FMI recomanda BNR sa creasca dobanzile

Un risc inclus in premiera de BNR in raportul de stabilitate este cel privind cresterea pretului locuintelor

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa majoreze dobanzile pietei financiare interbancare (ROBOR), pentru a pregati o viitoare crestere a dobanzii de politica monetara, in prezent de 1,75%, in contextul intensificarii inflatiei.

In acelasi timp, BNR apreciaza, in raportul asupra stabilitatii financiare ca principalul risc este de majorare a dobanzilor, insa este de natura externa, ce poate aparea in cazul "deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente".

Intr-un comunicat al FMI publicat astazi se arata urmatoarele: “Conducerea FMI a incurajat BNR sa ramana vigilenta fata de cresterea presiunilor inflationiste si sa ia in calcul intarirea politicii monetare. Ei au recomandat sustinerea unor dobanzi mai mari pe piata financiara prin ingustarea coridorului dobanzilor de politica monetara si absorbtia excesului de lichiditate. Aceasta va stabili baza pentru o ulterioara majorare a dobanzii de politica monetara”.

BNR nu vede un risc in majorarea dobanzilor pe termen scurt

BNR considera ca majorarea dobanzii la lei nu reprezinta in prezent un risc pe termen scurt, insa acesta s-ar putea materializa in cazul deteriorarii sentimentului investitorilor straini.

In raportul de stabilitate financiara prezentat astazi la BNR nu este mentionat printre riscuri si cel al cresterii dobanzilor la leu. 

Viceguvernatorul Liviu Voinea, cel care a prezentat raportul de stabilitate financiara, considera ca riscul de crestere a dobanzilor este mai degraba unul pe termen lung si provine din factori externi, in conditiile in care intern avem exces de lichiditate.

Liviu Voinea, intrebat de Bancherul.ro de ce nu a fost inclus riscul de dobanda in raportul de stabilitate, in contextul recomandarilor FMI:

"Riscul de crestere a dobanzii provine in primul rand din extern si este primul risc pe care l-am prezentat astazi in raportul de stabilitate. Este vorba de riscul legat de increderea investitorilor in economiile emergente. In ce se reflecta posibila deteriorare a increderii investitorilor? Evident in dobanzi.

Insa vedem ca de la data precedentului raport, Federal Reserve a crescut de doua ori rata dobanzii, ceea ce nu s-a reflectat in costuri suplimentare pentru economiile emergente, nici pentru Romania. Motivele sunt diverse, dar noi suntem in privinta CDS-ului (riscul de tara) intr-o zona apropiata de cea a altor tari din regiune si ne imprumutam destul de ieftin, la minime istorice chiar. Rriscul de crestere a dobanzii este mai degraba un risc pe termen mediu si lung, dar care vine din exterior cu precadere, dupa cum l-am evidentiat.

Exista lichiditate in exces pe piata, dar ea coexista cu intermedierea financiara scazuta, care este o caracteristica si a altor economii, inclusiv cele vestice. In privinta deciziilor de politica monetara, noi pastram toate optiunile, in functie de evolutia economiei.

Comunicatul FMI, in privinta sectorului financiar, in primul rand felicita, sau apreciaza, reducerea semnificativa a creditelor neperformante si evidentiaza eforturile pentru continuarea reducerii acestora. De asemenea, saluta deciziile Curtii Constitutionale.

Se mai spune in comunicat ca FMI incurajeaza BNR sa ramana vigilenta cu privire la cresterea presiunilor inflationiste si sa considere (sa ia in considerare n.r.) intarirea politicii monetare, in primul rand prin posibila reducere a coridorului ratelor dobanzilor de politica monetara si absorbtia lichiditatii in exces.

Dupa cum am mentionat si astazi, este lichiditate in exces pe piata, dar ea coexista cu intermedierea financiara scazuta, care este o caracteristica si a altor economii, inclusiv a celor vestice. In privinta deciziilor de politica monetara, noi analizam toate optiunile, ne pastram deschise toate optiunile, in functie de informatiile din economie la momentul respectiv. Cunoasteti pozitia noastra in prezent."

A aparut un nou risc: cresterea pretului locuintelor

Un risc inclus in premiera de BNR in raportul de stabilitate este cel privind cresterea pretului locuintelor. Intrebat, de Bancherul.ro, daca acest risc ar putea determina BNR sa adopte restrictii de creditare, majorarea dobanzii sau reconsiderea programului Prima Casa, Liviu Voinea a raspuns:

“Aceasta crestere economica in ansamblu nu este determinata in primul rand de creditare. Stocul de credite pe ansamblu a crescut anul trecut cu 3%, sub nivelul de crestere al PIB-ului. Este adevarat ca, mergand in detaliu, creditarea in moneda nationala a crescut mai rapid, dar pe ansamblu nu este o crestere economica determinata de creditare in primul rand. Nu e nici lipsita de creditare dar nu e determinata de creditare. De aceea, eventuale masuri de politica monetara, care oricum isi produc efectele dupa un anumit interval de timp, s-ar putea sa nu aiba un impact direct asupra aspectului respectiv. Deocamdata, noi am spus ca acest risc este de intensitate scazuta, dar l-am mentionat, pentru ca rezulta din analizele pe care le facem: usor peste valoarea de semnal din metodologiile Comisiei Europene."


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu