De ce suntem codasii Europei la plata cu cardul

Potrivit unei statistici a Bancii Centrale Europene, Romania este pe ultimul loc in Europa in privinta platilor cu carduri, in comparatie cu alte tipuri de instrumente de plata, precum transferurile bancare, debitul direct si cecurile. Doar 9,5% din totalul transferurilor bancare s-au realizat anul trecut cu cardurile, fata de 30% in Bulgaria sau 27,5% in Polonia.

Þarile nordice, adica Suedia, Finlanda si Danemarca sunt campionale platilor cu cardul, in timp ce in Italia si Franta acestea reprezinta in jur de 35%. Doar in Cehia (11%) si Ungaria (14%) se mai fac atat de putine plati cu carduri. Exista insa si tari dezvoltate unde popularitatea „plasticului” este destul de redusa. Astfel, in Germania platile cu cardul reprezinta numai 14%, modalitatile de plata predominante fiind in aceeasi masura transferurile bancare si debitul direct. ªi in Austria, o tara puternic bancarizata, numai 15% dintre plati se fac cu cardul, predominand aici trasferurile si abia apoi debitul direct.

Utilizarea cardului bancar intr-un grad mai mare sau mai redus depinde de mai multi factori, printre care numarul de locatii in care acesta se poate folosi, calitatea emitatorilor de carduri, gradul de popularizare si sustinere a utilizarii cardurilor si nivelul concurentei din acest sector. Sa vedem asadar de ce tara noastra este codasa Europei la acest capitol, cu toate ca, dupa cum am vazut, mai exista destule tari, chiar si dezvoltate, in care cardurile nu au foarte mare succes. Primul dusman al cardurilor poate fi considerat lipsa unei campanii de popularizare si educare a publicului cu privire la modul de folosire al cardurilor. Hackerii aduc frecvent mult mai multe stiri negative privind furtul de pe carduri decat informatiile utile despre cum se poate folosi in siguranta un card si care sunt beneficiile acestuia. Pentru ca, fara indoiala, utilizarea cardului in locul platilor cash are mai multe avantaje decat dezavantaje.

O alta piedica importanta in calea dezvoltarii platilor cu cardul l-a constituit oferta redusa, atat in privinta emiterii de carduri cat si a locatiilor in care acesta se poate utiliza. In ultima perioada insa, tot mai multe banci si institutii financiare au inceput sa emita pe banda rulanta carduri, asa incat acum putem avea cate un card de credit pentru fiecare supermarket, un card doar pentru plata facturilor, unul pentru plata salariului, altul pentru farmacie si inca unul la benzinarie. Creditele cu buletinul din magazine se dau acum pe card, la fel si finantarile pentru IMM-uri. Daca pana anul trecut nu puteam plati cu cardul nici macar la restaurantele sau magazinele mari, acum vedem cate doua-trei POS-uri chiar si la un butic ce vinde hainute pentru copii.

O alta talpa viguroasa in dezvoltarea cardurilor a fost pusa de costul ridicat al acestora. Pe cat de simple sunt emiterea si utilizarea unui card, pe atat de ascunse sunt costurile aferente acestuia. Intrucat creditul pe card este diferit de cel obisnuit, fiind calculat lunar la valoarea sumei utilizate, ne dam seama de cat de scump este un card abia la finalul lunii, cand ne vine extrasul de cont. Dobanzile si comisioanele de doua ori mai nari decat un credit obisnuit ne mai taie din elanul de a scoate cardul din portofel. Totusi, in ultima vreme, datorita competitiei tot mai mare, costurile cardurilor scad iar acestea devin tot mai folosite de romani. O tendinta ce va iesi cu siguranta la vedere in statistica pe anul acesta a Bancii Centrale Europene.

Vasile COMAN

Alte stiri

5 comentarii

el7siete
19 Nov 2007

Dar logic ca suntem ultimii pentru ca avem unii comerciantzi de-a dreptul nesimtziti in provincie. Agentie de ticketing - bilete de avion din ORADEA - OBLIGA CLIENTII - pe absolut toti sa achite 3% in IN PLUS FATA DE PRETU FACTURII pentru plata cu cardul. Personal am cumparat un pachet turistic saptamana trecuta si mi-a pus in plus 3% . Doream sa platesc cu cardu pentru a beneficia de asigurari de calatorie oferite pe card. Mentionez ca e POS instalat de BRD-GSG. Sper ca cineva din BRD sa auda si sa se sesizeze - sa ia masuri impotriva acelui acceptant. Nu sunt deloc caz singular.

George
19 Nov 2007

Ai perfecta dreptate! La fel se intampla si in Cluj Napoca. Am trecut pe la agentii de ticketing - toate imi cereau sa platesc 3% in plus daca vreau sa achit cu cardul. Slava Domnului am gasit o singura agentie care nu mi-a cerut acest lucru; agentie pe care acum o recomand tuturor prietenilor.

Julieta
20 Nov 2007

Nesimtire si la marile magazine gen METRO, SELGROS.La metro nu poti plati decat daca ai card Unicredit Tiriac Bank. ALOOOOO de VISA ati auzit? Ce conteaza banca emitenta, daca cardul e VISA?

Matei
20 Nov 2007

Explicatia faptului ca suntem codasii Europei este simpla. Pana in ianuarie 2007, pentru a putea instala POS-uri (MASTERCARD/VISA) la comerciantzi, o banca trebuia sa detina o cota de piata (la emiterea de carduri) de cel putin 15%. In aceasta ipostaza se aflau doar cateva banci mari, care, datorita retelelor mari de ATM-uri de care dispuneau precum si a comisioanelor incasate de la ATM-uri, nu doreau o evolutie spectaculoasa a numarului de comerciantzi care puteau accepta un card la plata. Odata cu aderarea la UE lucrurile s-au schimbat insa o sa dureze destul de mult (ordinul anilor) pana cand o sa putem folosi un card la orice comerciant, oricat de mic ar fi el, asa cum se intampla in tarile vestice. In ceea ce priveste comisionul de 3%, acela provine de la comisionul stabilit de Organizatiile Internationale, la care se mai adauga cel al bancilor si care este perceput in cele din urma comerciantilor. Acestia la randul lor il aplica clientilor cu toate ca acest lucru este interzis. In ultima perioada exista discutii intre UE si Organizatiile Internationale in vederea micsorarii tuturor comisioanelor. Concurenta va dicta in cele din urma iar clientul va avea de castigat.

cip
22 Nov 2007

comisionul de 3 % aplicat de agentiile de turism nu are legatura cu plata cu cardul. este plicat la plata cu LEI !!!. Si daca platesti numerar, lei , platesti la curs bnr + 2 sau 3 % . Daca ai card in euro, nu platesti acel comision.

Posteaza un comentariu