Finantari pentru IMM-uri de 220 milioane euro in 2009

Fondurile alocate pentru sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), atat din partea Uniunii Europene, cat si de la bugetul de stat, totalizeaza 220 milioane de euro in acest an.

Pana in 2013 IMM-urile au la dispozitie fonduri de 1,2 miliarde euro, prin programul de dezvoltare a competitivitatii economice.

Potrivit Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, cea mai mare parte a fondurilor alocate pentru acest an vor fi destinate proiectelor de investitii, in cuantum de 180 milioane de euro, iar daca cererile vor depasi sumele disponibile, ministerul poate solicita suplimentarea bugetului.

Ghidurile de finantare vor fi lansate in aceasta saptamana, urmand ca intr-o luna firmele sa depuna proiectele.

"Procedura de intocmire a proiectelor a fost simplificata, iar termenele de evaluare si analiza au fost scurtate. Cautam sa simplificam cat mai mult procedurile si sa eliminam barierele din calea mediului de afaceri", a declarat Constantin Nita, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

In afara de fondurile venite din partea Uniunii Europene, firmele mici pot beneficia de o serie de alte programe – pentru sprijinirea serviciilor, constructiilor, tehnologia informatiilor si comert.

Potrivit lui Nita, Ministerul pentru IMM propune un set de masuri menite sa sprijine micile firme din domenii considerate prioritare si cu potential, precum cel al constructiilor.

"Cautam solutii pentru a gasi formulele necesare relansarii domeniului constructiilor si sprijinirii firmelor mici din constructii", a declarat Nita.

In perioada urmatoare va fi infiintat un fond pentru investitii de risc, prin care statul ar putea intra in actionariatul unor intreprinderi si sa dezvolte anumite domenii, a declarat ministrul pentru IMM-uri.

In plus, in perioada urmatoare ar putea fi infiintate zece parcuri de soft, in toate regiunile de dezvoltare ale tarii, cu finantare de la bugetul de stat.

Valoarea garantiilor acordate pentru intreprinderile mici si mijlocii de la bugetul de stat, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor (FNGC), a fost estimata pentru anul 2009 la 1,4 miliarde lei, in crestere cu 60% fata de anul precedent.

Fondul ofera garantii de stat firmelor cu mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro in vederea obtinerii de credite bancare.

In plus, in martie, Guvernul a decis infiintarea Fondului Roman de Contragarantare, cu un capital in valoare de 100 milioane euro, care va mari de patru ori capacitatea de asigurare a FNGC si, implicit, numarul IMM-urilor care vor accesa credite.

Alte stiri

6 comentarii

catalin
16 May 2009

nu inteleg termenul limita de depunere a proiectelor?cum de este de o luna daca programul de finantare este pana in 2013?

hari
21 May 2009

cum procedez pentru dezvoltarea afacerii mele de patiserie,in vederea obtinerii unor credite pentru retehnologizare ?

marian
9 Jul 2009

Salut eu vreau sa-mi fac un atelier auto poti sa -mi spui si mie daca am acces la fondurile europene ? si daca da ,cum trebuie sa procedez. ( nu am firma nu am nimic decat atelierul al am anceput) multumesc astept raspus

florin
5 Sep 2009

Buna . Ce posibilitate exista sa accesez si eu fondurile europene? Mentionez ca firma pe care o detin are ca domeniu de activitate transporturi rutiere de marfuri. Care sunt conditiile care trebuie indeplinite si ce programe sunt de finantare pentru astfel de firme?Va multumesc.

mariana
7 Oct 2009

buna,avem o firma de confectii articole imbracaminte ,am vrea sa stim daca am putea sa accesam si noi fonduri europene si daca da poate imi si spuneti cum. Sau poate imi dati o idee de alta afacere. multumesc frumos.

Marian Morosan
27 Nov 2011

Consultanta pentru fonduri europene, consultanta antreprenoriala pt infiintare sau dezvoltare diverse afaceri, identificare si intermediere piata extern, plan de afaceri pt diverse idei, proiect complet ferma de prepelite, proiecte completee pt: chinchila,sere,crescatorie pasari, ciupercarie,ferma porci, pensiune, restaurant,etc. Le avem pe toate. Cereti si le veti avea. Contact la marian_morosan@yahoo.com

Posteaza un comentariu