Dictionar de pensii private obligatorii, pe intelesul tuturor

Daca aveti maxim 35 de ani, incepand din august si pana in noiembrie sunteti obligati sa va alegeti un fond de pensii privat obligatoriu (pilonul II). Persoanele cu varste intre 35 si 45 de ani pot adera, optional, la un fond de pensii privat.

Ce este fond de pensii privat? Potrivit legii, scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distincta si care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.

Administratorul unei pensii private primeste contributiile participantilor, gestioneaza si investeste resursele financiare ale fondului de pensii administrat privat, calculeaza si plateste pensiile private.

Ceea ce inseamna ca pentru o pensie privata obligatorie nu veti plati nimic in plus fata de contributiile ce vi se retin in prezent din salariul pentru pensia de stat.

Automat, 2% din aceasta contributie va fi transferata catre un fond de pensii privat. Ceea ce inseamna ca la pensionare veti avea atat o pensie de stat, cat si una privata.

Asadar, tot ce trebuie sa faceti este sa va alegeti administratorul de pensii privat, dintre companiile ce vor fi autorizate in acest sens.

De asemenea, incepand cu luna mai veti avea posibilitatea (nefiind obligati) sa va alegeti o pensie privata facultativa, contribuind suplimentar, cu o suma lunara de cel mult 15% din venitul brut lunar.


Termeni de specialitate pentru fondurile de pensii private obligatorii

Va prezentam mai jos termenii de specialitate folositi in cadrul sistemului de pensii private, asa cum sunt prezentati in legea pensiilor private.

Administrator
- societatea comerciala pe actiuni constituita in conformitate cu dispozitiile legislatiei in vigoare si cu prevederile prezentei legi, denumita societate de pensii, care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondurilor de pensii si, optional, furnizarea de pensii private;

Active ale unui fond de pensii administrat privat
- instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si numerar, rezultate ca urmare a investirii activelor personale ale participantilor;

Citeste tot articolul

Asigurareamea.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu