Fondurile private de pensii ar putea face Bursa mai transparenta

Implementarea in Romania a sistemului de pensii private va obliga atat Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cat si companiile listate, sa devina mai transparente in privinta operatiunilor de piata, a declarat, luni, directorul din BVB, Anca Dumitru, citat de Rompres.

"Astfel, tranzactiile de tip 'insider trading', respectiv tranzactiile in care ambele parti, atat cumparatorul, cat si vanzatorul, sunt persoane initiate in cadrul companiilor ale caror actiuni se tranzactioneaza, respectiv directori, membri ai Consiliului de Administratie sau orice persoane care au acces la informatii privilegiate, esentiale pentru evolutia pretului actiunilor, ar trebui interzise, pentru ca nu sunt corecte din punct de vedere deontologic si influenteaza pretul actiunilor in conditii anticoncurentiale fata de ceilalti actionari si investitori", a spus Anca Dumitru.

"Este vorba de o cerinta deontologica greu de transpus in texte de regulament lipsite de echivoc, ci mai degraba de insusirea unei mentalitati de gentlemani, a unei practici care tine de onorabilitate si corectitudine", a adaugat Dumitru.

"De exemplu, membrii Consiliilor de Administratie ale companiilor listate la Bursa ar trebui sa se abtina de la a tranzactiona intre ei actiuni ale companiilor respective, macar in preajma intrunirii acelor Consilii de Administratie, pentru a nu influenta pretul actiunilor", a explicat Anca Dumitru.

Potrivit Ancai Dumitru, aparitia fondurilor de pensii private va determina necesitatea crearii unui cadru corespunzator pentru reglementarea preluarilor de companii listate. "Au avut loc multe preluari de companii in conditii total lipsite de transparenta, in special pe piata Rasdaq, de exemplu sub acoperirea unor majorari de capital. Acest gen de operatiuni trebuie sa inceteze, iar preluarile de companii sa se faca transparent si toti actionarii sa aiba acces la informatii, astfel incat operatiunile de piata sa nu aiba de suferit", a mai spus Dumitru.

Potrivit normelor elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fondurile de pensii private vor avea obligatia de a-si face publica politica de investire a contributiilor participantilor si sa precizeze clar ca CSSPP nu garanteaza pentru randamentul acestora.

Potrivit normei CSSPP privind prospectul schemei de pensii private, acesta trebuie sa contina, in mod obligatoriu, informatii detaliate despre politica de investitii a contributiilor participantilor la fondul de pensii private, principiile investitionale si riscurile luate in calcul.

Prospectul schemei de pensii private trebuie sa informeze participantul la fondul de pensii despre instrumentele financiare in care investeste administratorul si limitele maxime pe fiecare tip de investitie, riscurile asociate fiecarui tip de investitii, precum si procedurile de gestionare a riscurilor, pietele financiare pe care investeste administratorul, structura portofoliului, persoanele responsabile cu luarea deciziilor investitionale, precum si despre modalitatea de schimbare a politicii de investitii.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu