Cum si cand se finanteaza proiectele din fonduri europene

Banii din fondurile structurale si de coeziune, intra in conturile beneficiarilor prin Programele Operationale gestionate de Autoritatile de management. Daca principiul evaluarii se aplica la fiecare proiect, asa cum aratam in numarul trecut, el se aplica si la nivel macro, la Programele Operationale. Asadar, numai daca aceasta evaluare arata ca programele sunt rentabile si deci merita banii europeni de care au nevoie, fondurile vor fi cheltuite prin ele, conform Ministerului Finantelor.

Dupa cum aratam in numarul trecut, exista trei etape de evaluare – inaintea luarii deciziei de finantare a interventiei (evaluare ex-ante), pe parcursul implementarii interventiei (evaluare intermediara) si dupa finalizarea acesteia (evaluare ex-post). Daca evaluarile intermediara si ex-post analizeaza modul cum sunt sau au fost cheltuiti banii, evaluare ex-ante este aceea care determina daca acesti bani vor fi cheltuiti de beneficiarul care a elaborat un anumit proiect de investitii.

In contextul instrumentelor structurale, se evalueaza fiecare din cele sapte programe operationale din cadrul obiectivului „Convergenta (1) ” , precum si pentru fiecare program operational din cadrul obiectivului „Cooperare Teritoriala Europeana”.

Conform calendarului stabilit pentru acest exercitiu, evaluarea ex-ante a programelor operationale a inceput in luna august iar raportul de evaluare va fi finalizat pana la sfarsitul lunii decembrie 2006.

Evaluarea ex-ante are loc inainte ca procesul de implementare a programelor operationale sa fie initiat, cu scopul optimizarii alocarii resurselor bugetare pe programe sau in interiorul acestora (pe diverse prioritati stabilite in program), precum si in vederea imbunatatirii calitatii acestor programe.

Evaluarea trebuie sa identifice in programe si sa analizeze nevoile de dezvoltare pe termen lung si mediu, obiectivele de atins, rezultatele asteptate, tintele cuantificate in program, valoarea adaugata a Comunitatii, masura in care prioritatile Comunitatii Europene si ale celor nationale au fost luate in calcul, calitatea procedurilor si a cadrului institutional pentru implementarea, monitorizarea, evaluarea si managementul financiar.

Evaluarea este sarcina Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar (AMCSC) a Ministerului Finantelor Publice, potrivit Documentului de Pozitie pentru Capitolul 21 „Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale”.

Unitatea Centrala de Evaluare din cadrul AMCSC a contractat, cu sprijinul programului PHARE, un consortiu de firme care vor realiza evaluarile independente ale programelor operationale. Consortiul a fost aprobat de Directoratul General pentru politica regionala din Comisia Europeana.

In cadrul evaluarii ex-ante o atentie deosebita se acorda dezvoltarii durabile. Conform legislatiei europene si romanesti in vigoare, este necesar sa se realizeaza o evaluare strategica de mediu (2) pentru patru din cele sapte programe operationale, considerate interventii cu impact semnificativ asupra mediului inconjurator. Evaluarea strategica de mediu (SEA) se realizeaza in cadrul unor grupuri de lucru interministeriale la care participa si experti de o inalta calificare profesionala (3).

In vederea implementarii recomandarilor evaluarii ex-ante, Unitatea Centrala de Evaluare organizeaza in mod regulat sesiuni de lucru la care sunt invitati sa participe persoane responsabile de elaborarea programelor operationale, evaluatorii programelor, precum si alte persoane care ar putea avea o contributie semnificativa la cresterea calitatii acestor programe.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu