ca, tinand cont de datele publicate, aproximativ din cinci - sase dosare unul a fost admis. Acesta considera ingrijorator faptul ca aproape jumatate au picat la verificarea administrativa si la eligibilitate, ceea ce inseamna lipsa anumitor documente solicitate, nerespectarea indicatiilor de completare a cererilor, termene depasite ale autorizatiilor, etc.

"Frustrant este ca, daca nu treci aceste etape, nu poti ajunge la evaluarea tehnica si financiara, adica la evaluarea "esentei" proiectului", a spus ªerban.

Acesta a precizat ca principalele probleme pe care aplicantii le intampina sunt documentatia prea "stufoasa", lipsa de informatii, necunoasterea Managementului Ciclului de Proiect, lipsa cofinantarii, neintelegerea armonizarii obiectivului propus cu activitatile, resursele, timpul si bugetul alocat, precum si imposibilitatea dovedirii impactului obiectivelor stabilite.

De asemenea, acesta a mai adaugat ca lipsa de comunicare dintre consultant si beneficiar duce la nearmonizarea intereselor acestora, in multe cazuri acestia din urma refuzand sa plateasca decat daca proiectul va fi un succes.

"Un consultant profesionist nu garanteaza succesul pentru ca nu poate controla istoricul beneficiarului, pe de-o parte, si varibilele din procesul de evaluare, pe de alta parte. Pentru realizarea cu succes a acestor proiecte trebuie formata echipa comuna consultant-beneficiar si tratarea cu mare grija a fiecarui pas. Abordarea in masa a scrierii proiectelor este un factor contraproductiv si bazat pe calculul probabilistic de obtinere a finantarii. Din practica, am constatat ca este mult mai bine ca, inainte de inceperea propriu-zisa a proiectului, consultantul sa faca o analiza a situatiei beneficiarului si a oportunitatilor de finantare", a comentat Octavian ªerban.

Legat de sumele pe care un aplicant trebuie sa le achite pentru servciile de consultanta in domeniul accesarii fondurilor structurale, presedintele Knomacons a subliniat ca, in contextul proiectelor din cadrul POS – CCE, cheltuielile eligibile pentru consultanta nu trebuie sa depaseasca 10% din valoarea eligibila a proiectului.

"Beneficiarul trebuie sa inteleaga ca acest maxim de 10% asigura realizarea documentatiei de aplicare, completarea si depunerea cererii de finantare, implementarea proiectului si postimplementarea, proiectele tehnice si instruirea, monitorizare si audit intern etc. Ca timp, echipa consultantului, formata de regula din 4-5 oameni, trebuie sa asigure aceste servicii in cadrul unui proiect pe o perioada de aproximativ 5-6 ani, cat este ciclul de viata formal al unui astfel de proiect. Pentru companiile mari poate ajunge si la 9-10 ani", a conchis Octavian ªerban.

Alte stiri

1 comentarii

Morosan
18 Dec 2011

Ofer consultanta accesare fonduri europene, diverse domenii. Intocmire dosar, implementare proiect, dezvoltare, identificare piata interna si externa, planuri de afaceri, pentru afaceri de succes, pentru avizare CRPCIS sau pentru credit. Contact cu detalii la marian_morosan@yahoo.com Afaceri de succes cu bani europeni la M&M Morosan Consulting SRL

Posteaza un comentariu