De ce sa apelam la un broker de credite?

Ce este un broker de credite? O companie independenta de banci sau alte institutii financiare nebancare (IFN) care intermediaza credite. Este asadar un intermediar intre clienti si banci. Practic un broker ofera consultata, se ocupa de actele necesare unui credit, sustine creditul in fata bancii, impreuna cu bneficiarul acestuia si ofera alte servicii utile. Totul gratis.

Timp economisit

Faptul ca este independenta ofera primul avantaj al unui broker: acela de a oferi celor interesati de un credit posibilitatea de a alege, in acelasi timp, diverse variante de creditare, fara a fi nevoit sa colinzi pe la mai multe banci si sa pierzi o gramada de timp.

Chiar imi povestea cineva patania unui prieten care si-a facut un credit si cat de nemultumit era ca a pierdut o gramada de zile mergand de la o banca la alta in cautarea celei mai avantajoase oferte. In acelasi timp, un prieten de-al lui, mai comod de felul sau, nu s-a deranjat si a sunat pe cineva de la o firma de brokeraj, care a venit imediat acasa la el, i-a luat actele iar in cateva zile creditul i s-a aprobat.

Alegi dintr-un singur foc creditul potrivit

In afara de avantajul de a avea la dispozitie, intr-un singur loc si in acelasi timp, toate ofertele bancilor pentru alegerea unui credit, apeland la un broker poti sa-si faci o imagine mult mai relevanta cu privire la conditiile de creditare, astfel incat sa poti alege cea mai buna oferta. Pentru ca un broker nu iti ofera doar informatiile pe care le poti lua de la banca, ci te si ajuta sa intelegi respectivele informatii si iti oferi informatii utile cu privire la respectivele oferte. Cand te gandesti ca temenii financiari si chichitele cu privire la dobanda sau comisioane sunt destul de ingenioase si bine ascunse, chiar ai nevoie de un astfel de ajutor.

In cautarea solutiei de creditare potrivita

Dar pana la urma, de ce sunt interesati cei care vor un credit? "In primul rand sa obtina un credit cat mai mare, spune Anca Bidian, Chief Executive Officer la Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din Romania. Apoi, sa obtina creditul cat mai rapid, iar noi il ajutam in acest sens, intrucat avem relatii privilegiate cu bacile, si apoi, fireste, sa aiba costuri cat mai mici, adauga ea.

Un broker chiar imi ofera cea mai buna solutie?

Se pune insa intrebarea: oare brokerul chiar imi ofera cele mai avantajoase oferte de creditare? Nu cumva are el o intelegere cu o banca sau alta pentru a le vinde preferential credite, in schimbul unor comisioane mai mari?

'Nu, nici gand', ne asigura Anca Bidian. De ce? am intrebat eu. In primul rand, pentru ca toti consultantii nostri incaseaza acelasi comision, indiferent de banca pe care o alege clientul. Asadar, brokerul nu are nici un interes sa favorizeze o banca sau alta. Destul de convingator, zic eu.

Mai mult, explica, Anamaria Rotar, Chief Operating Officer la Kiwi Finance, compania de consultanta la care lucreaza ofera clientilor si asistenta gratuita in privinta problemelor juridice, notariale sau de alta natura, in special in cazul creditelor garantate cu ipoteca si a celor imobiliare.

'Uneori, pentru intocmirea actelor de garantare sunt nevoie de proceduri speciale, de acte ce pot fi obtinute destul de greu, din cauza birocratiei, de la diverse institutii. Noi dispunem de experienta de peste cinci ani in domeniu si de personal specializat care pot rezolva rapid astfel de situatii. Acesta este, de altfel,un atu principal al companiei noastre fata de alte firme de brokeraj', precizeaza Anamaria Rotar.

Un credit printr-un broker nu presupune costuri suplimentare

Eu am pus alta intrebare: nu cumva un credit contractat printr-un broker este mai scump decat daca l-as obtine direct de la banca? Raspunsul este, din nou negativ. Un credit obtinut printr-un broker de credite are exact aceleasi costuri ca cel acordat de banca. Din simplul motiv ca brokerul nu ia nici un fel de comision de la noi, beneficiarii creditelor, ci de la banca. De ce? Pentru ca brokerul aduce bancii noi clienti, pe care altfel nu i-ar fi avut. Mai mult, brokerul aduce bancii clienti mai buni decat cei pe care-i atrage banca, adica mai ieftini.

'Ganditi-va ca banca primeste clientul de-a gata, un client pentru care banca nu a trebuit sa cheltuie bani prin deschiderea de sucursale unde sa vina clientul, prin angajarea de consilieri bancari cu care sa discute clientul si sa-l consilieze. Din acest motiv, bancile platesc un comision brokerilor pentru noii clienti', ne explica Cornel Marian, Investment Director la Oresa Venture Romania, fondul de investitii care a investit trei milioane de euro in relansarea Kiwi Finance, fosta Gemini Capital Consult.

Mai mult, banca castiga si prin faptul ca primeste dosare de creditare cu un grad de aprobare mare, intrucat acestea au trecut deja prin filtrul brokerului. Procentul de aprobare in cazul Kiwi Finance este de peste 80%, spune Anamaria Rotar, ceea ce inseamna ca 4 din 5 oameni care au solicitat un credit li s-a si aprobat. In total, Kiwi Finance a intermediat credite pentru 50.000 de clienti. Valoarea creditelor intermediate in 2007 s-a ridicat la 162 milioane de euro, fata de numai 59 de milioane in 2006. Pentru 2008, compania isi propune sa intermedieze credite in valoare de 300 de milioane de euro, asadar aproape dublu fata de anul trecut.

Asadar, toata lumea este fericita atunci cand apeleaza la un broker de credite: clientul scuteste timp si poate alege cea mai buna oferta si poate primi si consultanta de specialitate, banca scuteste si ea bani si obtine clienti ieftini si, dupa cum vedem, destul de multi, iar compania de brokeraj obtine castiguri frumoase de pe urma acestei activitati.
Vasile COMAN

Alte stiri

12 comentarii

Madalina
12 Mar 2008

Mi se pare un serviciu foarte bun. As vrea sa stiu care sunt cele mai importante motive de respingere a dosarelor? Care sunt site-urile specializate, cu calculatoare de rate, etc. Multumesc si astept si celelalte comentarii.

mstoica
17 Mar 2008

Apelarea la un broker de credite poate fi cu adevarat o solutie inspirata. Cu conditia sa nu ai nesansa unui consultant "habarnist" care sa faca lucrurile si mai dificile. Se mai intampla ... PS. Nu cred ca ar strica o verificare a textului de mai sus. Este vorba de "brokerul de credite" si nu de "brokerul de asigurari" asa cum scrieti de 6-7 ori in tot textul... Nu le mai amestecati... :) Nu este acelasi lucru si sunt convins ca stiti aceasta... :)

vasile coman
17 Mar 2008

mstoica, mersi pentru observatie, am corectat

tom
17 Mar 2008

Informatia este eronata. Sunt banci care percep comisioane marite daca clientul apeleaza la un intermediar. Vezi exemplul BCR. Da un comision intermediarului, dar il adauga la cheltuieli. Astfel, cine vrea credit de la BCR, va obtine direct la banca o limita mai mare de creditare.

consultant
17 Mar 2008

Intr-adevar asa a fost la BCR, comisionul de acordare era mai mare, cu 3 procente, dar acum a fost scos comisionul.

Finance
17 Mar 2008

Draga consultant, Serviciul poate fi intr-adevar bun si in beneficiul clientilor ocupati, dar de aici pana la a sustine faptul ca un consultant al unei firme de brokeraj stapaneste mai bine informatiile decat angajatul bancii respective... Mi se pare o afirmatie cam hazardata...

consultant
17 Mar 2008

EU AM INTALNIT SITUATII, NU AM GENERALIZAT DAR CREDE-MA CA SE INTAMPLA!

Roxana
18 Mar 2008

Atentie! desi contrazice afirmatiile COO de mai sus, practica multor broker-i de credite precum si sfaturile depinde si de comisionul incasat de la Banca Partenera, e o relaitatea aplicabila intr-adevar firmelor mai mici.

Roxana Kiwi
3 Apr 2008

Imi este si mie greu sa cred ca un consilier dintr-o anumita banca stapaneste mai putin detaliile unui produs decat un broker care lucreaza cu 10-15 banci. Cat despre ceea ce afirma Roxana mai sus, intr-o companie mare nu se pune deloc problema de a prefera o anumita banca in detrimentul alteia pentru un comision mai mare. Eu lucrez la Kiwi, nu stiu si nici nu ma intereseaza cat a negociat firma sa primeasca de la o banca sau alta, meseria mea e sa fiu impartiala. Diferente intre banci exista si in privinta timpilor de raspuns, ai ratei de aprobare, evaluare, scoring, pricing etc insa aceste detalii le comunic clientilor si ei sunt cei ce iau alegerea in cele din urma, nici nu incerc sa ii influentez. Comisioane mai mari decat la ghiseul bancii au existat intr-adevar insa au fost eliminate. As sugera oricui sa apeleze la acest gen de servicii, avantajele sunt evidente

agentul 007
26 May 2008

Articolul mi se pare interesant.Cei ce au participat la acest articol suntoameni competenti.Ei stiu bine ce spun.Ce nu stiu ei sunt dedesubturile afacerii.Spre exemplu sunt firme de brokeraj ce rup facturi de consultanta cu 1% sau sunt consultanti ce au taxa fixa de 100 euro pentru \"sustinerea lor in banca\".Comentariile unora dintre voi sunt deplasate.Daca vii la un consultant bun castigi inzecit.Prost e ca in Bucuresti sunt vreo 2-3 mii de caratori de acte si vreo 20 de consultanti adevarati.E greu sa dai exact peste acestia.Si daca dai oricum nu au timp pentru ca sunt super ocupati.Un astfel de consultant aduce lunar peste 3-4 milioane de euro diferitelor banci.Daca vine o bunicuta cu pensia de 700 ron ce doreste 2000 de euro pe 5 ani din pacate sigur nu va avea timp sa se ocupe de ea si ajunge pe mana caratorilor de acte ce ii cer 100 euro.

mela
12 Jun 2008

Am si eu un SRL, prin care deocamdata ofer consultanta in asigurari, avand un contract cu un broker de asigurari. As dori sa stiu ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a deveni broker de credite? Doresc sa extind pachetul de servicii oferit clientilor mei. Exista o legislatie speciala in acest domeniu?

kaszonyi adriana
4 Jun 2009

Ma intereseaza un credit ,voi aplica luna viitoare doar ca locuiesc in Zalau si nu cunosc nici o firma de brokeri de credite in zona...daca puteti sa ma indrumati...va multumesc

Posteaza un comentariu