Finantari cu dobanda redusa pentru someri si studenti

Este vorba de un program de finantare al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), operational prin unitatile BCR din toate judetele tarii. Suma alocata de ANOFM in vederea acordarii creditelor pe anul 2006 este de 50 milioane RON.

Beneficiarii acestui tip de credit pot fi:

- IMM-uri, unitati cooperatiste;
- asociatii familiale si persoane fizice autorizate (care desfasoara in mod independent activitati economice);
- persoanele in varsta de pana la 30 de ani care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata;
- somerii care infiinteaza intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau devin persoane fizice care desfasoara in mod independent activitati economice.

Zonele in care programul este operational: toate cele 41 judete/ 414 unitati teritoriale ale BCR.

Destinatia creditelor:

- Finantarea stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar sau a altor necesitati privind activitatea curenta;
- Finantarea cheltuielilor de capital, respectiv: utilaje si echipamente, instalatii de lucru, constructii speciale, constructii, amenajari si dotari, mijloace de transport, calculatoare si altele;
- Finantarea investitiilor complexe care necesita finantarea concomitenta a cheltuielilor de capital si a stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar sau a altor necesitati;

Valoarea creditului a fost dublata

Initial, suma in lei care putea fi acordata sub forma de credit pentru fiecare loc de munca nou creat era de 10.000 RON, insa aceasta a fost majorata la 20.000 de RON.

Valoarea totala a creditului care se acorda se stabileste in functie de numarul de locuri de munca pe care beneficiarul se obliga sa-l creeze, fara a se depasi suma de 1.000.000 RON (cuantumul maxim al creditului).

Durata creditului: 1 an pentru creditele acordate pentru finantarea stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar si a altor necesitati pentru activitatea curenta; 3 ani pentru creditele acordate pentru finantarea cheltuielilor de capital (investitii);
Perioada de gratie: max. 6 luni si se poate acorda in cazul creditelor pentru finantarea cheltuielilor de capital, fiind inclusa in cadrul termenului de rambursare.

Dobanda perceputa: 25 % din dobanda de referinta stabilita de catre BNR, in judetele in care rata medie anuala a somajului s-a situat in anul 2005 peste rata medie anuala a somajului pe tara (Mehedinti, Hunedoara, Ialomita, Vaslui, Galati, Brasov, Teleorman, Covasna, Calarasi, Harghita, Gorj, Alba, Buzau, Olt, Caras Severin, Botosani, Braila, Valcea, Iasi, Suceava, Dambovita, Prahova, Salaj, Giurgiu, Neamt, Bacau).

Beneficiaza de credite cu dobanda de 25% din dobanda de referinta stabilita de BNR si persoanele in varsta de pana la 30 de ani care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata care infiinteaza intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau devin persoane fizice care desfasoara in mod independent activitati economice

In celelalte judete se percepe o dobanda de 50% din dobanda de referinta stabilita de BNR.
Dobanda este revizuibila in functie de nivelul dobanzii de referinta comunicat periodic de catre BNR.

Aproape doua milioane lei disponibili in Hunedoara

De exemplu, in judetul Hunedoara exista un fond de 1.900.000 RON, bani cu care, prin programul de creditare, se vor putea finanta intreprinderile mici si mijlocii care creeaza noi locuri de munca.

Programul urmareste stimularea agentilor economici, dar si a persoanelor fizice, studenti si someri, care infiinteaza intreprinderi, in sfera productiei, turismului si serviciilor. „Valoarea creditului acordat pentru fiecare nou loc de munca infiintat in urma investitiei a fost majorata de la 10.000 RON, la 20.000 RON, iar dobanda perceputa va fi de 25 la suta din dobanda de referinta, comunicata de BNR. Pentru creditele acordate in luna octombrie a acestui an, dobanda este de 2,187 procente”, spune Vasile Iorgovan- Velichi, director executiv al AJOFM Hunedoara.

Creditul acordat de la bugetul asigurarilor pentru somaj poate asigura pana la 75 la suta din finantarea necesara investitiilor, restul fiind contributia proprie a fiecarui agent economic. Creditele vor fi acordate pe o perioada de pana la 3 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, iar in cazul finantarii stocurilor de materii prime si materiale, perioada va fi de numai un an. Pentru a beneficia de aceste facilitati, persoanele care solicita creditul vor fi obligate sa mentina si creeze, pe o perioada de 5 ani, locuri de munca al caror numar sa fie proportional cu valoarea creditului acordat. In plus, cel putin 60 la suta din totalul locurilor de munca create vor trebui sa fie ocupate de someri aflati in evidentele agentiilor locale din judet.

In Vrancea nu prea exista cerere

In judetul Vrancea exista un fond de 7,73 miliarde lei alocati pentru acordarea de credite cu dobinda subventionata, insa deocamdata nici un angajator nu s-a aratat interesat de acesti bani.

„Probabil ca posibilii beneficiari sint retinuti pentru ca, din experienta institutiei noastre din ’95 si pina in prezent, au fost situatii in care beneficiari de credite nu au reusit, pe toata perioada de derulare, sa indeplineasca toate conditiile impuse. Dar la nivelul judetului sint si firme ce au rezultate pozitive si pot beneficia de aceasta masura stimulatorie, mai ales ca acest tip de credite poate fi acordat si unei persoane ce doreste sa devina persoana juridica, sa infiinteze o societate comerciala, o asociatie familiala, etc. Poate fi de asemenea si un student pina in 30 de ani, care urmeaza pentru prima data cursurile la zi ale unei institutii de invatamint superior“, a declarat Marina Dantis, directorul AJOFM Vrancea.

Pina la inceputul lunii decembrie, conducerea AJOFM spera sa cheltuie macar o parte din suma destinata micilor intreprinzatori. Reticenta agentilor economici fata de aceste credite este provocata atit de conditiile, destul de pretentioase, ce trebuie indeplinite si din pricina documentatiei stufoase pe care sint nevoiti sa o intocmeasca.

Alte stiri

3 comentarii

DUME FLORIN ALIN
26 Oct 2007

Sunt student la faculatea de iunginerie Electrica sitehnologia Informatiti specializarea calculatoare si tehnologia informatiei prin urma unui transfer am de la specializarea inginerie electrica si tehnologia informatiti sunt la cu taxa la zi. doresc un ajutor din partea dvs pt am putea continua studiile. va multimesc. Astept rsp dumneavoastra .

Suteu Cosmin
15 Jan 2008

Sunt student la facultatea de stiinte economice juridice si administrative Petru-Maior din Targu-Mures.Sunt in an terminal insa dupa terminarea facultatii,care este la zi,voi urma masteratul la aceasi facultate timp de 2 ani.As dori sa va intreb daca as putea beneficia de aceste finantari cu dobanda redusa in cazul in care imi constitui o societate comerciala proprie care are ca si obiect de activitate transportul international de marfuri.Care ar fi valoare creditului de care as putea beneficia in acest caz?tin sa mentionez ca voi avea 2 angajati,initial,carora le voi intocmi contract de munca.si care sunt conditiile de acordare a creditului?Va multumesc.

holli
25 Feb 2016

Superb! I have actually often thought of this very free fico scores from all 3 bureaus subject. You've certainly put a significant amount of thought and study into establishing this comprehensive grants for single mothers article. You presented and suggested many facets I had ruled out. Well done. Do you intend on composing a scholarships for women one? Plus, you can get a workout band waist trainer now. Karen, waist trainers fan

Posteaza un comentariu