Dobazile la credite mai au loc sa scada, dar depinde de tipul acestora: daca sunt de consum sau pentru IMM-uri

Ce vreau sa va sugerez este ca in afara de cei doi factori mentionati (lichiditatea si marja dintre dobanzile la credite si cea la depozite) mai sunt alti multi factori care determina o anumita structura a ratelor de dobanda.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi, in cadrul briefing-ului de presa care a urmat dupa sedinta de politica monetara in cadrul careia au fost mentinute dobanda de 3,5% si nivelul rezervelor minime obligatorii, ca bancile inca mai pot scadea dobanzile la credite, intrucat exista supralichiditate pe piata, iar marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) este mare.

Pe de alta parte, a mentionat guvernatorul, se vor accentua diferentierile intre dobanzile practicate de banci pentru diverse tipuri de credite.

Mugur Isarescu: „Consideram ca rata de politica monetara este bine pozitionata la 3,5%. In privinta dobanzilor la creditele acordate de banci, de la caz la caz, si in mod evident, mai este camp de reducere, uitandu-ne la cel putin doi factori: exista suficienta lichiditate pe piata, cu alte cuvinte o presiune din partea lichiditatii pentru cresterea creditarii, iar pe de alta parte si la nivelul marjelor dintre dobanzile la credite si depozite. Deci camp mai exista de reducere.

Dar trebuie sa spun ca avem o diversitate de situatii si cu greu putem vorbi de o medie aici. Avem un studiu, pe care probabil il vom prezenta publicului in prima parte a lunii aprilie, care arata ca in privinta dobanzii, la categoria creditelor de consum suntem sub nivelurile din Cehia, Ungaria si Polonia.

Dar tot acel studiu arata ca la creditele pentru IMM-uri, ratele de dobanda sunt mai ridicate. Ce vreau sa va sugerez este ca in afara de cei doi factori mentionati (lichiditatea si marja dintre dobanzile la credite si cea la depozite) mai sunt alti multi factori care determina o anumita structura a ratelor de dobanda.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu