Dobanzile la credite ajung la minime istorice

Dobânda anuală efectivă (DAE) medie pentru creditele de consum in euro a scazut cu 1,88 puncte în ianuarie, la 6,55%, un nivel minim istoric, arata datele BNR, o tedinta care reflecta competitia tot mai mare dintre banci pentru refinantarea creditelor, stimulata si de aparitia OUG 50.

Tendinta de reducere a costurilor creditelor este valabila nu doar pentru imprumuturile in euro de consum ci si pentru celealte tipuri de finantari, inclusiv cele destinate companiilor, in lei si euro.

DAE pentru creditele în euro destinate consumului populației era în ianuarie 2007 de 12,6% și a scăzut sub pragul de 10% din luna februarie 2010. Pe parcursul anului trecut, această dobândă a avut o evoluție mixtă, dar a ajuns la 8,43% în decembrie 2010.

Instituțiile de credit au ieftinit în ianuarie și împrumuturile în euro pentru locuințe acordate populației , pentru care DAE a scăzut cu 0,25 puncte față de ultima lună a anului trecut, la 5,89%.

Per total, dobânda medie pentru creditele noi în euro acordate populației s-a redus în prima lună a acestui an cu 0,32 puncte, la 5,57%.

De exemplu, BCR a redus costurile creditelor cu 25% in ultimele luni, dupa cum a declarat reprezentanta institutiei, Oana Petrescu.

La randul lor, BRD si Raiffeisen Bank au anuntat recent reduceri importante ale dobanzilor la creditele destinate populatiei.
Bancherul.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu