Cum se scuza profesorul Isarescu, acuzandu-se, pentru notele slabe ale elevilor sai la materia creditare. Problema neperformantelor trebuie rezolvata, nu fardata!

Un raport recent al agentiei de rating Fitch arata ca avem o performanta negativa la rata creditelor neperformante, cu peste 20%, cea mai mare dintre tarile vecine. In Bulgaria este de doar 17%, in Ungaria e 15%, in Polonia doar 6%. In 2013 am fost campioni la cresterea creditelor cu probleme, in urcare cu aproape 4 puncte procentuale, cu mult mai mult fata de Ungaria, unde cresterea a fost de sub 1 punct.

Mugur Isarescu e ca un profesor care incearca sa justifice, necredibil, notele slabe ale elevilor: am fost mai exigent cu ei decat alti profesori, de aceea au note mai slabe! Eu am fost mai exigent decat altii, am dat note pe merit, care spun adevarul despre cat stie elevul. Am vrut sa fie curatenie in clasa, sa nu existe elevi care sa se ascunda in spatele notelor, iar apoi sa pice la examene!

Cam asa a facut si astazi profesorul de economie Isarescu, dar de la pupitrul BNR, in incercarea, nu prea reusita, de a se scuza pentru notele proaste primite de elevii bancii centrale, adica bancile comerciale, la materia creditare. In acest domeniu, rata creditelor neperformante este echivalentul notei patru la scoala.

Isarescu a decis sa-si prezinte scuzele la o ora de maxima audienta, in prime time, adica in cadrul raportului privind inflatia, asadar in afara temei conferintei, ceea ce denota ingrijorarea sa in privinta ratei ridicate a creditelor neperformante din Romania, care a depasit 22% din totalul creditelor.

Fapt criticat, in ultima perioada, atat de institutiile financiare internationale, precum FMI sau BERD, dar si de agentiile de rating, de la care se asteapta o imbunatare a ratingului de tara, mai ales ca Standarnd&Poors inca ne mentine in categoria „junk”, nerecomandata investitorilor.

Un raport recent al agentiei de rating Fitch arata ca avem o performanta negativa la rata creditelor neperformante, cu peste 20%, cea mai mare dintre tarile vecine. In Bulgaria este de doar 17%, in Ungaria e 15%, in Polonia doar 6%. In 2013 am fost campioni la cresterea creditelor cu probleme, in urcare cu aproape 4 puncte procentuale, cu mult mai mult fata de Ungaria, unde cresterea a fost de sub 1 punct.

Sa vedem insa cat de bun e Isarescu la scuze:

„Cum se intampla des in viata, si nu numai la romani, si la altii, cand esti prudent si spui adevarul, ramane o cifra, se plimba si ajunge sa se intoarca ca un bumerang in capul tau. Cifra de 22,3% pe care Romania a publicat-o in mod curent referitoare la raportul dintre creditele neperformante si totalul creditelor acordate sectorului neguvernamental, in crestere de la mai putin de 10%, a aratat si doua lucruri care de regula ar trebui sa ne faca bine, cel putin asa am crezut noi:

1. Primul lucru

Isarescu: "Primul lucru e ca am facut intr-adevar curatenie in sistemul bancar. Directia noastra de supraveghere a solicitat in numeroase randuri (bancilor), ceea ce nu este usor, sa determine care este creditul neperformant. Pentru ca vine omul (la banca) si aceasta il reanalizeaza, cu un ofiter dintr-o banca, si-l pune sub alta forma si nu mai este neperformant, apare ca un credit nou. Asta supersimplificand. Dar trebuie sa intelegeti ca fiecare credit are o intreaga viata. Cifrele astea globale nu vin dintr-o data, ci din sute de operatiuni de verificare, evaluare etc. Faptul ca au crescut atat de mult este ca directia noastra de supraveghere a fost vigilenta.

„Rata mare a neperformantelor nu e slabiciune, e tarie de caracter”

Mugur Isarescu a continuat: „Nu am vrut sa se mai intample ce am platit in anii 97-98, cand s-au ascuns credite neperformante sub diverse garantii, si am insistat sa spunem adevarul. Si asa am ajuns la 22%. Intr-adevar, noi am fost ajutati de acordurile internationale. De fiecare data, in acordurile cu institutiile internationale, si noi si ei am avut grija sa spunem ca asta inseamna vigilenta, inseamna tarie de caracter, inseamna putere, nu slabiciune in sistemul bancar. Inseamna reforme si curatenie.

Scuza cu sistemul de notare diferit nu sta in picioare

Dupa ce a bagat scuza cu curatenia si adevarul, Isarescu a incercat sa ne abureasca si cu sistemul de notare diferit la noi decat in alte tari. Cum ar spune profesorul: baremul meu de notare e diferit, eu in loc de doua puncte, dau doar unul?!


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu