Dati o sansa leasing-ului!

Bogdan Savin: “Nimeni nu o sa isi ia un televizor sau un frigider in leasing”



Nici finantarea de tip leasing nu a scapat de panza de paianjen intinsa de Banca Centrala prin normele impuse la inceputul acestei toamne care restricitioneaza creditele de consum, in mod special cele in valuta.

Astfel, conform normelor BNR, si societatile de creditare non-bancare, incluzand aici companiile de leasing, nu mai pot credita dupa bunul plac, ci respectand anumite plafoane.



Acest lucru ii nemultumeste pe finantatorii in sistem leasing din Romania. De ce? Pentru ca, spune Bogdan Savin, zona leasing-ului crediteaza mai mult productia, decat consumul. Cu toate ca guvernatorul Mugur Isarescu a intentionat prin aceste masuri restrictive sa limiteze consumul si nu sa stopeze productivitatea. Unde dai si unde crapa!



“Din fericire, spun ca zona leasing-ului crediteaza productia mai mult decat crediteaza consumul. Pentru ca nimeni nu o sa apeleze la o finantare in leasing pentru un televizor sau pentru un frigider, ci mai degraba pentru un echipament sau pentru un sediu sau pentru o masina”, a declarat Savin in cadrul unui seminar organizat de revista Finante si Afaceri si Bursa Romana de Marfuri



Leasing-ul auto inseamna si productie si consum



Presedintele Ager Leasing, Bogdan Savin, admite insa ca zona leasing-ului auto este ceva mai complicata si recunoaste ca in acest caz se suprapun consumul si productia.



Bogdan Savin: “Aici, la leasing-ul auto, probabil ca cele doua zone se suprapun. In acest sens eu vad o deschidere a bancilor datorata finantarilor segmentului. Si aceasta datorata cresterii perioadelor de creditare. Trebuie sa salut acest lucru pentru ca deschide foarte mult posibilitatea leasing-ului imobiliar. Din pacate in ultima vreme au existat si exemple negative, dar sa speram ca vom trece de ele usor si probabil ca in cadrul legislativ pe care senatorul Vosganian il are in vedere se va prevedea si acest aspect”.



Avem leasing imobiliar pe 10 sau chiar pe 15 ani



Deci, in ceea ce priveste leasing-ul imobiliar, perioada maxima de creditare a crescut, lucru ce multumeste companiile de leasing. In timp ce foarte multe companii si societati de leasing au perioada maxima de finantare de 5 ani, HVB Leasing a revolutionat piata leasing-ului imobiliar, perioada de creditare putand ajunge pana la 15 ani (conditia este ca valoarea minima a finantarii sa fie de 1 milion de euro). O alta societate de leasing inovatoare, TBI Leasing, si-a lansat de curand o oferta de finantare care se poate extinde pe o perioada de maxim 10 ani. Astfel, s-a creat o concurenta care in mod sigur ii va obliga pe ceilalti finantatori in sistem leasing sa-si redefineasca ofertele.



Trebuie creat un cadru de incredere in lumea leasing-ului



Savin a accentuat in pledoaria sa ca este mai mult decat necesara crearea unui cadru de incredere, prin supravegherea stricta a creditarilor in sistem leasing, dand si exemple:

“Referitor la crearea cadrului de incredere, este necesara extinderea sistemului de supraveghere a creditarilor si in aceasta zona pentru ca au fost cazuri, din fericire in ultima vreme, din ce in ce mai rare, in care existau societati gestionate de diverse grupuri care se duceau si accesau finantari de leasing de la diverse firme de leasing dupa care nu plateau si se mutau la alta societate”.



E nevoie de predictabilitate fiscala



“Datorita faptului ca sistemul de finantare in leasing penru sectorul imobiliar e un sistem pentru o perioada de minim 3 ani, din ce in ce mai mare, ar trebui sa existe o predictibilitate fiscala, ca atat locatorul cat si locatarul sa poata sa-si faca acel buget si acea planificare atat de necesara unei activitati comerciale.”



“Leasing-ul poate contribui la relaxarea fiscala”



Leasing-ul poate contribui la relaxarea bugetului si la relaxarea fiscala, a concluzionat presedintele Ager Leasing, Bogdan Savin, mentionanad ca finantarea de tip leasing este intalnita la tot pasul in Uniunea Europeana, reprezentand o solutie de creditare in care europenii au incredere.



“Este vorba de deschiderea pe care ar trebui sa o aiba unitatile bugetare fata de finantarea in sistem leasing, lucru care ar duce inclusiv la depresurizarea bugetului si la posibilitatea unei relaxari pur si simplu normale. Acest sistem folosit foarte bine in alte tari din Uniunea Europeana, pur si simplu nu se face decat sa se obtina aceasta relaxare. Exista cazuri in tara care au fost de succes si parerea mea e ca sunt niste exemple bune. In anii viitori speram ca aceasta solutie a leasing-ului sa fie luata in calcul de unitatile bugetare”, a incheiat Bogdan Savin.




Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu