De ce au primit bancile o jumatate de miliard de euro de la BNR, prin reducerea rezervelor minime obligatorii?

Si BNR are un interes in reducerea rezervelor in valuta, inaintea celor in lei, care se afla la un nivel mai mic, de numai 12%, si care ar stimula creditarea: este vorba de costul suportat cu dobanzile platite bancilor pentru aceste rezerve, care a ajuns sa fie mai mare decat dobanzile primite de banca centrala din bondurile si depozitele pe care le are in strainatate.

BNR a scazut nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor de la 18% la 16%, conform asteptarilor pietei, dupa ce informatia a aparut saptamana trecuta in presa ca fiind furnizata pe surse de reprezentantii bancii centrale, o practica neobisnuita la nivelul bancii centrale, utilizata de obicei pentru a testa in avans reactia pietei.

Analistii bancilor apreciaza ca prin reducerea rezervelor in valuta, BNR va elibera bancilor lichiditati in valuta de aproximativ o jumatate de miliard de euro, pe care acestea le vor putea utiliza pentru continuarea procesului de dezintermediere controlata.

De ce a redus BNR rezervele in valuta, inaintea celor in lei?

Ce inseamna aceasta dezintermediere controlata, despre care guvernatorul Isarescu a spus de mai multe ori in ultimul timp ca este inevitabila si afecteaza reluarea creditarii, si de ce nu au fost scazute si rezervele in lei, care ar sustine creditarea, cu preponderenta in moneda locala?

Inseamna ca unele banci, in special cele straine, vor putea sa-si reduca in continuare expunerile in Romania, conform strategiilor grupurilor-mama din Europa de a-si reconfigura strategiile si prezenta in unele tari, dar si pentru a se conforma noilor cerinte de capital impuse de Banca Centrala Europeana (BCE), ce urmeaza sa preia in aceasta toamna supravegherea celor mai mari banci europene.

Pe de alta parte, bancile romanesti au nevoie de mai multa valuta pentru a-si achita imprumuturile luate de la bancile-mama in perioada de euforie dinainte de criza, pentru acordarea de credite.

Si BNR are un interes in reducerea rezervelor in valuta,  inaintea celor in lei, care se afla la un nivel mai mic, de numai 12%, si care ar stimula creditarea: este vorba de costul suportat cu dobanzile platite bancilor pentru aceste rezerve, care a ajuns sa fie mai mare decat dobanzile primite de banca centrala din bondurile si depozitele pe care le are in strainatate.

Si, sa nu uitam, BNR trebuie sa recupereze pierderea record de anul trecut, de peste 1,2 miliarde de lei. 

Pe de alta parte, BNR a anuntat ca mentine nivelul dobanzii de politica monetara la 3,5%, o decizie anticipata, de asemenea, de catre analisti.

Comunicatul BNR:

"În ședința din 1 iulie 2014, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât următoarele:

- Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5 la sută pe an;

- Gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar;


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu