Fonduri structurale de 200 milioane euro pentru IMM-uri in 2009

Ministerul IMM-urilor a solicitat dublarea finantarilor pentru IMM-uri din fondurile structurale pentru 2009, pana la 200 milioane de euro, a declarat marti directorul general adjunct al Directiei Generale pentru IMM, Comert Interior si Cooperatie, Laura Marusca.

"Am solicitat o dublare a finantarilor pentru IMM-uri din fondurile structurale tocmai din cauza dificultatilor cu care se confrunta acestea", a declarat Laura Marusca. Aceasta a adaugat ca valoarea fondurilor structurale pentru anul 2009 se va ridica la 200 milioane de euro.

Din aceste fonduri, 180 de milioane vor fi alocate proiectelor pentru investitii micii si mari, restul pentru standardizarea activitatilor si pentru consultanta.

De asemenea, Laura Marusca a adaugat ca din bugetul statului se vor aloca 22 milioane de lei pentru finantarea proiectelor de afaceri demarate de tinerii pana la 35 de ani, precum si firmelor care sunt aflate la inceputul activitatii sau a acelora care activeaza in domeniul serviciilor si comertului, care nu pot participa la accesarea fondurilor structurale. Anul trecut, finantarile din bugetul statului pentru aceste proiecte s-au ridicat la 19 milioane lei.

Directorul general adjunct din cadrul ministerului pentru IMM a adaugat ca pe data de 6 mai vor fi lansate ghidurile solicitantului pentru depunerea proiectelor de finantare pentru anul in curs.

"In data de 6 mai ghidurile solicitantului vor putea fi accesate, iar la o luna dupa lansarea acestora firmele interesate vor putea depune proiectele", a mai spus Marusca.

Toate actele justificative care erau cerute pana acum pentru finantarea proiectelor vor fi cerute abia in momentul in care se vor semna contractele de finantare.

De asemenea, termenul de evaluare va fi foarte mult scurtat. "Pentru apelurile din acest an ne-am propus un termen de evaluare de doua luni din momentul depunerii proiectului", a explicat Laura Marusca.

Printe modalitatile de simplificare a accesului la fondurile structurale se numara si acordarea, pe baza unui solicitari din partea firmei, unei prefinantari cu care aceasta sa inceapa investitiile. Totodata, o firma care are datorii la stat poate participa cu proiecte daca aceasta are cel putin atatia bani de luat cati are de dat.

Laura Marusca a precizat ca pana acum au fost semnate 350 de contracte pentru accesarea fondurilor europene pe care Ministerul IMM-urilor le gestioneaza, iar valoarea acestora se ridica la aproximativ 40 milioane euro.

Potrivit unui sondaj realizat de compania Structural Consulting Group, in luna aprilie, pe un esantion de 2.490 respondenti din mediul de afaceri, administratii publice si locale, consultanta si ONG, 35,14% dintre acestia considera prioritara pentru usurarea accesarii de catre IMM-uri a fondurilor europene acordarea unor avansuri de pana la 35% pentru demararea proiectului. Alti 22,29% considera prioritara scurtarea perioadei de evaluare si selectie a proiectelor, iar 19,28% sunt de parere ca facilitatile acordate IMM-urilor pentru asigurarea cofinantarii necesare, adica fondul de garantare, fondul de contragarantare pt IMM-uri, etc., ar putea inlesni accesul acestor intreprinderi la fondurile structurale.

Peste 12% dintre respondenti au prioritizat sprijinul in scrierea si elaborarea cererilor de finantare acordate solicitantilor (IMM-uri) de catre ministerul pentru IMM-uri.

De asemenea, 5% au raspuns ca ar trebui sa se renunte la unele documente obligatorii din dosarul de finantare pentru a avea acces mai usor la fondurile europene, 3,21% au optat pentru scurtarea termenelor si marirea plafoanelor, iar 2,61% pentru flexibilizarea criteriului de eligibilitate privind lipsa datoriilor la bugetele publice.

Alte stiri

2 comentarii

Iuliana Harabagiu
17 Jun 2009

Care sunt fondurile acestea? se poate pune un link spre o pagina oficiala, in care se poate descarca ghidul solicitantului unde sa apara negru pe alb afirmatia "Totodatã, o firmã care are datorii la stat poate participa cu proiecte dacã aceasta are cel puþin atâþia bani de luat câþi are de dat."

Morosan
18 Dec 2011

Ofer consultanta accesare fonduri europene, diverse domenii. Intocmire dosar, implementare proiect, dezvoltare, identificare piata interna si externa, planuri de afaceri, pentru afaceri de succes. Contact cu detalii la marian_morosan@yahoo.com Afaceri de succes cu bani europeni la M&M Morosan Consulting SRL

Posteaza un comentariu