Firmele exportatoare au o noua asociatie reprezentativa: Asociatia Romana a Exportatorilor (AREX), condusa de sefii Eximbank, Grup Servicii Petroliere si Alro

Traian Halalai, președintele EximBank: "AREX își propune ca prin îmbinarea expertizei membrilor săi să întărească prezența companiilor românești în străinătate"

 

Eximbank anunta ca s-au finalizat demersurile juridice pentru înființarea Asociației Române a Exportatorilor – AREX, astfel că asociația își va începe activitatea de susținere și reprezentare a intereselor societăților românești care derulează tranzacții comerciale internaționale.

Odată finalizate procedurile juridice, orice companie exportatoare poate deveni membră AREX, calitate care nu implică nicio contribuție financiară. Cât privește direcțiile de acțiune imediat următoare, acestea vor fi stabilite în prima Adunare Generală a Asociației care va decide și componența conducerii executive a AREX.

Până la alegerea noii conduceri, asociații fondatori au decis ca primul Consiliu Director al AREX să aibă următoarea componență: Președinte - Traian Halalai (foto), președintele EximBank, Vicepreședinte – Gabriel Comănescu, președintele Grup Servicii Petroliere, Vicepreședinte - Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro.

"Exportatorii se confruntă cu schimbări radicale în modul de a face afaceri internaționale și trebuie să fie pregătiți pentru a face față provocărilor de pe piețele externe. AREX va fi ingredientul care va face diferența pentru că, așa cum se arată și în proiectul strategiei de export până în 2020, noul mediu internațional de afaceri va favoriza organizațiile inovative sub toate aspectele, care se bazează pe networking, capacitate crescândă de asociere sau cooperare în rețea. Or, AREX tocmai acest lucru își propune, ca prin îmbinarea expertizei membrilor săi să întărească prezența companiilor românești în străinătate”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank, citat in comunicatul bancii.

”Exportatorii au nevoie de un sprijin constant la nivel de reprezentare, iar existența mai multor organizații de profil nu poate decât să fie benefică, pentru că, așa cum este cunoscut, concurența într-o societate stimulează progresul”, a spus Marian Năstase.
 
“Așa cum oamenii de afaceri au viziuni diferite asupra afacerilor, la fel stau lucrurile și în ceea ce privește modalitatea de asociere și reprezentare, iar AREX poate reprezenta o soluție pentru cei care vor să-și dezvolte afacerile”, a mai spus Marian Năstase.

Proiectul infiintarii AREX

Proiectul înființării AREX a fost inițiat la finele anului trecut și a fost susținut în primă fază de peste 50 de companii care au optat pentru a deveni membri fondatori:
AAGES, Adrem INvest, Alro Slatina, Asam, Astra Vagoane Călători, Atero, Axeon Airfresh, Betak, Cesiro, Chircu Prod-Impex Company, Comes, Cupamarcu Prodcom, Delta Invest, Donalam, Elmas, General Turbo, GIC Nosag Metal, Girexim Universal, Global Art Production, Grup Servicii Petroliere, I.M.S. Werkyeugbau, ICME ECAB, IMATEX, Institutul de Proiectări Energetice, Laprom Trading, M G TEC Grup, Mândra, Metrom Trading, Minitehnicus, Mopan, Moviplast, Polimed Com, Popeci Utilaj Greu, Pricewaterhousecoopers Tax Advisor&Accountants, Procera Agrochemicals România, Ramoss Com, Retrasib, Rofelix Univers, Rom Paper, Rombat, Romcab, Romelectro, Ronera Rubber, Rowo, Sinteza, Sofiaman Impex, Taparo, Tehno World, Totalgaz Industrie, Upetrom 1 Mai, Utilnavorep, Uzinsider Techno, Valnex, Vanelli.

”Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în economie, nu putem să nu remarcăm faptul că exporturile au mers contra curentului. Este remarcabilă capacitatea de reacție a întreprinzătorilor români care au înțeles că trebuie să-și diversifice portofoliul de clienți externi în care să includă și parteneri din state non-UE”, a spus Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători – Arad.

El a adăugat că accesul pe astfel de piețe s-ar putea produce mult mai rapid dacă firmele românești vor interacționa mai bine și se vor conecta rapid la piețe și la informații. „Cred că exportatorii români trebuie să învețe să lucreze în echipă, iar acest lucru se poate realiza și prin AREX. Noi avem experiența unor proiecte importante pe piețe mai exotice și putem ca și prin AREX, să ajutăm alți exportatori să ardă din etapele interacțiunii cu parteneri din aceste zone”, a adăugat Valer Blidar.

La rândul său Claudiu Puchin, administratorul Rom Paper Brașov, a apreciat că întreprinderile mici și mijlocii reprezintă motorul exportului românesc, însă se confruntă cu multe provocări în ceea ce privește accesul pe piețele externe. “Sunt provocări la care nu pot răspunde fără un sprijin consistent din partea structurilor asociative ale mediului de afaceri. Tocmai de aceea ne-am implicat și susținem proiectul AREX, convinși fiind că aceasta va reprezenta suportul pe care IMM-urile exportatoare îl caută pentru a ține pasul cu schimbările care s-au produs și continuă să se producă în tranzacțiile internaționale”, a explicat Claudiu Puchin.

AREX va oferi companiilor membre:
 - acces la informații cu privire la oportunitățile de afaceri din afara României;
 - facilitarea participării la evenimente de business internaționale și/sau misiuni economice oficiale;
 - acces la materiale de informare și analiză/studii de piață;
 - crearea unui cadru pentru dezvoltarea de rețele de afaceri (networking) și de comunicare.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu