Fondurile de investitii ne aduc castiguri de trei ori mai mari decat un depozit

Cei care au cumparat in urma cu un an unitati la unul dintre fondurile diversificate de investitii, unele dintre ele administrate de banci precum BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank sau Bancpost, au acum un castig mediu de 13%. De la inceputul anului, aceste fonduri au avut un randament de 8,7%. Cei care si-au asumat un risc mai mare si au cumparat unitati la un fond de actiuni, au obtinut un castig mai mare: de 15,6% de la inceputul anului si de 22,2% in ultimele 12 luni. Asadar, aproape de trei ori mai mult decat un depozit bancar clasic, care ofera dobanzi de cel mult 8% pe an.

Dupa cum era de asteptat inca din luna anterioara, in luna octombrie, fondurile deschise de actiuni in special, dar si cele diversificate, au recuperat in mod spectaculos tot decalajul inregistrat fata de inceputul anului, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Din punct de vedere al evolutiei activelor nete cumulate pe total opcvm, luna raportata consemneaza un nivel de peste 558 mil.lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,7% fata de luna anterioara si cu peste 64% fata de inceputul anului. Exprimate in moneda europeana, activele nete insumeaza peste 158 mil.€, adica cu 4,6% mai mult decat luna anterioara si cu peste 71 % mai mult decat la inceputul anului. Mentionam ca aceasta crestere a avut loc pe fondul unei aprecieri a leului fata de euro cu 4,4% in aceasta perioada.

Daca pe ansamblul industriei, media de crestere a activelor a fost in acest an de peste 64%, pe categori de fonduri, cresterile de activ net au avut dinamici diferite. Mentinandu-se in topul atractivitatii si in aceasta perioada, fondurile diversificate si cele de actiuni, reusesc practic sa-si dubleze nivelul activelor nete. Tot in acest interval de timp, fondurile de obligatiuni, datorita scaderii de active inregistrata in luna oct. de FDI Stabilo, nu reusesc decat o crestere cu 7,4% fata de inceputul anului. Mentiunea speciala se cuvine fondurilor monetare, care dupa mai multe luni consecutive de scadere a activelor nete, reusesc in luna octombrie sa depasasca nivelul inregistrat la finele anului 2005 cu 1,5%.

Si in acesta luna, fondurile diversificate isi continua procesul de consolidare a pozitiei de lider de piata, depasind nivelul de 40% din aceasta si un volum de peste 63 mil.€ active. Ele sunt urmate de fondurile de actiuni, care spre deosebire de luna trecuta au mai “ciupit” 3% din piata atingand astfel un nivel de 30,4% la finele lunii octombrie, sau exprimat in moneda europeana, un volum de 48,2 mil.€. Iata asadar ca aceste doua categorii de fonduri, reusesc cu numai doua luni inainte de sfarsitul acestui an sa cumuleze peste 70% din activele nete ale intregii piete, fata de circa 53% cat detineau la inceput de an.

Urmarind nivelul intrarilor nete de capital inregistrat in luna octombrie, observam ca diferenta de atractivitate intre fondurile monetare si de obligatiuni pe de o parte si cele diversificate si de actiuni pe de alta parte, creste constant in favoarea ultimelor. Astfel, din volumul total de subscrieri inregistrat in luna raportata, adica 44,1 mil.lei, peste 50% au fost inregistrate in contul fondurilor diversificate si de actiuni. Daca ne referim la intrarile nete de capital, numai fondurile diversificate si de actiuni la un loc, inregistreaza peste 12 mil.lei (3,4 mil.€), spre deosebire de fondurile de obligatiuni care au un flux negativ de -10,5 mil.lei. Fondurile monetare au inregistrat si ele niveluri insemnate de operatiuni de subscriere insa si fluxul de rascumparari a fost semnificativ astfel ca intrarile nete s-au situat doar la valoarea de 1,6 mil.lei.

Si numarul de investitori inregistreaza crestere in luna octombrie cu 2,5%, iar fata de anul 2005 cu peste 7,8%.
Pe categorii de fonduri, cele mai mari cresteri ale numarului de investitori in luna raportata le inregistreaza fondurile de actiuni cu 9,1%, fondurile de obligatiuni cu 1,4% si fondurile monetare cu aproape 1%.

Indicele IFM a inregistrat in luna octombrie o apreciere de 6,50% (637,09 puncte). In anul 2006, IFM a cunoscut o apreciere de 8,89 puncte procentuale. Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 10,94 %, iar pe ultimii 3 ani inregistreaza o apreciere de 66,16.


I Fondurile deschise de investitii

Fondurile Monetare, cel mai mare nivel de subscrieri, peste 18 mil.lei

In luna octombrie, cele doua fonduri monetare inregistreaza performante apropiate, adica de 0,6% la FDI Simfonia si 0,5% la FDI Bancpost Plus.. Asemanarile insa se opresc aici deoarece spre deosebire de Simfonia 1 care reuseste sa inregistreze un nivel de intrari nete de capital pozitiv si anume peste 1,5 mil.lei, intrarile nete de capital inregistrate de FDI Bancpost Plus, nu depasesc nivelul de 25 mii.lei. In mod logic, nivelul activului net find influentat si de intrarile nete de capital, FDI Simfonia inregistreaza o crestere de activ net in luna raportata cu 2,9%, iar FDI Bancpost Plus doar cu 0,6% in acelasi interval.

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, doua fonduri detén peste 85% din piata categoriei ;

In luna octombrie, datorita unor cereri de rascumparare semnificative, activele nete ale fondurilor din aceasta categorie, cu exceptia FDI Europa Obligatiuni, au inregistrat scaderi care pe total categorie reprezinta -15,6% fata de luna anterioara. Privita pe fiecare fond in parte, evolutia activelor nete, chiar daca negativa, este extrem de variata astfel: FDI Stabilo, dupa o apreciere substantiala a activului net in luna septembrie, coboara la finele lunii octombrie la (-84%) atingand un nivel asemanator cu cel inregistrat la finele lunii august; FDI Tezaur si FDI Vanguard inregistreaza diminuari asemanatoare ale activului net si anume 13,4% FDI Tezaur si 15,7% FDI Vanguard. Urmare a acestei evolutii a activelor nete, la finele lunii raportate, doua fonduri si anume FDI BCR Clasic si FDI Europa Obligatiuni, reusesc impreuna sa detina peste 85% din piata acestei categorii.

In privinta performantelor inregistrate de la inceputul anului, liderul categoriei ramane FDI Orizont cu 11,4%, urmat de FDI BCR Clasic cu 5,6% si FDI Tezaur cu 5,4%. Privita pe perioada ultimelor 12 luni, performanta medie a fondurilor de obligatiuni se situeaza aproape de zona in care se gaseste rata inflatiei pe aceasi perioada. Privita insa pe fiecare fond in parte, aceasta porneste de la 12,3% la FDI Orizont, urmata cu 7,1% de FDI BCR Clasic, 5,8% atat la FDI Stabilo cat si la FDI Tezaur si 5,2 % la FDI Vanguard. Singurul fond a carui performanta pe 12 luni nu a reusit sa treca pe plus, ramane FDI Europa Obligatiuni, dar in acest caz trebuie avuta in vedere evolutia cursurilor valutare (EUR, PLN, HUF) din intregul portofoliu de titluri ale fondului, pe toate valutele pe care exista expunere, fata de moneda RON.

Fondurile “Diversificate”, categoría cu cele mai mari active nete, peste 224 mil.lei ;

Cu performanta medie de 3,6% pe luna raportata, fondurile din aceasta categorie reusesc sa realizeze de la inceputul anului un randament de 8,7%, iar pe ultimile 12 luni de 13%.
Cu performante de peste 10% de la inceputul anului, se remarca: FDI Transilvania cu 13,1%, FDI FCEx cu 11,5%, FDI Capital Plus cu 11,1% si FDI Fortuna Clasic cu 10,4%. Privite pe perioada ultimelor 12 luni, cele sapte fonduri care au aceasta istorie, se prezinta cu performante situate intre 19,1% FDI Transilvania si 9,1% FDI Integro.

Urmarind evolutia activelor nete, se constata ca in luna raportata toate fondurile din aceasta categorie, inregistreaza cresteri de active nete, semnificative fiind cele inregistrate de: FDI Raiffeisen Benedit cu 14,4% si FDI Star Focus cu 11%, FDI, celelalte fonduri inregistrand cresteri de active nete cuprinse intre 8,4% la FDI Bancpost Active si 0,8% la FDI Integro.
Analizand evolutia intrarilor nete de capital in luna raportata, constatam ca pe fondul unor intrari nete de capital de peste 3 mil.lei pe total categorie, se remarca FDI Raiffeisen Benedit care inregistreaza intrari nete de peste 1,9 mil.lei, FDI Transilvania cu 0.7 mil.lei si FDI Bancpost Active cu 0.5 mil.lei.

Privita din punct de vedere al expunerilor atat pe piata bursiera cat si pe cea de obligatiuni, situatia acestor fonduri la finele lunii octombrie a fost: expunere pe actiuni peste 50% la FDI: FCEx, Capital Plus, Fortuna Clasic, Transilvania si Integro cu cea mai mare expunere, 61,2%;
Expunere pe piata de obligatiuni de peste 30% la FDI: BT Clasic, BCR Dinamic. Capital Plus si Raiffeisen cu cea mai mare expunere de 39,1%.

Fondurile “de Actiuni” cu 14,5% crestere medie de active, isi pastreaza atractivitatea, ;

Cu o atractivitate sporita parca si mai mult, prin intrarea pe piata luna trecuta a primului fond de index, categoría fondurilor de actiuni continua sa mentina la cote ridicate nivelul de interes manifestat de investitori si acest lucru devine extrem de vizibil daca privim nivelul intarilor nete de capital care a fost de peste 9 mil.lei, (2,5 mil.€), dar si cresterea medie de active nete, care in luna octombrie a fost de 14,5%.
Cum era de asteptat, evolutia favorabila a pietei bursiere din ultimile trei luni, a permis fondurilor de actiuni sa recupereze si sa obtina rezultate remarcabile, astfel ca la finele lunii octombrie, performanta medie realizata de la inceputul anului s-a situat la 15,6%, iar pe ultimile 12 luni la 22,2%.
Aceasta situatie privita in detaliu, ne arata ca din cele sapte fonduri cu istorie mai mare de 12 luni, unul singur realizeaza o preformanta de peste 33% pe acest interval si este vorba de FDI Active Dinamic, urmat cu 29,8% de FDI Omninvest si 27,3% la FDI Napoca.
Analizand performanta obtinuta pe intervalul scurs de la inceputul anului, se remarca faptul ca doar 8 fonduri din cele 12 sunt active pe piata chiar de la inceput de an, iar performanta inregistrata in acest interval porneste de la 26,2% FDI Active Dinamic, urmat de FDI Napoca si FDI Omninvest cu performante de peste 22% si in final, ultimul fond din categoríe care reuseste sa treaca pe plus in aceasta luna si anume FDI BCR Expert, cu 1,8%, fata de -2,5% lin luna septembrie.

In luna raportata, nivelul subscrierilor inregistrate la aceasta categorie a fost de peste 16 mil.lei ( 4,6 mil.€), ceea ce reprezinta peste 36% din nivelul subscrierilor pe total industrie, iar campionul absolut pe toate categoriile la intrarile nete de capital a fost FDI Raiffeisen Prosper cu peste 9,7 mil.lei., realizand in acelasi timp si cea mai mare crestere de activ net din grupa si anume peste 65%.

Urmarind stuctura de portofoliu a fiecarui fond din categoríe, se remarca faptul ca un numar de doua fonduri au expunere pe actiuni cotate de peste 90% si anume FDI Active Dinamic cu 98,9% si FDI Premio cu 93%, urmate de un grup de trei fonduri cu expunere de peste 80% si anume FDI Napoca cu 84,3%, FDI BT Index cu 83,7% si FDI Omninvest cu 82,3%. Celelalte sapte fonduri se insiruie pe un interval cuprins intre 43,4% FDI Raiffeisen Prosper si 75,5% la FDI Intercapital.

Vasile Coman

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu