Din luna mai ne putem face o pensie privata facultativa iar din august o pensie privata obligatorie

Primele contributii la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) vor fi colectate din luna mai, a declarat astazi presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. La un fond de pensii facultative poate contribui orice salariat, cu sume de bani suplimentare, in limita a cel mult 15% din venitul brut. De asemenea, persoanele intre 35 si 45 de ani sunt obligate ca, in perioada august-noiembrie, sa-si aleaga un fond de pensii privat.

Pentru fondurile de pensii private obligatorii nu trebuie sa platim nimic, intrucat doua procente din contributiile actuale la sistemul de pensii public vor fi transferate automat catre fondurile de pensii private. Asadar, tot ce trebuie sa facem este sa ne alegem un administrator de pensii private.

Deocamdata insa, un singur administrator de fonduri de pensii facultative, ING Asigurari de Viata, a fost autorizat de Comisie sa functioneze pe aceasta piata. ING a obtinut de asemnea si autorizarea primului prospect de fonduri de pensii, denumit ING Clasic. Un al doilea fond de pensii al ING este in curs de autorizare.

In curs de obtinere a autorizatiei pentru administrarea fondurilor de pensii facultative se afla si Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, aceasta fiind, spre deosebire de ING Asigurari, o societate distincta infiintata de Allianz-Tiriac Asigurari special pentru a functiona pe piata fondurilor de pensii.

Si firma de asigurari Aviva a depus o cerere pentru a deveni administrator de pensii private facultative.

Pe piata fondurilor de pensii facultative au fost autorizati si doi auditori: Ernst&Young Assurance Service si Deloitte Audit, iar KPMG Audit se afla in proces de autorizare.

Comisia a autorizat deja primul depozitar al fondurilor de pensii facultative, BRD-Groupe Societe Generale. Si BCR a depus o cerere pentru obtinerea avizarii ca depozitar al fondurilor de pensii facultative. Bancpost si ING vor depune si ele documentatia la pentru a primi autorizarea ca banci depozitare de fonduri de pensii private facultative, a declarat presedintele Comisiei, Mircea Oancea.

Ce sunt pensiile private facultative (Pilonul III)

Sistemul pensiilor facultative reprezintã asa-numitul pilon III de pensii, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator si 200 de euro de la angajat.

Ce sunt administratorii de fonduri de pensii facultative

Administratorii de fonduri de pensii facultative sunt societati, autorizate de catre CSSPP in acest sens, care administreaza fonduri de pensii facultative pe baza unor contracte de administrare incheiate cu participantii la acele fonduri.

Citeste tot articolul


Asigurareamea.ro

Alte stiri

1 comentarii

holli
25 Feb 2016

I have often thought of this very free credit scores from all three bureaus subject. You've certainly put a remarkable amount of thought and study into establishing this extensive single mom grants blog post. You introduced and said numerous aspects I had actually not considered. Well done. Do you plan on writing a scholarships for women sequel? Btw, you can purchase a waist trainer for gym on-line. Felicia, waist trainers for women lover

Posteaza un comentariu