De la ce banca iau un credit de 10.000 EUR

„Vreau sa stiu exact ce acte imi sunt necesare si care sunt conditiile pentru a putea beneficia de un credit de 10.000 euro si unde anume trebuie sa ma adresez.”, ne intreaba un cititor.

Pe piata creditelor, segmentul destinat creditelor a caror valoare nu depaseste 10.000 EUR concentreaza cea mai mare concurenta din partea bancilor si cel mai mare interes din partea clientilor. Bancile se intrec in oferte care de care mai tentante, iar clientii pot beneficia de conditii de acordare mai putin drastice decat in privinta creditelor de valori ceva mai mari.

Acest tip de credit poate fi folosit pentru diverse destinatii, neexistand niciun fel de curiozitate sau de restrictie din partea bancii asupra felului in care vor fi cheltuiti banii. Banii se acorda intr-un timp relativ scurt, de 2-3 zile, maximum o saptamana, totul depinzand de operativitatea consilierului si a bancii, dar si de seriozitatea solicitantului de credit. Viteza sau lejeritatea, cel putin declarata, cu care sunt acordate aceste credite se regaseste si la nivelul denumirii unora dintre ele: Imediat (Bancpost), Expresso Lejer (BRD), FlexiCredit (Raiffeisen Bank), InstantFinans (Finansbank).


Creditul fara garantii

Bancile au delimitat clar creditele de nevoi in credite de nevoi fara garantii materiale si credite de nevoi cu garantii materiale.
Pentru un credit de 10.000 EUR, banca nu solicita garantii, incluzand aici girantul sau garantiile materiale reprezentate de constituirea unei ipoteci asupra unui imobil. Aceste garantii raman caracterisiticile creditelor de nevoi ale caror valori depasesc in general 100.000 EUR.

Zece!

Un credit de nevoi fara garantii materiale are o valoare maxima care se opreste, la cele mai multe dintre banci, la 10.000 EUR. Este cazul lui Divers Extra/Super, aflat in oferta BCR, Expresso Lejer, acordat de BRD, FlexiCredit de la Raiffeisen, Creditul cu 10 pe linie de la Banca Romaneasca.

Perioada de creditare este, in medie de 10 ani, dar apar si exceptii. Sunt situatii in care creditul de nevoi personale fara ipoteca are o perioada de rambursare care coboara sub 10 ani sau dimpotriva, perioada de rambursare maxima depaseste 10 ani. De pilda, daca veti contracta de la Raiffeisen, FlexiCredit, veti avea la dispozitie o perioada de rambursare de 6 ani. Tot 6 ani este perioada in care va trebui restituit si Creditul pentru orice de la ABN Amro. Creditul Imediat de la Bancpost are prevazuta o perioada maxima de acordare de 20 de ani, pentru o suma maxima de 10.000 EUR care poate fi obtinuta doar prin depunerea unei documentatii complete, incluzand aici copia dupa cartea de munca.

Documente, atatea cate sunt necesare!

Si daca tot am ajuns la cartea de munca, documentele care sunt solicitate de banci la acordarea unui credit de nevoi se impart in documente generale si documente prin care solicitantul de credit isi probeaza veniturile obtinute. In categoria documentelor generale se inscriu copia dupa actul de identitate si certificatul de casatorie, daca este cazul, acordul de consultare a Biroului de Credit si a Centralei Riscurilor Bancare.

Documentele prin care se atesta venitul sunt reprezentate de adeverinta de salariu, cartea de munca sau talonul de pensie. Adeverinta de salariu este un document tip al bancii respective care trebuie sa contina elementele minime stabilite de banca respectiva. Adeverinta de salariu are o durata de viata limitata, spre exemplu, adeverinta BRD este valabila 30 de zile din momentul emiterii ei, in timp ce Banca Transilvania stabileste o valabilitate de 15 zile, iar adeverinta de venit trebuie sa contina date despre ultimele 6 salarii. Copia dupa Cartea de Munca este in continuare unul dintre documentele pe care bancile pun mare pret si prin urmare, in dosarul de credit pe care il veti depune, copia dupa cartea de munca se va regasi in cele mai multe dintre cazuri.

Exceptie fac Raiffeisen Bank si Banca Romaneasca, institutii care au ales sa renunte la acest document. In cazul celorlalte banci, se solicita copie dupa primele doua si ultimele doua pagini (BCR, UniCredit, ), sau dimpotriva, dupa primele trei si ultimele trei pagini (HVB, Alpha Bank, Banca Transilvania). Pensionarilor le este solicitat ultimul talon de pensie, in original si copie, iar unele banci au nevoie si de decizia de pensionare (Alpha Bank, OTP Bank, Piraeus Bank).

Ramane la latitudinea fiecarei banci in parte daca mai solicita sau nu si alte documente. Spre exemplu, se vor aduce documente pentru a proba veniturile extra-salariale, in cazul in care acestea exista, iar solicitantul de credit apeleaza la ele pentru a obtine o suma mai mare.

Daca doriti sa accesati un credit de nevoi de la ABN, dosarul de credit va contine si o factura de utilitati, care nu trebuie sa fie mai veche de 40 de zile, in cazul ABN. Bancile cer aceste documente pentru ca solicitantul de credit sa faca in acest fel dovada domiciliului. Prin urmare, trebuie sa existe o concordanta intre adresa din buletin si adresa trecuta pe respectiva factura. Factura de utilitati(electricitate, telefon) este solicitata si de Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank.

De la majorat si pana la pensie

Pentru a avea acces la un credit de nevoi personale trebuie sa fi implinit 18 ani. Aceasta este varsta la care s-au oprit banci precum BCR, BRD, UniCredit, Bancpost, Banca Transilvania, Finansbank. Alte banci solicita o varsta ceva mai mare: 19 ani- OTP Bank, 20 de ani-HVB Bank, 21 de ani- Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank sau 24 de ani- Banca Romaneasca.

Varsta maxima pana la care creditul trebuie restituit este in general varsta de 65 de ani. Aceasta varsta poate fi mai mica: 63 de ani- Raiffeisen Bank, sau 60 de ani- HVB Bank, insa numai in cazul femeilor, in timp ce barbatii care iau un credit de la HVB il pot restitui pana la implinirea varstei de 65 de ani. Cele mai ingaduitoare banci sunt Banca Romaneasca si Volksbank, banci la care varsta pana la care trebuie restituit imprumutul este de 70 de ani.

Venituri minime variabile

In cele mai multe cazuri, bancile acorda creditele de nevoi celor care fac dovada unui venit minim. La cat se situeaza valoarea venitului minim? Daca ne oprim doar la venitul individual, fiecare banca isi stabileste un anumit prag sau dimpotriva, nu impune niciun fel de venit minim. Este cazul BCR sau Bancpost. Bancile mizeaza pe faptul ca o persoana cu un venit foarte mic nu va merge sa contracteze un credit, prin urmare, stabilirea unui prag minim nu-si are rostul.

La alte banci, venitul minim individual este de 70 EUR- Piraeus Bank sau de 100 EUR- Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Volksbank, in timp ce unul dintre cele mai ridicate praguri este impus de ABN Amro- 250 EUR, de 4 ori mai mult decat in cazul Piraeus Bank.

Cu un venit net lunar de 1.500 RON si fara a mai avea alte credite se poate contracta un credit in valoare de 9.000 EUR de la Piraeus Bank. Perioada de acordare este de 10 ani, dobanda fiind stabilita la 10,6%. Pentru acest imprumut se va plati o rata lunara de 122 EUR. BRD acorda pe aceeasi perioada de 10 ani un imprumut de 8.000 EUR. Dobanda este de 9,9%, iar rata lunara este stabilita la 135 EUR.
Ghiseul Bancar

Alte stiri

7 comentarii

Neculai
8 Jan 2013

ami trebuie 1000000 euro cum pot sa fac

Andrei
21 Dec 2017

Pot face rost de 10000 mii de euro ?i cum as putea face rost

Ciurduc
9 Feb 2018

As dorii sa fac un imprumut cu logodnicul meu in valoare de 68000 lei...cum pot aplica?

Vasile
31 Mar 2018

Sunt pensionar,am varsta 55 ani si cu o pensie de 4000 lei.Vreau un imprumut de 60000 lei pe o durata de 60 luni.Care sunt cele mai avantajoase rate/dobanzi.Multumesc.

Marcenco cristina
17 Sep 2018

Vreau sa recomand un credit de 12000lei cum sa fac

Ionu?
17 Mar 2019

Vreau sa fac si eu un împrumut de 47000 de lei,care sunt cele mai avantajoase rate sau dobânzi. V? mul?umesc

Nicolae
29 Jul 2019

Buna ziua asi dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru un credit de 8 000 de euro pentru un muncitor in constructi care lucreaza in Londra...

Posteaza un comentariu